Co za volantem nikdy nedělat? Zapomeň na telefon i šminky

Bigstockphoto
|
19. 09. 2021
|
Stačí půl sekundy a tragédie je na světě. Víš, co bys za volantem nikdy neměla dělat? Rozhodně následující věci.

Používat mobilní telefon

Volání a textování, zkrátka používání mobilního telefonu za jízdy, je v autě striktně zakázáno a příslušníky PČR taky velice často pokutováno. I kdyby ti psala tvoje nejlepší kamarádka nebo láska, na telefon by ses neměla ani podívat!

Raději si před jízdou vypni zvuky i vibrace, sundej chytré hodinky a ulož telefon do přihrádky, kde na něj neuvidíš.

Pokud máš „chytré auto“, které se ti umí s telefonem propojit a ty nemusíš sundat ruce z volantu, volat můžeš, ale měj na paměti, že tvá pozornost při řízení se tímhle výrazně snižuje. Tenhle fakt byl několikrát potvrzen četnými studiemi.

Jíst

Další nedovolenou aktivitou je jezení za volantem. Pokud máš hlad, tak si ho buď hlaď, nebo mu říkej malá. V tom nejlepším případě ale zastav a najez se pěkně v klidu a na odpočívadle.

Pokochej se okolní krajinou, vyřiď nezbytné hovory nebo zprávy na „Instáči“ a v klidu si dej něco dobrého na zub. Ve finále navíc zabiješ dvě mouchy jednou ranou – zaženeš vlčí hlad a neznečistíš si auto a oblečení drobky nebo fleky od kávy.

Věnovat se čemukoli dalšímu

Pokud ti v autě brečí dítě, neměla by ses na něj za jízdy otáčet a už vůbec ne na něj sahat. I v tomhle případě je potřeba zastavit na nejbližším možném místě a dítě utišit. Pamatuj totiž, že i krátká nepozornost může skončit katastrofálně. O tom, že rozplývat se nad psem za sebou, taky není dobrá volba, snad není třeba mluvit.

Vyhnout by ses měla taky líčení v autě, které je pro některé ženy zcela nezbytným ranním rituálem. Je úplně jedno, jestli si zrovna potřebuješ nanést lesk na rty a koukat při tom na sebe ve zpětném zrcátku, nebo domalovat linku z rána. Šminky do auta prostě nepatří. Tečka!

bigstock-businesswoman-applying-mascara-412656250.jpg

Jíst, telefonovat, malovat se. Za volantem ne!
Bigstockphoto
Malovat se v autě? Leda na parkovišti nebo v zácpě, která se nehýbe.

Nepoužívat bezpečnostní pásy

Kvůli tomuhle fatálnímu přešlapu každoročně na českých silnicích umírají tisíce lidí – a to opravdu doslova na silnici, krátce po tom, co proletí čelním sklem. Bezpečnostní pásy v autě mají spolu s airbagy svůj účel, a to zachránit život posádky v případě nehody.

Bezpečnostní pásy s airbagy se zařazují do prvků pasivní bezpečnosti vozidla, a proto bychom je rozhodně neměli podceňovat a před každou jízdou v autě se pořádně připoutat.

Riskovat

Je úplně jedno, jestli se chceš předvést před láskou, která miluje vůni benzinu a rychlou jízdu, nebo si dáš skleničku a v duchu prohodíš něco o tom, že se ti přece nemůže nic stát.

K vozidlu je potřeba se chovat vždycky s respektem. Mnohdy totiž stačí jen chvilka nepozornosti a život můžeš zničit nejen sobě, ale i dalším účastníkům silničního provozu nebo jejich rodinám.

Jaké další nešvary vídáš na silnicích? Dej nám o nich vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články