Jak na efektivní a udržitelný úklid šatníku: třiď nekompromisně a mysli na přírodu

Shutterstock
|
04. 03. 2023
|
Blíží se období jarních úklidů a s ním nevyhnutelně i úklid šatníku. Poradíme ti, jak efektivně zredukovat obsah skříně i kam dál oblečení poslat.

Jakmile se psychicky dokopeš k razantní čistce (což je nelehký proces, se kterým ti plně důvěřujeme), přichází další duševní boj: to tričko už jsi sice aspoň rok neviděla, ale vlastně vypadá pořád dobře… S tímhle přístupem se ti bohužel úklid šatníku nikdy nepodaří.

Jako v obchodě

Podle japonské odbornice na uklízení Marie Kondo je základem roztřídit oblečení do několika podkategorií (svršky, kalhoty a sukně, ponožky, spodní prádlo, věci na ramínku, doplňky, boty). Ty potom procházej stejně, jako kdybys byla v obchodě s oblečením a vybírala si něco nového na sebe. Řiď se přitom jednoduchou otázkou: dělá ti ta věc radost a víš, že ti ji bude dělat i dál? Pokud ne, pryč s ní!

Záchranná kategorie „oblečení na doma“

Úklid šatníku dost ztěžuje jeden nešvar, kterým jsme vinny nejspíš všechny: pasování konkrétního kusu oblečení na „oblečení na doma“. Takhle ale nikdy nic nevyhodíš, protřídění šatníku se akorát víc oddaluje. Drž se proto striktně výše zmíněné rady a bude se ti vyřazovat jedna báseň.

Jak naložit s vytříděným oblečením

Jakmile vytvoříš hromádku oblečení, se kterou jsi připravená se rozloučit, máš několik možností. Samozřejmě se nabízí zkusit oblečení prodat (nejčastěji přes sociální sítě nebo k tomu určené aplikace), případně ho darovat. Můžeš ho osobně zanést na místní charitu, do některého z obchodů, které mají kampaň zaměřenou na sběr oblečení, do second handu nebo zkusit kontejner na textil.

Oblečení z kontejnerů se ručně třídí, většina putuje neziskovým organizacím. Zbytek se využije na výrobu utěrek, hadrů, výplní polštářů a autosedaček nebo jako izolace kanalizačních hadic a potrubí. Musíš si ale hlídat, že házíš oblečení do správného kontejneru; existují totiž také kontejnery překupníků oblečení, kteří ho prodávají do second handů.

shutterstock_1873669954.jpg

Při úklidu šatníku se můžeš inspirovat poučkami Marie Kondo.
Shutterstock
Úklid může být nakonec uspokojující. Člověk při něm a po něm má pocit, že má věci pod kontrolou.

Co patří do kontejneru na textil?

Do kontejnerů na textil, které poznáš podle červené nebo bílé barvy, by mělo putovat veškeré nepoškozené oblečení a spárovaná obuv. Kromě toho sem můžeš hodit i hračky, kabelky, batohy, bytový textil nebo ložní prádlo. Pozor, všechno musí být suché, čisté a ideálně uložené v igelitové tašce.

Neměla bys sem odkládat spacáky, koberce, záclony nebo peřiny, ty patří do sběrného dvora. Zbytek, tedy roztrhané, zašpiněné nebo jinak poškozené oblečení, můžeš hodit do směsného odpadu.

Proč je důležité třídit textil

Textilní průmysl patří k největším znečišťovatelům životního prostředí vůbec. Při výrobě textilií se spotřebuje velké množství vody, elektřiny i nafty, nemluvě o nezanedbatelné uhlíkové stopě (při výrobě jedné tuny textilií se do ovzduší uvolní až sedmnáctinásobek oxidu uhličitého). Ze zpracovávaných surovin se do moří a oceánů odplavují milióny tun škodlivých mikrovláken a tenhle výčet by mohl pokračovat.

Aby toho nebylo málo, do spaloven se ročně dostávají tisíce tun oblečení, které by šlo ještě využít. Z použitých oděvů se údajně k recyklaci dostane jen 1 %. Je proto důležité naučit se textil třídit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články