Pro báječné lyžování – kvalitní lyžařská výstroj a oblečení nesmí chybět

Dreamstime
Komerční článek
|
24. 02. 2023
|
Chladné počasí mnozí lidé považují za období, kdy mají zůstávat doma. Nižší teploty vzduchu by však neměly znamenat stop fyzickým aktivitám a sportování v přírodě.

Známé norské pořekadlo říká: "Není špatné počasí, jen špatné volby oblečení." Lyžovačka nabízí skvělé zážitky i v nulových teplotách, jen se k pobytu venku je třeba vhodně připravit – kvalitní funkční oblečení nesmí chybět.

I přesto, že v zimě sluneční paprsky nejsou tak hřejivé jako v létě, stále dodávají organismu energii a důležitý vitamín D. Aktivně strávený čas venku a sportování na čerstvém vzduchu posílí imunitní systém, celkově upevní zdraví a spálí množství kalorií v létě i v zimě. Jen na zimní dovolenou je třeba si do zavazadla přibalit kromě lyžařské výstroje i teplé oblečení. Díky kvalitním sportovním oděvům, a to především z funkčních materiálů, není totiž ani chladné počasí při sportování žádnou překážkou.

Výstroj a sportovní oblečení pro Vás

Odborníci tvrdí, že člověk, který si chce upevnit své zdraví se má venku pohybovat i v zimě. V našich končinách prý neexistuje tak nízká teplota vzduchu, která by bránila lyžování, stačí jen zvolit to správné oblečení. Na lyžování je třeba si sbalit dámské lyže nebo pánské, lyžařské hůlky, vaky na lyžáky a teplé vodovzdorné oblečení – ideálně z funkčních materiálů. Lyžaři na svahu nemůže chybět ani lyžařská přilba a brýle.

Neméně důležitou součástí bezpečného lyžování jsou také chrániče krku, ramen a zad, také nepromokavé lyžařské rukavice. Zde je dobré si připomenout, že ochranné prvky není radno podcenit. Dobře oblečenému lyžaři s kvalitní výstrojí pohyb, příroda a čerstvý vzduch prospěje na zdraví i v nulových teplotách. Je ovšem podstatné, aby všechny zimní lyžařské svršky byly z kvalitních materiálů a měly správný poměr zateplení a prodyšnosti. Lyžařské bundy a oteplovačky musí být větru odolné a nepromokavé, ideální s vodním sloupcem kolem 5000 milimetrů. Z pohledu bezpečnosti jsou důležité také reflexní prvky. Reflexní prvky na oděvech zvýrazňují viditelnost lyžaře na svahu, proto je není radno podcenit.

Dodržujte zásady sportování v zimě – vyplatí se to!

Fyzické aktivity člověku prospívají v každém ročním období, upevňují zdraví a přispívají k celkové duševní pohodě, jen v zimě je třeba se nejen teple obléknout, ale i důkladněji rozcvičit, správně protáhnout svaly, aby tak nedošlo k nepříjemnému zranění. Každý zimní sport má ideálně začínat i končit strečinkem. Před lyžováním, sáňkováním, bruslením, snowboardingem a jinými zimními sporty se tělo musí na pohyb nejprve připravit.

Pokud mrzne, tak na mrazu je dobré sportovat kratší dobu, ale využít jej naplno. Náruživí sportovci se pak mohou cvičení věnovat také v interiéru, a to například cvičením v posilovně. Pokud je sportovec vyčerpaný, bolí ho svaly nebo klouby, pomůže teplá koupel nebo sauna a relaxační nebo sportovní masáž. Na unavené tělo se hodí také různé přírodní oleje, masti a balzámy z jalovce, eukalyptu, měsíčku, heřmánku a jiných bylin. Po námaze je dobrá konzumace lehkých, ale výživných jídel a vitamínů, důležitý je také dostatečný příjem tekutin a kvalitní spánek, který má dokonalé regenerační účinky.           

Související články