Cvrčci a hmyz na talíři: zdravé a dietní jídlo, které chutná po oříškách

Shutterstock
|
21. 06. 2023
|
Že sníš občas pár červíků v třešních, o tom žádná. Ale dobrovolně si k večeři usmažit cvrčky? Ano! Víme, proč bys měla hmyz na talíři přece jen zvážit.

Možná se na pojídání hmyzu koukáš nedůvěřivě, ale dej mu aspoň jednou šanci. V posledních letech se totiž o hmyzu a broucích hovoří jako o nové možné alternativě pro zlepšení udržitelnosti planety. A co si budeme povídat, pro některé země není nic neobvyklého sbírat larvy, vajíčka i dospělý hmyz za účelem konzumace. Mimochodem – využívání hmyzu jako potraviny má i svůj odborný název: entomofagie.

Pojídání hmyzu je věc kultury

Pokud tyhle řádky čteš se zkřiveným obličejem, je nutné zmínit, že konzumace hmyzu je věc kultury, která určuje, co je jedlé a co nikoliv. Asiat by nesnědl králíka, muslim vepřové a my třeba smažená sarančata. Konzumace hmyzu je největší tabu pro Evropany a Američany.

V Kambodži například milují smažené pavouky a v Mexiku a Laosu je pochoutka escamoles. Zní to vznešeně jako guacamole, ale nenech se zmást, ve skutečnosti jde o vajíčka mravenců.

Víš, že už teď lidstvo baští přibližně 2 000 druhů hmyzu? Ano! Především v Africe, Asii a Jižní Americe.

K nejčastěji konzumovaným druhům hmyzu patří: housenky, brouci, kobylky, cvrčci, včely a mravenci.

Je libo cvrčka v mléčné čokoládě?

Úprava cvrčků a hmyzu je velice variabilní. Můžeš je vařit, smažit nebo péct. Připravují se na sladko, na slano, přidávají se do palačinek nebo se obalují v karamelu. Zkrátka – fantazii se meze nekladou. K pátečnímu filmu se budou hodit třeba cvrččí chipsy s chilli.

shutterstock_1657517512.jpg

Bílkoviny, ale i vitamíny a minerály. To hmyz a cvrčci nabízejí.
Shutterstock
Cvrčky i hmyz si můžeš dát na celou plejádu způsobů.

Výživová bomba

Hmyz se konzumuje nejen jako zdroj bílkovin, ale i pro obsah vlákniny, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Snadno tak do sebe dostaneš bílkoviny, vápník, železo a vitamín B12.

Cvrčci zase obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje přijímat ze stravy. Sečteno a podtrženo, cvrčky a hmyz to posouvá k plnohodnotným zdrojům potravin, jakými jsou například maso nebo mléčné produkty.

Pokud se ti představa smažených cvrčků nezdá zrovna dvakrát lákavá, možnost, se kterou můžeš začít je cvrččí mouka. Její chuť je mírně oříšková, takže skutečně nic exotického. Těstoviny vypadají a chutnají jako celozrnné a po smíchání s omáčkou bys rozdíl možná ani nepoznala. Z mouky si můžeš připravit palačinky nebo ji přimíchat do smoothie.

Udržitelnost planety na prvním místě

Hmyz je v porovnání s chovem hospodářských zvířat výrazně šetrnější volbou, protože vyžaduje míň půdy, vody a taky vypouští míň skleníkových plynů. Chov hmyzu tak má menší dopad na planetu než konvenční zdroje. A když k tomu připočteme i výživovou hodnotu, není divu, že to může být trend dnešní doby i budoucnosti.

Nevýhody aneb alergie, toxiny i pesticidy

Stejně jako má někdo alergii na mořské plody, může mít alergickou reakci na hmyz. Zároveň je to jako s houbami. Ty taky nejsou všechny jedlé, stejně tak hmyz. Jisté typy mravenců a včel obsahují toxiny a můžou být nebezpečné. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na pesticidy na polích, které škodí člověku, zvířatům i hmyzu.

Jedlý hmyz může být zajímavé zpestření konvenčního jídla. A pokud ráda experimentuješ, je tohle přesně pro tebe. Tak kdo dnes ochutná cvrčka?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články