Posouvání budíku nám tělo nepromine. Hrozí i infarkt

Bigstockphoto
|
12. 09. 2023
|
Znáte ve svém okolí aspoň jednoho člověka, který ráno co ráno rozespale nesáhne po budíku, ne aby ho zastavil, ale aby ho posunul o pět, deset nebo patnáct minut? My asi ne a samozřejmě patříme k notorickým posouvačům. Jenže!

Podle odborníků si tím koledujeme o pořádný průšvih. Jestli máš totiž pocit, že ti oněch pár minut pomůže k tomu, abys byla svěží, jsi na omylu. Funguje to totiž přesně naopak – ubírá nám to energii a minimálně podvědomě nás deprimuje, že budík stejně za chvíli zazvoní. A to samozřejmě není všechno. Ani zdaleka.

Vnitřní rytmy trpí

Když se vzbudíš, nastartuješ tím svou denní bdělou dobu. A je naprosto nepřirozené znovu nechat mozek jet jen na minimum otáček, nechat ho usnout. Tím hůř, když skutečně usneš, ne jen tak ležíš se zavřenýma očima. Když to takhle uděláš ráno několikrát, bude se ti nakonec vstávat mnohem hůř a celý den se budeš cítit jako… Jako mrtvola.

bigstock-tired-woman-at-office-desk-119626298.jpg

Posouvání budíku rozhazuje vnitřní biorytmy a může přivodit poruchy spánku.
Bigstockphoto
Po ranním několikerém probouzení se budeš celý den cítit ještě hůř, než kdybys vstala na první dobrou.

Příroda to přitom zařídila skvěle. Ráno nebývá spánek tolik tvrdý, aby vstávání nebylo tvrdé. Pokud navíc vstáváš nepravidelně, už tím tvoje vnitřní hodiny trpí. Posouváním budíku to rozhodně nevylepšíš.

Důsledky mohou být vážné

Tímhle novodobým, ale hojně rozšířeným zlozvykem si podle všeho zaděláváme na pořádný malér. V první řadě jde o nespavost, večerní potíže s usnutím, kterými se dostáváš do bludného kruhu – nedostatek spánku se totiž budeš snažit zase dohnat ranním dospáváním za několikerého mačkání budíku. Potíže se spánkem jsou samy o sobě nepříjemné, ale nejsou tím nejvážnějším. Zásadní je, že se tímhle věčným rozhazováním biorytmů rapidně zvyšuje riziko infarktu – a to nechceš.

Pomůže ti pravidlo 10-3-2-1-0

Jestli ráno i při pravidelném vstávání potřebuješ nějakých pár minut navíc, zřejmě máš pocit, že nejsi dostatečně odpočinutá. Pomoct si přitom můžeš dodržováním jednoduchého pravidla.

  • 10 hodin před spaním žádný kofein: Chodíš spát kolem desáté? Prostě si odpoledne nedávej kafe.
  • 3 hodiny před spaním nejez a nepij alkohol: Ačkoli nám občas sklenička vína pomůže usnout, dlouhodobě to není úplně nejvhodnější řešení. Když navíc vynecháš poslední tři hodiny i jídlo, zajistíš tělu čas na to, aby zpracovalo potravu a mělo v noci dostatek času a sil na regeneraci jako takovou.
  • 2 hodiny před spaním už nepracuj: Jak by jinak mozek mohl v klidu vypnout, když se ti hlavou honí myšlenky na čerstvě splnění úkol nebo na stres, který plyne z toho nesplněného?
  • 1 hodinu před spaním platí zákaz displejů: Zapomeň na televizi, mobil, tablet, notebook… Když jdeš spát, prostě si lehni do postele a věnuj se jenom odpočinku, dokud neusneš.
  • 0: Tolikrát ráno posuň budík. Tedy – neposouvej ho. Uvidíš, že se budeš za pár dní cítit mnohem lépe!

bigstock-198987934.jpg

Ranní vstávání není pro mnohé z nás jednoduché, ale jeho odsouvání je nezdravé.
Bigstockphoto
Zkus jednoduché pravidlo 10-3-2-1-0 a uvidíš, že budeš svěží!

Choď spát včas a o víkendu nedospávej

Aby ses ráno budila svěží, nestačí spát dvě hodiny. Je jedno, jestli máš spoustu práce nebo jiné trable. Spánek je základní lidská potřeba a tělo ošálíš na pár nocí, ale ne na pořád. Průměrně by měl spánek denně trvat 8 hodin, ale potřeba spánku je individuální. Oněch 8 hodin by se nemělo překračovat, vyhovovat může 6-7 hodin. S rostoucím věkem se potřeba spánku snižuje.

Je docela přirozené, že když vstáváš celý týden v brzkou ranní hodinu, o víkendu by sis ráda přispala – většina z nás to tak dělá. Jenže před tím odborníci opět varují. Jen si tím totiž rozhodíš vnitřní hodiny a v novém týdnu se ti zase bude vstávat hůř.

Jak jsi na tom se vstáváním ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články