Miluješ čokoládu a pomazánku z ní? Zahřeš si zdravěji

bigstockphoto.com
Komerční článek
|
27. 07. 2020
|
Jestli máš ráda sladké, ale přibíráš, jen co projdeš kolem cukrárny, nevěš hlavu. Dneska už ke klasické čokoládě a tolik oblíbené čokoládové pomazánce existují zdravější alternativy. Vyzkoušej dobroty značky Cavalier!

Časté mlsání sladkého s sebou nese bohužel jen nepříjemné následky – jednak stojí nadbytek sacharidů a cukrů za tloustnutím, jednak může zapříčinit zdravotní problémy. Třeba právě v důsledky nadváhy. Bavit se pak můžeme o kazících se zubech, ale taky o diabetu 2. typu, jež se může projevit třeba až za 10 let. Dalším strašákem je pak vysoký tlak, zvýšený cholesterol a vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Pro všechny, kteří milují sladkosti, tak může být každý den učiněný boj. Naštěstí to někteří výrobci dobrot vědí, a proto nahrazují klasický cukr alternativními sladidly – například stévií nebo maltitolem.

Klasická čokoláda vs. ta se sladidly

Když se řekne sladidlo, spoustě lidí naskočí husí kůže. Sladidla jsou totiž ještě stále démonizovaná, ačkoli ta moderní a kvalitní si to opravdu nezaslouží. Patří k nim třeba xylitol, maltitol, erythritol nebo stévie.

Možná si taky říkáš, že do zdravého životního stylu zapadá jen hořká čokoláda s aspoň 70 % kakaa. KetoMix v tomhle boří další mýtus. Nabízí totiž jak hořkou, tak mléčnou čokoládu, a to v různých variacích – třeba pralinkovou nebo lískooříškovou. Ani hořká čokoláda v tomhle případě není k zahození, ať už ve své originální verzi, nebo v provedení dark mocha.

359_liskooriskovy-krem-se-stevii.jpg

Cavalier má spoustu dobrot.
ketomix.cz
Všechny tyhle dobroty včetně lískooříškového krému se stévií najdeš na webu www.ketomix.cz.

Aby toho nebylo málo, k dostání je taky Cavalier lískooříškový krém se stévií, který hravě strčí do kapsy i světoznámou čokoládovou pomazánku a ještě tvému tělu nezpůsobí takovou zátěž. Rozdíl poznáš nejen ve složení, ale i v nutričních hodnotách. Klasická čokoládová pomazánka ve 100 g ukrývá 2 278 kJ a 58 g sacharidů, z toho 57 g cukrů. To je vražedná nálož. Oproti tomu pomazánka Cavalier má ve 100 g 1 838 kJ, 17 g sacharidů, z toho 7 g cukrů. Rozdíl je tedy víc než patrný!

A jak jsou na tom ta sladidla?

Určitě se shodneme na tom, že klasický rafinovaný cukr tělu nic dobrého nepřinese – snad jen kromě chvilkového uspokojení. Oproti tomu stévie chrání zuby i dásně, reguluje hladinu cukru v krvi, prospívá pokožce, zmírňuje trávicí problémy a je vhodná i pro diabetiky. Má vysokou sladivost a neobsahuje žádné kalorie!

Maltitol, který Cavalier ve svých produktech používá, je chuťově cukru ještě blíž, obsahuje mnohem méně kalorií než cukr a nezpůsobuje zubní kaz (proto se přidává například do žvýkaček, stejně jako xylitol). Oproti stévii jde ale o klasický sacharid, proto by sis na něj měla dát pozor, pokud máš cukrovku.

O sladidlech už teď připravujeme samostatný článek, tak si ho nenech ujít. A mezi tím si můžeš zdravě zamlsat!

Související články