Rýmovník zatočí s rýmou, depresí i artritidou

Bigstockphoto
|
22. 09. 2022
|
Jeho zelené listy pokryté hebkými chloupky vydávají jemnou meduňkovomátovou vůni. Hmyz ji nesnáší a tak se blízkosti rýmovníku (lat. plectranthus amboinicus/argentatus) obloukem vyhýbá. Nemít tuhle rostlinku doma, by proto byla věčná škoda.

Rýmovník, molice, mexický eukalypt

Rýmovníku se u nás přezdívá taky molice nebo mexický eukalypt. Někteří pěstitelé ho kvůli podobnosti listů přirovnávají k hluchavce. A mají pravdu. Rýmovník je opravdu její vzdálený příbuzný. Jednoleté aromatické rostlině původem z Afriky se daří na světlém místě a díky své houževnatosti zvládne teploty až do -1 °C. Její pěstování je velice jednoduché a zvládne ho i ten, komu „uschne“ i kaktus.

Rýmovník zatočí s rýmou

Jak už název téhle rostlinky napovídá, jedinečných kvalit dosahuje zejména při léčbě rýmy. Pokud cítíš, že tě co nevidět přepadne nejhorší chlapská nemoc, pravidelně popíjej čaj z rýmovníkových listů. Pomůže taky, když lístek rostlinky rozdrtíš mezi prsty a budeš k němu 2x pár minut čichat. Rýmovník obsahuje složky, které podporují vylučování hlenu a silice působící preventivně. 

bigstock-potted-indian-borage-plant-20628617.jpg

Rýmovník ti pomůže i s kožními problémy.
Bigstockphoto
Na rýmovník se můžeš spolehnout hned v několika případech.

Po holení i píchnutí

Další způsob, jak rýmovník využít, oceníš především na dovolené nebo chatě. Chladnokrevně a bez varování si na tvé krvi pochutnal otravný komár nebo jiný zástupce hmyzí říše? Pokud nemáš po ruce zklidňující gel, stačí rozmělnit lístek rýmovníku, který na poraněnou kůži přiložíš. Voňavé lístky odstraní svědění a pomůžou i s podrážděnou pokožkou třeba po holení nebo popálení od sluníčka.

Už žádný stres a úzkost

Podzim je pro mnohé z nás depresivním obdobím, během kterého propadáme úzkosti a špatné náladě. Pokud se ti zrovna dvakrát nechce do ordinace psychologa nebo psychiatra, vyzkoušej přirozenou pomoc z přírody. Některé organické sloučeniny, nacházející se v rýmovníku, se ukázaly jako mírně sedativní, proto je dobré popíjet čaj z jeho lístků. Příjemně tě zklidní a navodí pocit pohody.

Artritida a nemocné ledviny nemají šanci

Esenciální oleje rýmovníku jsou bohaté na omega-6 mastnou kyselinu gama-linolenovou, která snižuje revmatické bolesti a přispívá k regeneraci kloubů. Pokud trpíš kloubním onemocněním nebo svůj pohybový aparát často zatěžuješ (zátěží je i dlouhé sezení u počítače), naordinuj si rýmovníkovou kúru. Dobrých účinků dosáhneš i popíjením zmíněného rýmovníkového čaje, který čistí ledviny a působí jako přírodní diuretikum.

Bonusový tip: Hmyz už si u tebe ani neškrtne

Jestli se u tebe doma shází nejrůznější zástupci hmyzu, buď si jistá, že pokud budeš pěstovat rýmovník, obliba tvé domácnosti u nich rázem klesne. Komáři a mouchy jeho vůni vyloženě nesnášejí a molům taky zrovna dvakrát nevoní. Rýmovník si můžeš klidně dát na víc míst v bytě a v teplejším ročním období třeba i na balkón.

Pěstuješ rýmovník?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články