Bleskové tipy, jak odbourat stres. Dej si zmrzku a mávej

Bigstockphoto
|
12. 09. 2021
|
Stres je pořádný průšvih. Stopro se totiž projeví na našem těle i na duši. A to chceme? Ne. Naučíme se proto triky, jak stres odbourat během chviličky.

Jo, ono se to lehko řekne: „Prostě odbourej stres.“ Jenže jak? Většina moudrých řešení, jak se vyrovnat se stresem, je na dlouhé lokte a ještě u nich brbláme, že nás tak akorát zdržují. A zrovna člověk, který je vystresovaný od hlavy k patě, zdržování potřebuje ze všeho nejmíň.

Nebo si to alespoň myslí. Jenže? Chyba lávky. Takové zavření očí nebo obyčejné hledění do zdi, které netrvá víc než 5 minut, stres opravdu o něco málo seseká. To všechno totiž uklidňuje. A to úplně stejně jako další naše bleskové tipy, jak rychle odbourat stres nebo ho alespoň umenšit.

Zmrzlina

Jasně, všeho s mírou. Kyblík smetanové pochoutky večer co večer není to pravé ořechové. Ale taková rozumná dávka zmrzliny ve správný čas není na škodu. Potěší chuťové buňky a zvedne náladu.

Masáž

Pomůže i jednoduchá masáž, kterou zvládneš v práci nebo ve vlaku. Masíruj body pod nosem, mezi obočím, pod dolním rtem a ve středu dlaně. Nepotřebuješ víc než 30 sekund a klidně ti to projde i na poradě.

Tření dlaní

Další snadný způsob, jak zmírnit stres, leží přímo na tvé dlani. Tři o sebe dlaně vší silou, dokud se nezahřejí. Totéž mnutí uší. Na uších je spousta bodů, které rozbrnkají dobrou náladu a pomáhají se líp soustředit.

Stresy ze sebe osprchuj

Krátká sprcha báječně pomáhá, když se potřebujeme vyrovnat s nepříjemnými emocemi. Postav se pod horké provázky vody tak, aby se hezky promasírovala pokožka hlavy a ramena. Brzy ucítíš, jak voda odplavuje všechno to negativní, co se na tebe nabalilo.

Schody

Jogging nahoru a dolů po dobu 30 sekund zvýší průtok kyslíku v těch částech mozku, které mají na povel zvládnutí emočního stresu. Takže vyhledat nejbližší schody!

bigstock-side-view-portrait-of-a-relaxe-401857733.jpg

Omalovánky, poslech hudby nebo masáž konkrétních bodů na těle. I to pomáhá!
Bigstockphoto
Do pohody tě může aspoň trochu hodit i poslech oblíbené hudby. Tak si to naordinuj třeba během polední pauzy.

Vymalovávání obrázků

Že jsou omalovánky jen pro děti? Ne! Psychologové potvrzují, že vymalovávání obrázků po dobu 2 až 3 minut během období zvýšeného stresu nejenže zvyšuje pravděpodobnost dokončení práce včas, ale taky přichází úleva od napětí a nervozity

Ibiškový čaj

Radikály jsou naším nepřítelem. Čím víc jich na nás působí, tím větší pocit úzkosti máme. Přidat se můžou i panické ataky a jiné nepříjemnosti. A právě ibišek takovému hromadění radikálů zabraňuje. Na zmírnění stresu je tak ibiškový čaj perfektní.

Mávej

Fakt, prostě mávej. Proč? Protože ruku v ruce se stresem jdou i ztuhlá ramena nebo bolavá záda a páteř. Bolest se pak postupně stěhuje i do hlavy a už to jede. Z toho logicky vyplývá, že ztuhlost potřebujeme trochu rozhýbat. Jak? Máváním! Mávej rukama různými směry a napětí by za chvíli mělo odeznít. Není na škodu, když budeš kroužit i nohama.

Úklid

Uložení věcí na místo pomáhá utřídit myšlenky a soustředit se. Úhledný vzhled polic, zásuvek a skříní není jen otázkou čistoty nebo úklidu, ale dostavuje se i psychologický efekt. Člověk nevědomě přenáší vnější řád a organizaci i do svého života.

Minuta na přemýšlení

Najdi si příležitost k samotě. Utřídíš si tak svoje myšlenky a zklidníš se. Zapni svou oblíbenou hudbu, vytáhni nějakou pochoutku z lednice a posaď se do svého pohodlného křesla. Přemýšlej o tom, co by se ti nejvíc líbilo, co ti vyhovuje a s čím naopak v pohodě nejsi vůbec. To všechno můžeš sepsat i na papír. Jasný plán ti pomůže rozhodnout se, co dál.

Aromaterapie

Vůně jsou silně spojené s emoční pamětí. Proto je užitečné mít vždycky po ruce vůni, která souvisí s příjemnými zážitky. Taková vůně pomáhá udržet dobrou náladu a rozpouští splíny. Vonná svíčka je tak sázkou na jistotu.

A co tvoje tipy jak rychle odbourat stres? Poděl se o ně s ostatními v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články