Proč jíst mozzarellu: ideální sýr při hubnutí i do zdravého jídelníčku

Shutterstock
|
08. 06. 2023
|
Ať už chceš obohatit svůj jídelníček jen tak, nebo zkoumáš, co je dobré pro hubnutí a co ne, určitě tvůj zrak dřív nebo později padne na mozzarellu. Měkký sýr italského původu zaujme už svým oválným tvarem. A když je kvalitní, tak i chutí.

Bohužel ne všechno, co se u nás dá jako mozzarella koupit, tak skutečně chutná. Mnohdy totiž spíš než sýr připomíná recyklované PET lahve. Není ale třeba klesat na mysli, dá se sehnat kvalitní a opravdu chuťově dobrá. Kvalitnější je vyrobena z buvolího mléka, najdeme ale i levnější alternativu z mléka kravského.

Proč se na mozzarellu zaměřit?

Mozzarella se vyrábí z tzv. točeného tvarohu. Do mléka se dává iniciační kultura a syřidlo, aby došlo k jeho sražení, vzniklý tvaroh se pak krájí na kousky a nechává se usadit. Poté se ještě vytáhne ze syrovátky a míchá se ve vroucí vodě, dokud nezíská svou finální strukturu. Nakonec ji ještě výrobci rozkrájejí, zformují do oválů a přidají do slaného nálevu.

Mimochodem – legenda praví, že mozzarella vznikla omylem (jak jinak), když se jednomu nešikovnému neapolskému výrobci sýra dostala hrouda tvarohu do vědra s horkou vodou.

shutterstock_497740573.jpg

Jednou z dobrot, které si vykouzlíš z mozzarelly, je salát Caprese.
Shutterstock
Jednoduchá, a přitom báječná chuťová kombinace – mozzarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.

Mozzarella je vhodná do zdravého stravování, a to i při hubnutí. Pochopitelně jí nesmíš sníst hodně, vždycky mysli na svůj denní energetický příjem a výdej. Ve 125 g, což je jedno balení, se ukrývá 1 591 kJ, 26 g bílkovin, 3 g sacharidů a 29 g tuků. Mozzarella je pravděpodobně jediným mléčným výrobkem, u kterého se i výživoví poradci přimlouvají za light verzi. Ta je totiž stejně nabitá bílkovinami, ale tuků i energie má polovinu. Jak ale bylo řečeno, záleží na tvém celkovém příjmu energie a jednotlivých makroživin během dne.

Mozzarella je nezrající měkký sýr a pro výživu je vhodná i z toho důvodu, že obsahuje dost vody, a tím pádem nižší podíl soli a fosforu. Přitom se z ní dá načerpat hodně vápníku – 100 g mozzarelly pokryje asi 80 % denní potřeby vápníku.

Jak si mozzarellu naservírovat? Nejen jako Caprese

Mozzarella se dá v kuchyni využít na víc způsobů než jen jako součást věhlasného salátu Caprese, který kromě sýra obsahuje ještě plátky rajčat, lístky bazalky, olivový olej a sůl. Vynikající je například zapečená s lilkem, nastrouhaná na těstoviny nebo může tvořit součást smetanové omáčky na těstoviny nebo k masu. Samotnou mozzarellu můžeš přikrájet na oblíbenou omeletu nebo ji prostě přidej do klasického zeleninového salátu. Však ty už přijdeš na to, kde ti zachutná nejvíc.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články