Jak zmírnit příznaky onemocnění covid-19 a co nezkoušet

bigstockphoto.com
|
30. 10. 2020
|
Na celém tom průšvihu, který nás od jara provází, je jedno dobré – většina lidí, kteří covid-19 prodělávají, nemá příznaky nebo má takové, které se dají zvládnout přežít doma. Jak s nákazou koronavirem bojovat, aby to nebylo peklo?

Jak zvládnout covid-19 doma?

Dá se to. Na onemocnění covid-19 sice neexistuje jeden lék, pro který by si člověk mohl zajít do lékárny, ale dají se zmírňovat příznaky, a to běžně dostupnými léky, jako je acylpyrin, paralen a další tohohle druhu. To nejhorší bys měla mít za sebou během 4-5 dní, a i když to není příjemné, nejspíš to ustojíš.

K lékům přidej taky vitamíny, abys podpořila svou narušenou imunitu, a dodržuj pitný režim, abys tělo ještě víc nevyčerpávala dehydratací. Kombinace dostatečného přísunu tekutin a pocení má za následek efektivní odvod škodlivých látek z těla. A každá tahle látka se počítá.

Samozřejmě bys měla odpočívat. Dělej jen to, na co se cítíš, a pokud se cítíš jedině na postel, nedělej si z toho hlavu. Důležité je nepřepínat se.

Co když je fakt zle?

Zásadní je nechodit k lékaři do ordinace. Když máš podezření na covid-19, nebo jsi dokonce pozitivně otestovaná, zavolej mu. A stejně tak mu můžeš zavolat, když se ti přitíží, abys s ním prokonzultovala svůj stav a další postup. Někdo prostě sám doma covid-19 neporazí a situace se může stát opravdu závažnou. Může se objevit:

  • zmatenost
  • bledost a namodralý obličej
  • obtížné dýchání
  • bolest a tlak na hrudi
  • extrémní ospalost, která ti nedovolí zůstat vzhůru

Pak můžeš bez obav zavolat rychlou záchrannou službu, ale už předem nahlas, že máš covid-19 nebo podezření na něj. Je totiž důležité, aby se chránili zdravotníci, jichž bylo málo už před řáděním koronaviru, natož pak teď.

pexels-abby-kihano-230130.jpg

Důležité je během nemoci podpořit imunitu.
bigstockphoto.com
Dbej na pitný režim. Pij vodu, minerálku a čaj. Pozor ale na černý a zelený!

Jak je to aktuálně s izolací

Když budeš pozitivně testovaná na covid-19, ale nebudeš mít příznaky, měla bys zůstat doma v izolaci 10 dní. Když budeš mít pozitivní výsledek testu a budeš mít příznaky, budeš doma 10 dní a izolace pak může skončit až ve chvíli, kdy budeš tři po sobě jdoucí dny bez příznaků. V případě, že jsi jen byla ve styku s nakaženým, ale tvůj výsledek testu je negativní, máš taky povinnost zůstat 10 dní v izolaci. Ani v jednom případě nemusíš po nemoci na kontrolní test.

Co na covid-19 nefunguje a neměla bys to ani zkoušet?

Jak je člověk občas nemocný, zůstávají mu doma všelijaké zbytky léků (o tom, že bys je měla vrátit do lékárny, se teď nebudeme rozepisovat). Odborníci důrazně varují před nasazováním jakýchkoli antibiotik, která jsi možná nedobrala. S největší pravděpodobností jsou totiž namířena na konkrétní problém a nepomohla by ti, ba dokonce by ti ještě uškodila, protože dokážou oslabit imunitu. A to je to poslední, co při napadení koronavirem potřebuješ.

Vsaď radši na prevenci

O tom, jak se preventivně bránit koronaviru a třeba i o tom, jak si správně mýt ruce, aby neměl žádný virus šanci, už jsme psaly dřív. Doplníme jen, že podle všeho v téhle situaci prospívá konzumace vitamínu D, zinku, selenu a betaglukanů. Vhodné je chodit pravidelně na procházky na čerstvý vzduch a mít vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny.

Nakazila ses koronavirem, nebo máš pocit, že se ti zatím vyhýbá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články