Největší zajímavosti o jídle, o kterých jsi neměla ani páru

pixabay.com
|
31. 07. 2017
|
Už moudrý Hippokrates kdysi prohlásil: „Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl.“ Kromě něj se ale k jídlu a potravinám obecně vyjadřovaly i další známé osobnosti z historie i současnosti.

Ať už ti to v kuchyni příliš nesluší, nebo tam naopak trávíš většinu volného času, máme pro tebe senzační článek, plný zajímavostí ze světové i české kuchyně. Víš třeba, kdo vynalezl milovaný i proklínaný „papiňák“? K jaké rybě se pije červené víno nebo to, že kuřecí vývar se ve středověku používal jako silné a účinné afrodiziakum? Pohodlně se usaď, naše gurmánská krasojízda právě odstartovala!

Polévka z vlaštovčích hnízd

Vlaštovky jsou vůbec zajímaví ptáci. Pro obyvatele Číny a Jávy zajímaví natolik, že si z jejich hnízd vaří speciální vlaštovčí polévku. Nebohé ptáčky samozřejmě nekonzumují, jednou z ingrediencí polévky jsou ale vlaštovčí hnízda. Je ti to málo? Pak jen zmíníme, že další „netradiční ingredienci“ představují vlaštovčí sliny, které údajně posilňují organismus a imunitní systém, působí jako silné afrodiziakum a vyhlazují pleť.

polevka.jpg

Je libo Vlaštovčí polévku?
pixabay.com
Polévka se dá uvařit takřka ze všeho...

300 let starý „papiňák“

Zkrátit dobu nutnou pro uvaření luštěnin o několik dlouhých hodin i účinný způsob, jak změkčit kosti do polévky – i to zvládá nenáviděný i milovaný Papinův hrnec. Málokdo ví, že tenhle geniální vynález, který má mimo jiné na svědomí i nespočet rekonstrukcí kuchyní, nedávno oslavil 300 let. V roce 1698 ho vynalezl Denis Papin, který snad ani netušil, že se stane součástí kuchyní až do dnešních dob.

K červenému masu červené, k bílému bílé

Většina z nás asi podvědomě tuší, jaké víno se k určitým pokrmům konzumuje. Když si dáme v restauraci pořádně krvavý steak, obvykle k němu volíme i kvalitní červené víno. U těstovin nebo ryb je ale situace opačná. V takovém případě jejich chuť vynikne ve společnosti vína bílého. Existuje však jedna jediná ryba, k níž vám odborníci doporučí víno červené. Jde o tuňáka, jehož červené maso ale během tepelné úpravy bledne, proto nás klame tělem.

Vodní okurka

Do jednoho z dřívějších článků jsme pro tebe přichystaly potraviny, po jejichž konzumaci nepřibereš ani deko. Jednou z nich byla i okurka. Kromě toho, že v sezóně skvěle chutná, můžeš si z ní připravit nejrůznější druhy salátů, limonád, ale třeba i polévek. A co dalšího je na okurce tak úžasného? Z 96 % ji tvoří pouze voda!

okurka.jpg

Okurka je jednou z nejoblíbenějších potravin během diet.
pixabay.com
S okurkou se dá v kuchyni pořádně kouzlit!

Zázračné citrony

O ranním pití vody s citrónem jsi už asi nejednou slyšela. Citrón je podle vědců považován za nejzdravější jídlo na světě! Doplní tělu zásobu vitaminu C, působí mírně antisepticky, a dokonce snižuje chuť na jídlo. Pokud ho navíc vymačkáš do konvice zeleného čaje, jeho antioxidační účinek zvýšíš rovnou třináctkrát

Tak co, jsi zase o něco chytřejší?

Související články