Mac and Cheese: takhle luxusní těstoviny jsi ještě nejedla!

Mac and cheese je klasický americký recept.
|
04. 04. 2020
|
Můžeš se po těstovinách přímo utlouct a jejich kombinaci se sýrem nikdy neodoláš? Dopřej si jednou za čas, opakujeme – jednou za čas, protože je to kalorická bomba – těstoviny s několika druhy sýra. Tvoje chuťové buňky poznají nebe. Zkus to!

Mac and cheese je klasický americký recept (čemuž by odpovídaly kalorie). Konkrétně se při jeho přípravě používají macaroni (proto „mac“ v názvu), tedy kolínka. Ty se zkrátka hodí nejlépe, protože sýr má pak šanci dostat se do každého kousíčku těstoviny. Mňam!

Recept, na který nedáš dopustit

Receptů je s nejrůznějšími obměnami pestrá škála. Dochucovat a dodávat suroviny můžeš podle sebe, základ ale musí zůstat stejný – těstoviny a sýry. Celé je to jednoduché, ale i když špagety s eidamem třicítkou a kečupem jsou pochopitelně jednodušší. Ale ne tak dobré. Tenhle recept je podle slavného Jamieho Oliviera.

Co potřebuješ: 450 g kolínek, 2 lžíce másla, oregano podle chuti, 100 g 45% sýru Krolewski, 100 g parmazánu, 200 g mascarpone, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř.

bigstock-mac-and-cheese-in-the-oven-dis-321201298.jpg

Mac and cheese jsou kolínka s různými druhy sýrů.
Do mac and cheese můžeš přidat třeba slaninu. Výsledek je vynikající.

Jak na to:

  • Uvař těstoviny, ale ne úplně naměkko. Nech je trošku tvrdé, na skus.
  • V hrnci zatím rozehřej máslo a orestuj na něm oregano.
  • Sceď těstoviny a jeden hrnek vody, ve které se vařily, si zatím nech.
  • Kolínka pak vysyp do hrnce s máslem a oreganem.
  • Přidej mascarpone a větší část obou nastrouhaných sýrů.
  • Ochuť troškou muškátového oříšku, osol a opepři podle chuti. Přidej vodu z těstovin.
  • Všechno pořádně promíchej a dej na nižší teplotu na plotýnku, aby se sýry roztekly.
  • Potom směs přendej do zapékací mísy, posyp zbylými sýry a dej na 10 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.
  • Po 10 minutách můžeš hotovou dobrotu vyndat z trouby nebo ještě na chvíli zvýšit teplotu, aby se na povrchu vytvořila krusta.
  • A je hotovo!

Náš tip: Do těstovin můžeš přidat nakrájenou kvalitní šunku nebo slaninu!

Tuhle lahůdku konzumuj v menších porcích, pokud nemáš velký energetický výdej. Jak je vynikající, je zrádná a snadno by se mohlo stát, že by ses při časté a poctivé konzumaci divila, že nabýváš na váze.

Máš svůj oblíbený recept na mac and cheese? Poděl se o něj v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články