Nejčastější chyby v péči o pleť: horká voda i absence ochranného faktoru

Bigstockphoto
|
14. 09. 2022
|
Vykoukl na tebe další pupínek? Jak je to možné? Přečti si, jaké jsou nejčastější chyby v péči o pleť, a zjisti, jestli některou z nich neděláš.

Chodíš spát neodlíčená

Užila sis příjemný večer s přáteli, ale jsi tak unavená, že padneš rovnou do peřin? Seber zbytky svých sil a pleť důkladně odlič. Během dne se na ní nastřádá pot, maz a prach. To všechno se smíchá se zbytky make-upu a výsledkem může být vznik pupínků, akné, viditelnější vrásky a ucpané póry. V noci se pokožka přirozeně regeneruje, ale aby vůbec mohla, potřebuje k tomu volně dýchat.

Oplachuješ pleť horkou vodou

Při oplachování obličeje je ideální vlažná. Horká voda způsobuje vysoušení a zbavuje pokožku přirozené vrstvy kožního mazu. Ta se v reakci na to snaží maz znovu obnovit, ale vytváří ho nadbytek. A ty pak lámeš hlavu s tím, proč máš mastnou pleť.

Zanedbáváš péči o krk a dekolt

Svoji tvář pravidelně mažeš hydratačními krémy, výživnými séry a jednou týdně naneseš masku. To je samozřejmě správně. Ovšem pozor. Nekonči na hraně tváře, ale sjeď i na krk a dekolt. Kůže je tam velmi tenká a mnohdy o našem věku prozradí víc, než bychom chtěly. Péči o dekolt věnuj tolik času, kolik věnuješ obličeji!

bigstock-reflection-in-mirror-of-beauti-426858617.jpg

Dekolt často zanedbáváme a pak se divíme...
Bigstockphoto
Péče o pleť je chvályhodná, ale nezapomínej u toho na krk a dekolt!

Nepoužíváš ochranný faktor

Slunce je zrádnější a zrádnější. Ano, na druhou stranu opálená a snědá pokožka je sexy. Ale všeho s mírou. Používej produkty s ochranným faktorem, vyhni se přímému slunci mezi 12. a 14. hodinou a oči si chraň slunečními brýlemi. Čím víckrát si pokožku spálíš, tím je to pro ni horší. Reagovat může vznikem pigmentových skvrn, prohloubením vrásek a v neposlední řadě i rakovinou kůže.

Oči odličuješ příliš drsně

Kůže kolem očí je extrémně jemná a citlivá. Přílišným tlačením nebo taháním si můžeš zadělat na viditelnější vrásky a vytahanou pokožku. Jak oči správně odlíčit? Co nejjemnější vatový tamponek s dostatečným množstvím odličovacího přípravku přilož na oči a opatrnými tahy shora dolů a směrem k vnitřnímu koutku řasenku i oční stíny setři.

Nekontroluješ datum spotřeby

Stejně jako bys nejedla prošlé potraviny, nedávej si na tvář ani prošlé kosmetické produkty. Věděla jsi například, že řasenku bys měla po 3 měsících vyhodit? Čti údaje na obalech a řiď se jimi. U pleťových krémů sleduj i konzistenci a vůni a při jakékoli změně je bez milosti vyhoď.

Nemyješ štětce a houbičky

Štětec na pudr, štětec na tvářenku, houbička na make-up a tak dále. Všechno to používáš, ale nezapomínáš je taky pravidelně mýt a měnit? Štětce a houbičky můžou být semeništěm různých bakterií, takže pokud je nemyješ, riskuješ podrážděnou a citlivou pokožku, na které budou snadno vznikat pupínky. Jednou týdně je umyj v teplé mýdlové lázni, osuš a nech volně uschnout.

Vyvaruj se těch nejčastějších chyb, které my holky děláme. A jestli chceš mít opravdu zdravou a zářivou pleť, používej produkty pro svůj typ pokožky, jednou za dva týdny se peelingem zbav odumřelých buněk, dostatečně spi, dodržuj pitný režim a na talíř si co pravidelně nandej rybu, dýňová semínka, bobulovité ovoce a kysané zelí. A zajdi ke kosmetičce!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články