Podivuhodné dračí ovoce dokáže nejen nakopnout imunitu

Bigstockphoto
|
24. 10. 2021
|
Už jsi na něj určitě narazila. Vypadá jako malý růžový dráček, říká se mu taky pitaya nebo u nás pitája a těší se čím dál větší oblibě. Pěstuje se ale v tropickém pásu a jeho skladování je obtížné, proto ho u nás není vidět tak, jak bychom si možná přáli.

Oválné bobule, plody kaktusu, učarují na první pohled. A pokud máš ráda angrešt, budeš mile překvapená, chuťově je mu dračí ovoce velmi podobné. Jí se zase podobně jako kiwi – stačí rozkrojit na poloviny a dužinu můžeš dlabat lžičkou. Skvělé je taky pokapat před konzumací dužinu šťávou z citrónu.

Právě pro svou jemnou a nakyslou chuť se může snadno stát perfektní a v našich končinách stále ještě netradiční přísadou do koktejlů a salátů.

Dračí ovoce, jídelníček a hubnutí

Dračí ovoce do diety? Jednoznačně ano! Pitája je ovoce s nízkým obsahem sacharidů, proto tě může chuťově uspokojit, a přitom nedodá příliš mnoho energie. Naopak je to s vitamíny a minerály, těch nabízí dost. V první řadě je to vitamín C, který potěší tvou imunitu. Další je pak vápník, železo, karoten, riboflavin a pak taky nezanedbatelné množství vlákniny, které podpoří činnost metabolismu.

Z Mexika do Asie a k nám

Ovoce, které má svůj původ pravděpodobně v Mexiku, se dnes nejvíc pěstuje v Číně a Vietnamu. V dokonale vhodných podmínkách se objevují i květy bílé nebo žluté barvy, ale vidět je můžeš jen v noci – právě proto si dračí ovoce nese přízvisko „královna noci“.

bigstock-concept-asian-food-market-ber-234564625.jpg

Dračí ovoce pochází z Mexika.
Bigstockphoto
Vypadá úžasně. A jak chutná? To budeš muset zjistit sama!

Známe hned tři druhy tohohle ovoce – červené, bílé a žluté. Najít ale můžeme i hybridy – na jejich pěstování se zaměřují hlavně v Izraeli.

K čemu je dobré?

Kromě toho, že dračí ovoce podporuje imunitu díky obsahu vitamínu C a metabolismus třeba díky vláknině, je prospěšné i jinak. Má totiž antibakteriální účinky a působí i proti plísňovým onemocněním, urychluje regeneraci buněk a hojení ran, je zdrojem „hodného“ cholesterolu, který potřebujeme k udržení zdravého kardiovaskulárního systému, působí antioxidačně a umí i další věci.

Jak si vychutnat dračí ovoce? Ve smoothie i salátu

Pokud nechceš pitáju dlabat přímo, nakrájej ho spolu s oblíbeným ovocem a vytvoř si salát, který bude mít zase trochu jinou šťávu! Vynikající je taky smoothie – k dračímu ovoci stačí přidat mléko, med nebo jiné sladidlo, přidat můžeš taky semínka nebo ořechy, fantazii se meze nekladou.

Pitája je fajn oživení našich jídelníčků. Dej si na ni ale pozor, jestli jsi těhotná nebo kojíš.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články