Žlučníková dieta: nikdo po ní netouží, někdo se jí ale nevyhne

bigstockphoto.com
|
25. 02. 2021
|
Bez žlučníku se člověk sice obejde, i tak by si ho ale měl hýčkat a dbát na prevenci, aby mu dlouho vydržel v dobré kondici. Při jeho onemocnění totiž dojde řada na dietu.

Na žlučníkovou dietu. A to opravdu není nic, o co by měl kdokoli stát. Nejdřív se podívejme na samotný žlučník.

Tenhle orgán má za úkol skladovat a upravovat žluč vznikající v játrech. Po jídle vznikne v těle nervový popud na vyloučení žluči, která se podílí na trávení potravy a vstřebávání tuků, taky ale neutralizuje žaludeční šťávy (společně s pankreatickou šťávou), čímž zabraňuje poškození střeva jejich vlivem. Žlučníkovou dietu by měl držet každý, kdo trpí onemocněním žlučníku, je po jeho operaci nebo chce potížím s ním předcházet.

Jak vzniká žlučníková kolika a čím si zaděláváme na problém?

Rizikových faktorů je celá řada a každý se nejspíš aspoň v jednom najde. Jedním z nich může být nadměrná fyzická zátěž, ale mnohem častěji dochází k problému u lidí, kteří konzumují přemíru mastného a tučného jídla. Časem se jako důsledek může rozvinout žlučníková kolika, tedy záchvat trvající pár minut, ale i klidně i několik hodin. A kdo jednou zažil, ten dobře ví, jak nepříjemné to je.

Bolest při takovém záchvatu vzniká kvůli žlučovému kamenu, který se zasekne v krčku žlučníku. Pokud se tenhle stav neřeší, můžou přijít mnohem vážnější potíže.

Žlučník trápí asi 4x víc ženy než muže a v průměru si s ním „užije to své" asi 25 % obyvatelstva. K rizikovým faktorům patří nadváha a obezita, cukrovka nebo častá zácpa.

bigstock-sliced-ham-fresh-prosciutto-395939936.jpg

Kromě rýže nebo pečiva si můžeš dát šunku nebo libové maso vařené v páře.
bigstockphoto.com
Libová šunka je pravděpodobně to nejpříjemnější na celé dietě.

Žlučníková dieta staví na bílkovinách

A jak tedy vypadá ona žlučníková dieta? Protože je potřeba oprostit se od přemíry tuků, je dieta založená na příjmu bílkovin (libové maso, později tvaroh apod.) a sacharidů (pečivo, těstoviny, rýže aj.). Ačkoli je dneska teorie o tom, že bychom měli jíst 5x denně bez výjimky, překonaná, u žlučníkové diety tenhle názor mezi odborníky přetrvává. Zároveň je maximálně vhodné jíst naposledy 2-3 hodiny před usnutím.

Na tohle se během žlučníkové diety zaměř:

  • rýže, ovesné vločky, těstoviny
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • med
  • pšeničné pečivo
  • ovoce a zelenina, která nepálí, nedráždí a nenadýmá
  • libové maso a ryby (ale pozor, upraven bez tuku!)
  • hroznový a třtinový cukr
  • vepřová, krůtí a kuřecí šunka s minimálním obsahem tuku

Na tohle rovnou zapomeň:

  • tučná masa, vnitřnost a tučné ryby (pozor na uzené!)
  • tučné, plísňové a zrající sýry
  • smažená jídla a obecně tuky (oleje, máslo)
  • vejce
  • majonéza a tatarka
  • kynuté pečivo
  • sladká jídla
  • přílohy jako bramborový salát, luštěniny, smažené brambory a hranolky apod.
  • alkohol, silná káva, 100% ovocné šťávy a slazené nápoje s obsahem CO2

Možná tě trošku uklidní, že alkohol a káva na každého působí trošku jinak. Jeden je proto i během žlučníkové diety může s chutí konzumovat, jinému ovšem způsobí pořádné bolesti. Pokud tedy tyhle dvě věci nedokážeš ze svého jídelníčku eliminovat, vyzkoušet je po malých dávkách.

Při žlučníkových potížích ti můžou pomoct i některé bylinky. Doporučuje se třeba artyčok kardový, máta peprná, řepík lékařský, měsíček lékařský nebo jablečník obecný.

Během žlučníkové diety je nutné taky dostatečně pít. Podívej se na náš článek věnovaný pitnému režimu a zjisti, kolik tekutin denně bys měla přijmout!

Bojuješ se žlučníkem a musela jsi nasadit tuhle dietu? Dej nám vědět, jak ses s ní sžila, v diskuzi pod článkem!

Související články