Kruhy pod očima: poradíme, jak se jich zbavit

Bigstockphoto
|
19. 05. 2022
|
Prohýřená noc, divoký víkend, kosmetický problém nebo příznak vážné nemoci. To všechno může mít společného jmenovatele, o kterého nikdo nestojí. Poradíme ti několik triků, jak se s kruhy pod očima vypořádat.

Napuchlé váčky pod očima dokážou jednoho při ranním pohledu do zrcadla pořádně vyděsit. Takhle z domu rozhodně vyjít nechceš a ještě pohledem na ně oblažovat svoje okolí. V první řadě musíš zjistit, proč je máš.

Co může za kruhy pod očima stát? Třeba špatný životní styl

Kruhy pod očima vznikají z mnoha důvodů. Patří k nim nedostatek spánku, UV záření, genetické sklony, dlouhá práce na počítači a únava očí i stres. Nezřídka jsou to bohužel závažnější zdravotní komplikace, jako například alergie, anémie, hormonální poruchy, onemocnění štítné žlázy, ledvin či jater a další. Pokud se problém s časem zhoršuje, neváhej a vyprav se k lékaři.

Jak vznikají? Mechanismus je docela jednoduchý

Kruhy pod očima jsou vlastně důsledkem omezení průtoku krve a lymfy právě v této oblasti. Při zadržování vody a tuku tak dochází k vytváření váčků a kruhů. Spousta lidí se potýká s namodralým nádechem téhle jemné a tenké kůžičky, ten vzniká roztažením cév, které se snaží přivést k očím víc krve. Dalším důvodem může být větší množství pigmentu v kožních buňkách pod očima.

Zjisti, co je skutečnou příčinou tvých kruhů pod očima

Protože spouštěcích mechanismů pro vznik kruhů pod očima je dost, vytipuj si, co je příčinou právě u tebe. Aspoň 14 dní nebo ideálně měsíc si zapisuj, kdy se ti kruhy pod očima objevily a co je mohlo způsobit. Piš si zároveň, kolik jsi toho naspala, jestli jsi dostatečně pila, co jsi jedla, zapiš si i to, jestli jsi byla v daný den cvičit nebo sis dala skleničku. Časem určitě vysleduješ, co ti nedělá dobře. Pak nezbyde než se tomu vyhnout.

bigstock-woman-alcoholism-is-social-pro-172677560.jpg

Alkohol má na kondici pleti zásadní vliv.
Bigstockphoto
Za kruhy pod očima mnohdy může únava očí třeba z dlouhého zírání do počítače nebo přemíra alkoholu a celkově špatná životospráva.

Jak proti kruhům pod očima bojovat?

Na tenhle problém není potřeba plýtvat drahou kosmetikou. Mnohdy stačí vyzkoušet pár babských rad a zjistit, která zabírá, když se kruhy zase zničehonic objeví. Když kruhy pod očima způsobí nedostatek spánku, často je řešením chlazení ledem zabaleným do kusu látky (bez látky to nezkoušej, pokožce by to ublížilo!). Zlehka ledem přejížděj kůži a nenechávej ho dlouho na jednom místě. Perfektní je na to i vychlazený sáček bylinkového čaje, třeba heřmánkového.

Skvělým způsobem, jak se problému zbavit, je také přiložení tenkých plátků okurky nebo brambory na kůži pod očima.

Vitamíny a minerály hrají v tomto případě taky hodně důležitou roli – především železo, vitamíny C, E a K a kyselina listová. Ideálně si tedy dojdi na nákup a přitáhni si tašku plnou citrusových plodů, avokáda, ořechů a listové zeleniny. Vyhni se hodně kořeněnému jídlu a dopřej si občas speciální mikromasáž u kosmetičky. Kruhy pod očima ti prostě vizáž kazit nesmí!  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články