Jak na detox od sociálních sítí a proč se do něj vůbec pustit

Shutterstock
|
12. 04. 2023
|
Bez sociálních sítí už si život neumíme představit. Aby ses z nich nezbláznila, dopřej si čas od času digitální detox.

„Socky“ asi netřeba představovat; Facebook, Instagram, TikTok a tak dále. Na těchhle zábavných ostrůvcích různých mediálních obsahů v internetovém moři rychle ztrácíš pojem o čase a ať už si to uvědomuješ, nebo ne, ovlivňují tvoje vnímání světa.

Jsou sociální sítě špatné?

Na to si asi každá musíme odpovědět sama. Sociální sítě mají řadu výhod, mimo jiné umožňují zůstat v kontaktu s velkou skupinou lidí, které bys za normálních okolností ani nepoznala, nabízí spoustu obsahu, u kterého můžeš trávit svůj volný čas, nebo dovolují snadné sdílení informací.

Na druhou stranu můžou podávat zkreslený obraz reality, a tím negativně ovlivňovat duševní zdraví, šířit dezinformace, umožňují narušovat soukromí druhých a v neposlední řadě můžou vyvolat závislost.

Závislost na sociálních sítích existuje!

Ráno jdeš na záchod a na rozjezd se rovnou podíváš, co se děje na Insta. Nebo jen nevíš, co s rukama, tak sáhneš po všudypřítomném mobilu, který tě zatáhne zpátky do komfortní zóny, a když už ho máš v ruce, můžeš rovnou vlézt na messenger…

Tyhle návyky se utváří nenápadně, pozvolna, a než se naděješ, začne tvůj mozek při používání sociálních sítí vylučovat dopamin, díky kterému se cítíš dobře. Jakmile začneš kvůli online životu zanedbávat ten každodenní, máš problém.

Proč se pokusit o detox?

Neustálé porovnávání sebe sama i svého života obecně s vylepšenými a nablýskanými životy ostatních, očekávání reakce sledujících při přidání vlastního příspěvku a zklamání z jejího nedostatku, nebo i prostá přehlcenost informacemi – to všechno zadělává na ztrátu sebevědomí, úzkostné stavy nebo psychické vyčerpání.

Visením na sockách si ale zaděláváš i na tělesné problémy, obzvlášť pohybového aparátu. V ohrožení je krční páteř, hrozí i syndrom karpálního tunelu a zrakové problémy.

Kapitolou samo o sobě je modré světlo, které sálá z našich elektrozařízení. Je pro nás nepřirozené a před spaním vyloženě nežádoucí. Ukázalo se totiž, že modré světlo potlačuje produkci hormonu melatoninu, který navozuje ospalost. Jestli nemůžeš usnout, teď víš proč!

Závislost na sociálních sítích může v neposlední řadě taky narušit jak partnerské a rodinné, tak pracovní vztahy.

Jak na detox od sociálních sítí

Zdánlivě nejjednodušší by mohlo být prostě někam odhodit svá elektronická zařízení a třeba 48 hodin po nich ani neštěknout. To ale asi není dlouhodobě udržitelné a pro některé ani realistické. Zkus proto menší, ale pravidelné krůčky.

  1. Nastav si denní časový limit pro používání jednotlivých aplikací. Když ho překročíš, mobil tě upozorní, že bys měla „socku“ vypnout.
  2. Stanov si další časové pravidlo – například žádné používání sociálních sítí před desátou dopoledne a po desáté večer.
  3. Omez nebo rovnou úplně vypni oznámení. Nic ti neuteče, a když na zprávu odepíšeš po dvou hodinách místo dvou minut, svět se taky nezblázní.
  4. Přestaň si brát telefon s sebou do koupelny nebo na záchod. Přiznej se, určitě tam kvůli němu strávíš aspoň 3x takovou dobu!
  5. Naplánuj si na dobu bez mobilu konkrétní aktivitu, abys neměla pocit „absťáku“. Třeba procházku, kafe s kamarádkou nebo četbu.

Nezapomeň dát svému nejbližšímu okolí vědět, že se chystáš na detox; předejdeš tak jeho obavám, až tě nebude moct v „onlajnu“ zastihnout.

Ne že by nebyl svět sociálních sítí krásný, ale je umělý. Při jeho omezení budeš mít větší prostor vnímat přítomnost ve světě reálném, který nabízí minimálně stejně tolik zážitků.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Autor článku: redakce

Související články