Espresso orange: letní nakopávka, která se neodmítá

Bigstockphoto
|
05. 07. 2022
|
Ještě loni ovládalo hitparádu kavárenských chutí spojení espressa a tonicu. Kombinace hořké a hořké, povzbuzující kávy a osvěžujícího tonicu, si našla svoje příznivce.

Jejich základnou teď ale možná pořádně otřeseme. Na vědomost se dává, že v kavárnách napříč státy frčí espresso orange, nápoj, který v sobě skrývá bombastický shot espressa a poctivý pomerančový džus, pro ten nejlepší požitek ideálně fresh (čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů).

Tenhle parádně fotogenický nápoj má svůj původ ve Spojených státech (konkrétně v Arizoně), ale jeho předchůdce je možné spatřovat i v Itálii, kde se občas servíruje káva s citrónovou nebo pomerančovou kůrou, případně kapkou takové šťávy přímo do espressa.

V případě nápoje, který si už teď podmaňuje sociální sítě, se můžeš spolehnout na to, že hořkost (nebo kyselost) tvé oblíbené kávy přidaný fresh krásně uhladí. A slibujeme, že i kdyby ses do tohohle nápoje nezamilovala, nebude to pro tebe aspoň tak děsivý zážitek, jak si teď – před prvním ochutnáním – možná myslíš.

bigstock-glass-of-summer-fresh-cold-swe-430403806.jpg

Espresso orange je nakopávka, která krásně osvěží.
Bigstockphoto
V Itálii se občas servíruje káva, ve které je jen pár kapek citrusové šťávy. V espresso orange se ovoci dává víc prostoru.

Jak si připravit espresso orange?

Je to tak jednoduché, že jednodušší to být nemůže.

Co potřebuješ: shot espressa nebo cold brew, pomerančový fresh nebo co nejkvalitnější džus, led

Jak na to?

  • Dej si vařit kávu. Jestli ses rozhodla použít horkou klasiku, budeš potřebovat dvojitý shot (nebo jeden klasický, ale pak budeš mít nápoje malinko). Pokud dáváš přednost za studena louhované kávě, budeš jí potřebovat tolik, co džusu.
  • Do sklenice o zhruba 120 ml vsyp kostky ledu, a to do 2/3.
  • Pak na led nalij fresh – ideálně do 2/3 sklenice, pokud budeš přidávat cold brew, tak jen do poloviny.
  • Potom už stačí jen dodat kávu, ale pozor, tohle chce trošku trpělivosti, abys dosáhla toho vizuálně efektního vrstvení.
  • Kávu nalévej do sklenice přes lžíci nebo lžičku, aby se zastavila právě o ni a do sklenice stékala pomalu. A pak bude hotovo!

Připrav si tenhle letošní trend doma a rovnou se můžeš i pochlubit super fotkami na sociálních sítích!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články