Milované i zatracované sádlo poslouží při smažení a pomůže na suchou pokožku i při hojení ran

Shutterstock
|
01. 09. 2025
|
Když se řekne sádlo, nejspíš si představíš tukový prstenec kolem břicha nebo chleba s mazlavou hmotou, kterou ti v dětství babička vnucovala k svačině. Podívej se s námi, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a kdy je fajn mít ho po ruce!

Co je vůbec sádlo? Jde o živočišný tuk, který nejčastěji pochází z prasat. Seženeš ale i husí nebo kachní. Už tím, že jde o živočišný tuk, jsme ti nejspíš dostatečně napověděly, že to nebude úplně eňo ňůňo výživová hitparáda vzhledem k obsahu nasycených tuků (44 g ve 100 g). Na druhou stranu v malé míře (snad) nikoho nezabije a divy dokáže nejen v kuchyni!

Sádlo, nebo olej? To záleží…

Jestli ti děda kladl na srdce, že pokud ti nechutná chleba se sádlem, tak vlastně vůbec nevíš, co je dobré, nic si z toho nedělej. Dělo se nám to taky. Tuhle „pochoutku“ si neservírujeme, ale na druhou stranu sádlo jako takové nezatracujeme. I v moderní kuchyni je totiž dost dobře využitelné. A nejen v ní.

Pokud jde ale o to, jestli je zdravější sádlo, nebo rostlinný olej, pak jednoznačně to druhé. Zatímco sádlo má ve 100 g „úchvatných“ 44 g nasycených tuků, extra panenský olivový olej12 g, slunečnicový olej skoro taky tak a třeba řepkový olej necelých 8 g.

Ze 100 g vepřového sádla taky načerpáš opravdu hodně energie (ale to i z rostlinných olejů) – 3 753 kJ nebo 896 kcal.

Co se zdraví týče, jsou tedy vhodnější rostlinné oleje, zvlášť pokud jde o časté používání v kuchyni. Sádlo má ale i svoje přednosti.

shutterstock_2398733025.jpg

Chleba se sádlem je kultovní pokrm naší kuchyně.
Shutterstock
Chleba se sádlem. Který dědeček o něm svým vnoučatům nevyprávěl?

Sádlo v kuchyni: jak ho využít a nelitovat?

Tahle surovina dokáže v kuchyni úplně zaperlit. Má totiž vysoký bod zakouření (k přepalování dochází až při 188 °C), takže se hodí na smažení, a to čehokoli, protože výslednému pokrmu nepředává svou chuť ani vůni. Zároveň ale nejspíš pokrmy smažené na sádle poznáš, jsou totiž svou chutí a vůní charakteristické.

Pokud si pečeš vlastní pečivo a pokud do něj přidáš sádlo, výsledný pokrm vydrží déle měkký. Taky je perfektní do pomazánek – vytvoří poctivý základ, který jen doladíš ingrediencemi.

Vylepšíš s ním nejednu polévku (třeba česnečku), dá se s ním pěkně vytřít forma na pečení, a když na něm v troubě upečeš brambory, dočkáš se nečekané delikatesy. A poslouží i místo másla v okamžiku, kdy potřebuješ udělat jíšku.

Rozhodně nemůžeme vynechat škvarky. Ať ti přijdou nechutné, nebo bomba, prostě k tématu patří. Fajnšmekři, kteří na nich ujíždějí, si je můžou klidně připravit doma – stačí sádlo dobře vyškvařit.

shutterstock_1960649896.jpg

Sádlo je bezva základ pro pomazánku.
Shutterstock
Ze sádla si můžeš připravit luxusní pomazánku. Přísady přidej podle sebe – třeba česnek, cibuli, bylinky a koření nebo vajíčka.

Jak vyškvařit sádlo?

Sádlo musí být čisté a nesmí na něm být kůže. To je základ. Vezmi ho rovnou kilo. Pak ho pokrájej na drobné kostičky. V kastrolu si přiveď k varu vodu a lehce osolené sádlo do ní vhoď. Pořád míchej, ono už bude vědět, co má dělat.

Jakmile vyškvaříš první dávku (asi 20 minut), slij tuk, škvarky dej zpátky do kastrolu a rozjeď další kolo. I po něm slij tuk, škvarky nech v kastrolu, zahřej je, přidej sůl, kmín a nalij do kastrolu decku mléka. Až k tomu dojde, pak míchej a sleduj, jak kostičky sádla červenají. Až budou podle tvých představ, slij mléko… A pochutnej si, domácí škvarky jsou tu!

Sádlo jako součást péče o tělo? Rozhodně ano!

Kdybys svojí praprababičce ukázala svou přehlídku krémů, sér a nejrůznějších mastiček, za což jsi mimochodem utratila majlant, nejspíš by si ťukala na čelo. V jejích dobách totiž rozhodně platilo, že tím nejlepším základem pro mastičky a jiné mazání, je právě zde propírané sádlo.

Když se sádlo smíchá s nějakou tou účinnou látkou, můžeš mít levnou a trvanlivou odpověď pro svoje jizvičky, popáleniny, opary, ekzémy nebo lupénku. Je taky perfektním řešením tvých trablů se suchou pokožkou.

shutterstock_2411584211.jpg

Sádlo se dá využít i v péči o tělo.
Shutterstock
Sádlo může být skvělým základem pro mastičky.

Kromě toho se máslo hodí při kašli a onemocnění horních cest dýchacích. Jakmile si jednou uděláš teplý zábal s vepřovým sádlem, už na něj nedáš dopustit.

Hrudník se díky němu totiž krásně prohřeje, podpoří se uvolňování hlenů a za chvíli může být po problému. Stačí nahřát sádlo, rozprostřít ho na látku, přiložit na hrudník, přikrýt igelitem a další látkou. Tak dojde k zapařování a kouzlo je na světě. Obklad si můžeš nechat na hrudi tak dlouho, dokud tě bude hřát.

A pozor, naše praprababičky si taky sádlem neváhaly potírat bolavé nohy!

Je sádlo součástí tvé kuchyně a péče o tělo, nebo nad ním ohrnuješ nos? Dej nám vědět v diskuzi a nešetři ho!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • kaloricketabulky.cz
  • pragon.cz/tuky-a-oleje-p52583
  • apetitonline.cz/suroviny/7-duvodu-proc-si-zamilovat-sadlo-k-cemu-se-hodi-kde-nesmi-chybet
  • krasno.cz/cs/aktualita/veprove-sadlo-a-jeho-vliv-na-zdravi
  • ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/217562220460005-zabijacka/0/55277-pruduskove-obklady-ze-sadla-podle-nasich-babicek
  • ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/11454-jak-vyskvarit-sadlo
Související články