Jak odstranit skvrny na oblečení? Pomůže sůl, mléko, citron i cukr!

pexels.com
Komerční článek
|
07. 05. 2017
|
Už dlouho sis brousila zuby na tu boží halenku, která se prostě musela stát součástí tvého šatníku? A když sis ji s velkou pompou a slávou vzala na narozeninovou oslavu kamarádky, v průběhu večera ti ji nějaký dobrák pocintal červeným vínem. No, není to k vzteku?

Nepanikař! Máme pro tebe několik osvědčených babských rad a tipů, jak se zbavit i takových skvrn, které vypadají na první pohled beznadějně. Naše babičky a prababičky moc dobře věděly, co platí na fleky od kávy, červeného vína, krve, potu i inkoustu. Chceš odhalit jejich tajemství? Tak nepřestávej číst dál!

Sůl nad zlato

A všechny předražené čisticí prostředky! Skvrny od krve urychleně namoč do studené vody, posyp dostatečnou vrstvou soli a vyper. To samé platí také pro skvrny od červeného vína. Flek co nejdříve posyp solí, která z tkaniny vysaje většinu vlhkosti společně s typickou karmínovou barvou.

Přebytečnou tekutinu odsaj papírovou utěrkou a vyper tak, jak jsi zvyklá. Pokud jsi nechala na topení svou oblíbenou halenku, na kterou se otiskla jednotlivá rezivá žebra topného tělesa, nezoufej! I tady pomůže sůl společně s citrónovou šťávou. Směs nech působit alespoň třicet minut a poté opět vyper.

Náš tip: Má to tvoje halenka i přes vše výše uvedené „za sebou“? Nezoufej! Za pár kaček seženeš novou třeba v obchodě Takko.

Citron léčí a čistí

Výše jsme zmínili, že právě citron dokáže skvěle bojovat se skvrnami od rzi. To ovšem není ani zdaleka jediná parketa, na které vyniká. Skvělých výsledků dosahuje i v boji se skvrnami od potu, inkoustu, ovoce i zeleniny, zeleninových šťáv a džusů.

Textil s flekem od ovoce nebo zeleniny namoč na několik minut do horkého podmáslí a zbytek dočisti citronovou šťávou. Zajímavé je i použití kyseliny citrónové.  Pokud si při barvení zašpiníš oblíbené tričko nebo ručník, vyper ho v 10% roztoku kyseliny citronové.

Náš tip: Pro příště se na barvení obleč do delšího trička, které nezruinovalo tvojí peněženku, a když ho zničíš, nebude tě to tolik mrzet. Bohatou nabídku levného textilu najdeš třeba v obchodě Kik. Pokud na to nemáš peníze, vezmi si první půjčku zdarma a nic na ní nepřeplatíš !

Ocet čistí boty

Už jsi kontrolovala škody, které napáchala zima na tvých vytoužených kozačkách? Mapy od soli, nevzhledné fleky a další nedokonalosti pomůže odstranit ocet. Stačí namočit jemný hadřík do vlažné vody, pokapat ho lžící octa a boty několikrát přeleštit.

Poté boty navoskuj a rázem je po problému. Ideální samozřejmě je, pokud budeš skvrnám od soli předcházet vhodnou péčí. U některých materiálů totiž nemusí být octová lázeň dostačující.

Náš tip: Aby ti boty sloužily pokud možno co nejdéle, ještě než v nich vyrazíš ven, ošetři je vhodnou kosmetikou. Tu najdeš třeba v obchodě Baťa.

Mléko se nemusí s vínem ani kávou

A ještě jednou se vrátíme ke skvrnám od červeného vína, se kterými bojujeme pravděpodobně nejčastěji. Pokud nepomůže sůl ani citrón, pak nastupuje těžší kalibr – mléko. Použít můžeš to, kterým normálně zaléváš ranní kávu, nebo mléko, které nedopatřením zkyslo. Vylévat by ho byla zbytečná škoda. V boji se skvrnami totiž dosahuje nemalých kvalit. Látku od červeného vína, borůvek nebo kakaa či kávy namoč na hodinu do mléka a pak vyper dle obvyklých zvyklostí.

Další bojovníky hledej ve spíži

Kromě výše uvedeného pomáhá v boji proti skvrnám i jedlá soda. Na skvrny od špenátu zabírá rozkrojená brambora, fleky od tuše skvěle vyčistí kyselina vinná. Fleky na kožené kabelce odstraníš citrónovou šťávou a zbytky přeleštíš vyšlehaným bílkem. Pokud se ti podaří spálenina od žehličky, s jejím vyblednutím pomůže práškový cukr přidaný do studené vody, ve které tkaninu vypereš. Vždy měj po ruce také tradiční mýdlo s jelenem, které nezklame v žádné situaci. 

Související články