Zima a hlad? Zkus champurrado! Mexickou horkou čokoládu si zamiluješ

Shutterstock
|
16. 11. 2023
|
Pochází z Mexika, kde se jí oddávali už Mayové a Aztékové, ale na mexických stolech nechybí tahle pochoutka ani dnes.

Pro všechny milovnice horké čokolády nebo kakaa představujeme skvostné champurrado. V zimě krásně zahřeje, ale díky sladké chuti a omamné vůni koření si ho budeš chtít dopřávat po celý rok.

Starobylá ingredience

Champurrado se od naší horké čokolády liší svou hustotou, která je tak vysoká, že se někdy v Mexiku podává spíš jako samostatný dezert než nápoj. Tou speciální ingrediencí, po které champurrado zhoustne, je masa harina – mouka vyráběná z kukuřičné hmoty. Díky ní má nápoj příjemnou krémovou konzistenci.

Z pravé mexické čokolády a výrazného koření

Do ideálního champurrada samozřejmě patří pravá mexická čokoláda – pasta z kakaových bobů, skořice a cukru. Má drsnější strukturu než běžná čokoláda a obvykle se nekonzumuje samostatně. Doslazuje se pak speciálním, v Mexiku běžně používaným sladidlem piloncillo, které se u nás prodává pod názvem panela.

Když ale champurrado připravíš z vysokoprocentní hořké čokolády a běžně dostupného třtinového cukru, určitě se nic nestane. Hlavně nakonec nezapomeň přidat koření, které champurrado posune na vyšší level – používá se třeba vanilka, badyán, anýz nebo hřebíček.

Jak připravit pravé mexické champurrado?

Jestli už se ti na tuhle čokopochoutku sbíhají sliny, nezoufej, máme pro tebe osvědčený recept, podle kterého si můžeš champurrado připravit doma hned teď!

Co potřebuješ: 170 ml mléka, 630 ml vody, 40 g čokolády, 60 g třtinového cukru (nebo penaly), tyčinku skořice, hvězdičku badyánu, 3 hřebíčky a 6 lžic kukuřičné mouky

Jak na to?

  • Nejdřív smíchej v hrnci vodu s mlékem a přidej cukr s kořením. Tuhle směsku vař, dokud se cukr úplně nerozpustí, a pak stáhni plamen.
  • Přidej nalámanou čokoládu a všechno promíchej, aby se čokoláda spojila s tekutinou.
  • Plamen stáhni na minimum a pomalu po lžících přisypávej kukuřičnou mouku. Směs důkladně míchej do hladka – to může zabrat až 15 minut.
  • Potom hrnec odstav z plamene, vyndej tyčinku skořice i zbylé koření a můžeš podávat! Zkus to třeba se šlehačkou nebo vanilkovým extraktem.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články