Jak poznat koňskou nohu a co dělat pro nápravu

Bigstockphoto
|
03. 09. 2021
|
Koňská noha je vrozená vada. Jedná se o deformaci nohy a jejím špatným postavením. Taková noha sice nebolí, ale znemožňuje chůzi. Dobrá zpráva je, že když se s ní dítě narodí, nemusí takhle strávit celý život.

Pravděpodobně „nejslavnějším majitelem“ koňské nohy byl Joseph Goebbels. Stát se jím ale může kterékoli dítě. Když s ním ale jako matka včas dojdeš na prohlídku a absolvuješ s ním rentgen, nemusí mít človíček ztíženou chůzi navždycky. V opačném případě dítě (a později samozřejmě dospělý) může chodit, ovšem jen po straně chodidla a to tedy nemůže být nic příjemného.

Koňskou nohu má 1 z 1 000 dětí

Dnes už koňskou nohu skutečně nikdo nenechá být. Rodič, který by v tomhle případě nedbal doporučení lékaře, by musel být naprostý ignorant s nezájmem o budoucnost vlastního dítěte. S touhle vrozenou vadou se narodí 1 z 1 000 dětí, ale děje se to a k deformaci dochází už v děloze. Některé zdroje zároveň uvádí, že jde o nejčastější vrozenou vadu pohybového aparátu.

Příčině ani odborníci dneska moc nerozumí, často se ale pracuje s genetikou nebo s působením škodlivin během těhotenství. K tomu se dají přičíst ještě anomálie svalů a cév nebo špatná poloha dítěte v děloze.

bigstock-trace-bare-feet-made-of-pebble-37550620.jpg

Nejznámějším "nositelem" koňské nohy byl nejspíš Joseph Goebbels.
Bigstockphoto
Koňská noha se musí řešit krátce po narození, jinak se dítěti špatně chodí.

Jak doopravdy poznat koňskou nohu?

Sama nic diagnostikovat nemůžeš, ale buď si jistá, že po lékařské prohlídce a rentgenu to budeš vědět přesně. Koňská noha je noha, která je obvykle stočená směrem dovnitř a nahoru. Prsty tak míří k druhé noze a jejím prstům.

Jak pes equianovarus léčit?

Není to zaříkadlo, tohle je odborné označení koňské nohy. Skvělé je, že moderní medicína si s tímhle problémem dost dobře ví rady. Koňskou nohu pozná lékař už krátce po narození dítěte, a jakmile je stanovena diagnóza, přijde na řadu ortoped.

Ten nohu jemně, ale efektivně narovná do co nejnormálnější polohy a tak ji zasádruje. Výměna sádry probíhá nejprve po několika dnech, později po několika týdnech. Při každém sundání ortoped nohu znovu a znovu rovná a přibližuje normálu.

Když se v současnosti nepodaří dát nohu do běžné polohy tímhle způsobem, je doporučen chirurgický zákrok, při kterém k odstranění deformace spolehlivě dojde.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články