Podzim nás nezaskočí! Poradíme ti, jak vyzrát nad sezónní depkou

Bigstockphoto
|
02. 11. 2022
|
S nastupujícím podzimem ubývá denního světla a slunečných dní je jako šafránu. Počasí, že by člověk psa nevyhnal. Přinášíme ti 5 zaručených tipů, jak to celé přežít!

Být aktivní v létě, kdy den trvá i 16 hodin, většinou zvládáme hravě všechny. Ale najít v sobě sílu a chuť radovat se i v podzimních plískanicích a sychravých listopadových deštích, to už vyžaduje hodně pozitivního ladění. Takový pořádný podzimní splín totiž dokáže skolit i obzvlášť odolné jedince. A co pak s tím? Co si počít?

V první řadě zachovej klid. Není každý den posvícení a blbou náladu, zvlášť pak, když je venku pochmurně, máme občas naprosto všechny. Potíž nastává ve chvíli, kdy depka trvá neúměrně dlouho. Potom pomůže jedině odborník, ale o tom píšeme zase v jiném článku.

Velmi dobrou prevencí duševních rozladů je tzv. sebepéče.  Hodně toho totiž pro sebe můžeš udělat i ty sama, abys nepropadla depce, jen co se podíváš z okna. Napadá tě, co přesně to může být? Pokud ne, nevadí. Hned ti to prozradíme.

Ještě než se vrhneš na náš ověřený a vyzkoušený manuál, jak přežít podzimní depku, zkus se poctivě zamyslet a odpovědět si na základní otázku: co vlastně pro sebe potřebuješ udělat? Chceš být sama a dobít si baterky, nebo naopak toužíš vyhledat společnost? Být v klidu a tichu, nebo se zasmát s přáteli? Odpověď tě navede na vlastní rozhodnutí, jak naložíš s propršenou nedělí. A teď ty slibované tipy.

Zpříjemni si večer deskovkou

Deskové hry zažívají v posledních letech neuvěřitelný rozmach a jsou skvělým pomocníkem na špatnou náladu. Sbližují lidi, zkvalitňují mezilidské vztahy a umožňují prožít čas velmi plnohodnotně.

Žádnou deskovou hru doma nemáš? Nevadí, zkus pro inspiraci zabrousit na některou z FB skupin. Veřejně přístupná skupina s názvem Deskovky pro tři bratry ti poskytne podnětnou inspiraci a pomůže ti i vybrat první kousky do nové sbírky. Ale pozor, hraní deskovek je nakažlivé. Tak obvolej všechny kamarády a pozvi je na zábavný večer u hraní her.  

Opečuj se

Chceš být raději sama? Skvělá volba. Využij čas k sebepéči. Ty si to rozhodně zasloužíš! Můžeš si naladit oblíbenou muziku a napustit si horkou vanu s relaxační pěnou. Klasické svíčky zkus vyměnit za voňavou aromalampu a proměnit svou koupelnu třeba v levandulové království. Než ti vychladne voda ve vaně, zvládneš si promyslet, jaký romantický film si pro sebe pustíš. Nebo chceš raději poslouchat nějaký inspirující podcast? A víš, co je na tom to nejlepší? Jsi sama, můžeš si dělat, co chceš!

bigstock-thoughtful-girl-sitting-on-sil-225436228.jpg

Podzimní počasí svádí k nečinnosti a smutku.
Bigstockphoto
Nelelkuj. Pokud se ti nechce do zábavy, pusť se do úklidu. Ten je vždycky potřeba a nakonec budeš mít skvělý pocit!

Protřiď si šatník

Pokud máš chuť tvořit, pusť se do rekonstrukce šatníku. Pusť si veselou hudbu a v tanečním rytmu se vrhni na úklid svršků nebo vymysli nové kombinace starých kousků. K této aktivitě klidně přizvi i ostatní. Děti ti rády poradí, co ti sluší nejvíc a budou se cítit důležitě, že tě jejich názor zajímá. Partner přidá tip, v čem se nejvíc líbíš jemu.

Úklid šatníku má hned několik výhod. Jednak si vytvoříš místo na nové hadříky, po kterých pokukuješ už delší čas, a jednak je vytvoření pořádku ve věcech nezbytný základ pro to, abychom se cítili lépe. Prostředí kolem nás je často odrazem našeho vnitřního světa. Tak Kočky šup, módní přehlídka právě začíná! 

Piš si deník

Ještě si to nezkoušela? Tak mu dej šanci. Nemusíš psát hned vtipné denní zápisky jako Bridget Jones. Můžeš si vyzkoušet jednou za týden shrnout zajímavé události ze svého života. Zkus si ho psát, nebo si pořizuj klidně zvukové záznamy. Je na tobě, jak to pojmeš. Je to přece tvůj deník.

Deník ti může být podporou, když se cítíš pod psa. Slouží jako prvotní ventil tvých pocitů, o kterých nemáš s kým mluvit. Proto přináší úlevu. Sdílená starost, poloviční starost. V neposlední řadě ti deník pomáhá uchovat si všechny vzpomínky v jejich autentické podobě.

A máme pro tebe jeden redakční tip! Zaznamenávej si nejenom těžkosti, ale i radosti a vytvoř si tím dostatečnou zásobárnu svých vlastních zdrojů. Můžeš se k nim pak vracet v dobách těžkých jako ke studánce s živou vodou.

Buď užitečná

Být užiteční potřebujeme bez rozdílu všichni. A nic nám nezvedne náladu a pocit vlastní hodnoty tolik jako vědomí, že jsme pro někoho důležití. Zkus tak překonat lenost a nechuť z hnusného počasí a přemýšlej, jak můžeš být dnes užitečná.

Někdy stačí úplná drobnost. Co třeba navštívit babičku? Zavolat rodičům? Nabídnout pomoc někomu cizímu? Opravit si kolo? Vymalovat pokoj? Zacvičit si jógu? Ušít dceři obleček pro panenku? Poděkovat? Stát se dobrovolným ošetřovatelem v zoo? Jít pěšky místo jízdy autobusem? Vyvenčit psa staré sousedce? Vypnout mobil a povídat si s lidmi kolem sebe? Studnice nápadů je nekonečná. Dej průchod své fantazii a věz, že výsledný pocit stojí opravdu za to!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články