A co tahle sexy architekt? Brno a hotel Avion vás svedou k hříchu

Pexels
Komerční článek
|
26. 02. 2023
|
Jestli patříte mezi dámy, které nesnáší háčkování a nezapisují si recepty, nejspíš máte bohémskou duši. V tom případě vám místo 5 triků, jak uklidit kuchyni, nabízíme dobrodružství.

Vydejte se s námi po stopách architekta, na kterého má Brno nádhernou památku. A pokud zrovna řešíte bydlení, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Během průzkumu legendárního hotelu Avion načerpáte inspiraci i pro vaši domácnost. A aby toho nebylo málo, završíme naši prohlídku chutným zákuskem. Tak pojďme na to.

Mlčenlivý architekt Brno povznesl jako pravý muž činu

Bohuslav Fuchs za svůj život navrhl a realizoval přes 150 budov, jimiž ovlivnil stavitelství nejen u nás doma, ale v celé Evropě. Schopný muž, není-liž pravda? Jako architekt Brno a potažmo celou republiku proslavil stavbou luxusního hotelu Avion, který se společně s kultovní vilou Tugendhat později ocitl na seznamu národních kulturních památek.

Původní hostinec v centru moravské metropole se tak před necelým stoletím dočkal generální přestavby na ubytování s 50 pokoji, přízemním barem a kavárnou. Po nedávné rekonstrukci je hotel veřejnosti opět přístupný a zájemcům poslouží jako ukázka povedené funkcionalistické architektury. Ta se vyznačovala jednoduchými liniemi, praktickým uspořádáním místností, kvalitním technickým řešením a hospodárným provozem, což jsou dnes opět aktuální témata.

Vychytávky vhodné i do vašeho domu ukáže v Avionu průvodce

Každou sobotu přichází do hotelu od geniálního architekta v srdci Brna zvědaví návštěvníci a návštěvnice, aby se dozvěděli, jak se staví ty doopravdy chytré domy. Pro některé je architektura pouze koníčkem. Mnozí ale touží okouknout desetiletími prověřené stavební prvky, aby je později uplatnili při stavbě vlastních rezidencí a bytových rekonstrukcích.

Minulá i současná dvacátá léta totiž spojuje krize, která zdražovala a zdražuje živobytí ve všech směrech. Proto je úsporný funkcionalistický styl při budování moderní domácnosti tak užitečný. Prosté geometrické stavby charakterizovala jejich důmyslná orientace vůči světovým stranám. Cílem bylo, aby do objektu pronikalo doslova a do písmene zadarmo co nejvíce denního světla z přívětivých směrů, zatímco na sever vedly jen malé otvory.

Velkorysá okna jsou proto typickým prvkem průčelní fasády i v našem Avionu. Můžete se zde ve zpřístupněném pokoji na vlastní oči přesvědčit, jaké to je, když je větší část místnosti prosklená. Přes den si díky tomu nemusíte svítit a ve vyšších patrech navíc získáváte úchvatný výhled na okolní domy včetně nedalekého hradu Špilberk. Dále si tam povšimněte jednoduchého, ale plně funkčního vybavení bez přízdob, které výrobu nábytku prodražují. Připomíná původní vestavěné funkcionalistické zařízení, které se do budov vyrábělo vždy na míru.

Navštivte muzeum v Avionu o slavném architektovi Brna

Kromě samotné budovy vám práci architekta Bohuslava Fuchse představí i hotelová výstava. Uvidíte tam funkcionalistické Brno na dobových fotografiích. Návštěvníci se mohou též potěšit vyhlídkou ze střechy Avionu, odkud pak sestoupí na obhlídku sklepení.

Na závěr doporučujeme ještě občerstvení v hotelové restauraci s dortem ke kávě. Kromě jídla vás tu zaujme další schodiště s takzvaným nautickým zábradlím. To mělo ve funkcionalistické stavbě navozovat atmosféru přepychové zaoceánské lodi. Budete překvapené, jaké vizuální triky vám umožní, řeklo by se, obyčejné schody.

Pokud jste dočetly až sem, získaly jste plný počet bodů a můžete směle prohlásit, že máte povahu volnomyšlenkářského dobrodruha. Ve vaší domácnosti tak možná nebudete pravidelně servírovat bábovky. Zato se v tandemu s architektem dokážete postarat o praktickou stránku věci, která vám zajistí levný provoz nemovitosti. Tak vzhůru na výlet, Brno už volá!

Související články