Hurá do lesa na medvědí česnek. S naším tělem dokáže divy

Bigstockphoto
|
03. 04. 2021
|
Sezóna medvědího česneku je na mnoha místech v plném proudu. Lesy se začaly zelenat šťavnatými lístky mladých rostlinek, ve kterých je soustředěno největší množství cenných látek, vitamínů a minerálů. Proč vzít košíčky a vyrazit na sběr?

Tady je hned několik důvodů. Tenhle zelený posel jara je takovou malou domácí lékárničkou, kosmetickým salónem i kuchařkou. Co všechno zvládne? S naším zažíváním, s krví, hlavou, pletí i srdcem dokáže hotové zázraky.

Nezastupitelné „céčko“

Je plný vitamínu C a jen tak pro zajímavost sto gramů této jarní bylinky obsahuje 150 mg „céčka“, což je dvakrát vyšší denní doporučená dávka. Vitamín C má antioxidační účinky, aktivuje buněčný metabolismus, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, pomáhá bojovat s infekcemi, ale má také regenerační vlastnosti. A kromě „céčka“ medvědí česnek obsahuje řadu dalších pro tělo nezbytných vitamínů a látek.

Takhle jarní bylinka je bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, stopových prvků - železa, zinku, hořčíku, vápníku, mědi, manganu, molybdenu a dalších. Kromě toho obsahuje jednu unikátní látku, která je typická třeba také pro klasický česnek, pažitku nebo cibuli. Je bohatou zásobárnou aromatického allicinu, tedy silice, obsahující organické sloučeniny síry. K uvolnění této látky ale dochází až při narušení listů česneku.

bigstock-home-made-pesto-with-wild-garl-241013365.jpg

Medvědí česnek poslouží třeba k přípravě pesta.
Bigstockphoto
Pesto z medvědího česneku? S tím se dá v kuchyni pěkně kouzlit.

Co zvládne allicin?

Allicin pomáhá při chřipce, angíně a nachlazení, při respiračních problémech, průjmech, bojuje se stafylokoky a streptokoky, stejně jako s bakteriálními původci ženských vaginálních onemocnění. Další účinné látky v této rostlině regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, má silné antioxidační, antibakteriální, baktericidní a fungicidní účinky, posiluje imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, působí mírně projímavě a močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř, má pozitivní vliv na činnost srdce, podporuje chuť k jídlu, čistí tělo a játra od škodlivých látek a pomáhá při revmatických bolestech.

Užívat ho můžeš při nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, nepříjemných mykózách, při vysokém krevním tlaku, proti kornatění cév, nadýmání, zácpě, střevním parazitům, závratím, úzkosti a nespavosti. Působí preventivně před vznikem krevních sraženin a vznikem rakovinového bujení. Čistí pleť i naše zažívací ústrojí a snižuje vysoký krevní tlak.

Co z medvědího česneku připravit?

Velmi oblíbené je pesto s olivovým olejem a piniovými oříšky. Tuto pochoutku navíc můžete zamrazit nebo ji uložit do tmavé sklenice a do ledničky. Medvědí česnek může nahradit klasický špenát, je vhodný jako příloha, dokážeš z něj připravit vynikající smetanovou polévku nebo lehce pikantní omáčku k masu.

Oblíbený je také do základu polévek a omáček, pod pečené, dušené nebo vařené maso. Nahrazovat může klasický česnek, pažitku nebo cibuli. Skvělý je jemně nakrájený na chlebu s tvarohem a připravíš z něj výtečné bylinkové máslo. Představivosti se zkrátka meze nekladou.

Sbíráš medvědí česnek? A pokud ano, co z něho připravuješ? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články