Jak pečovat o intimní partie? Denně je myj a nenos tanga!

Shutterstock
|
07. 08. 2022
|
Ať už jsi paní Mydlinková, nebo paní Nekoupáčková, správnou hygienu svého mezinoží bys rozhodně podceňovat neměla. Zjisti s námi, jak pečovat o intimní partie, aby to mělo efekt.

Jako by nestačilo, že se každý měsíc potýkáme s nezáviděníhodnou menstruací, do toho se ještě musíme svědomitě starat o svoje bakterie, jinak nám v rozkroku způsobí pěkný nepořádek.

Proč se pořádně mýt?

Naše intimní partie jsou tvořené citlivou tkání, kterou před bakteriemi zvenčí chrání právě naše vlastní kyselá mikroflóra. Bakterie, jež tuhle mikroflóru tvoří, jsou ale ve velmi křehké rovnováze, kterou naruší kde co; třeba:

  • teplé a vlhké prostředí,
  • neprodyšné spodní prádlo a oblečení ze syntetických materiálů,
  • nedostatečné mytí, nebo naopak mytí časté, ale nevhodnými přípravky,
  • časté koupání v chlorované vodě,
  • časté koupání v přírodě, hlavně v rybnících a řekách,
  • dlouhý interval ve výměně menstruačních tamponů,
  • nedostatečný pitný režim,
  • léčba antibiotiky, kortikosteroidy a imunosupresivy,
  • vysoká hladina glukózy a diabetes,
  • nedostatek pohybu,
  • stres, fyzická a duševní únava, vyčerpání,
  • poruchy imunity.

Balanc mikroflóry podpoříš správnou hygienou. Co se stane, když mytí podceníš, asi na vlastní kůži zjišťovat nechceš – svědění, pálení, zápach, výtoky, infekce... A to obzvlášť, jestli máš ke gynekologickým problémům sklony.

Šplouchat aspoň 1x denně

Jak tedy pečovat o intimní partie? Omývat bys je měla denně, a to minimálně jednou, při menstruaci a v létě klidně dvakrát. Vhodné je omytí i po vykonání velké potřeby nebo po sexu. Pozor ale, nadměrná hygiena může způsobit problémy stejně jako ta nedostatečná, proto to zase moc nepřeháněj.

Nejlepší je voda

Úplně postačí, když k mytí použiješ obyčejnou vodu. Čistou, ideálně. Špinavá voda se vaginám moc nelíbí. Jestli máš ale pocit, že samotná voda tě pořádně neočistí, sáhni po intimním gelu – rozhodně ne po sprcháči nebo běžném mýdle. Tyhle přípravky jsou zásadité a mohly by mikroflóru rozhodit!

shutterstock_511513279.jpg

Nikdy si nemyj intimní partie mýdlem nebo sprchovým gelem!
Shutterstock
Nedostatečnou, ale i přehnanou hygienou si to můžeš u svojí vaginy pěkně rozházet.

Intimní gely mají pH 3,8–4,5 a vyhovují tak kyselému prostředí rozkroku. Nedoporučují se akorát malým holčičkám, těhotným a ženám v přechodu – ty mají jiné pH mikroflóry, a tak by mohly způsobit víc škody než užitku. A taky se jim vyhni při menstruaci!

Zevní jednosměrka

Správná pravidla mytí intimních partií jsou následující: vždy myj genitál jenom zvenčí, zevnitř mýt nepotřebuje, protože je samočisticí! Nemiř si proto dovnitř ani sprchou, je to zbytečné a mohlo by tak dojít k přenosu bakterií.

Určitě nepoužívej mycí houby, protože by svou drsnou strukturou mohly poranit sliznici vaginy. Rukou pak intimní gel roztírej pouze ve směru od rozkroku ke konečníku, nikdy ne naopak! Pohybem v opačném směru by sis do pochvy akorát zanesla fekální bakterie a na problém by bylo zaděláno.

Když už jsme u toho, stejný princip platí i při utírání po vykonání potřeby: nikdy ne směrem k vagině!

Ručník i spodní prádlo musí být měkké

K osušení zvol měkký, vždy suchý ručník, který bys měla měnit každé 2–3 dny. Co se spodního prádla týče, kalhotky chceš vždycky bavlněné – bavlna umožňuje pokožce dýchat, ze syntetických materiálů budeš akorát zapařená a víme, co to znamená... Množení škodlivých bakterií a výtoky!

No a tanga? Ta mohou při nesprávné hygieně po velké potřebě způsobit zánět pochvy, tak bacha na ně...

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články