Vodka neslouží jen k opojení mysli. Tohle všechno dokáže

Shutterstock
|
29. 08. 2023
|
Vodka se díky své nezaměnitelné chuti stala oblíbenou součástí mnoha koktejlů. Málokdo ale ví, že nápoj vyráběný (většinou) z obilovin neslouží pouze k opojení mysli. Tohle dokáže.

Neodstranitelné nálepky

Ať už se chystáš sundat etiketu z lahve nebo nálepku z ledničky nebo jiného povrchu, přizvi si na pomoc vodku. Jednoduše do ní namoč kousek houbičky na nádobí, přilož na samolepku, nech pár chvilek působit a snadno nálepku odstraň. Nezůstane po ní ani stopa.

Znovu lesklé nádobí i šperky

Zdá se ti, že hrnce ztrácejí svůj původní lesk? Co takhle ho obnovit jedním netradičním způsobem? Stačí namočit hadřík do kvalitní vodky a hrnce s ním přeleštit. To samé platí také pro zašlé šperky nebo skleněné či keramické nádobí.

Nesmrtelný zápach z cigaret

Jel v tvém autě kuřák? Pak se pravděpodobně jako nekuřačka nemůžeš smířit s nepříjemným odérem, který po sobě zanechal. Zbavíš se ho jednoduše: Do rozprašovače na kytky nalij díl vodky společně s dílem perlivé vody. Postřikem nastříkej sedačky a zápach se vytratí jako máchnutím kouzelné hůlky. Kromě auta ho můžeš použít také doma nebo kdekoli jinde.

Voňavé oblečení a boty

Nemáš čas přeprat oblíbenou košili? Nevyšiluj! Opět si přizvi na pomoc obyčejnou vodku (stačí její nejlevnější verze). Naplň jí rozprašovač a postříkej znečištěný kus oděvu a podpaží. Vodka poměrně rychle zabije bakterie, které vytvářejí nepříjemný zápach a jako bonus navíc zbaví košili žlutých skvrn od potu. Vodkou můžeš postříkat i vnitřek bot a po zápachu nebude ani památky.

bigstock-vodka-poured-into-a-glass-lit-310133281.jpg

Mít doma lahev vodky je docela praktické.
Bigstockphoto
Vodka může být skvělým pomocníkem v domácnosti.

Sbohem, plísně

Plísně se rády vytvářejí na vlhkých, teplých a tmavých místech. Setkáváme se s nimi ve špatně větraných koupelnách a toaletách, sklepech, ale i dalších místech, kde není zajištěná dostatečná cirkulace vzduchu. I tady ale pomůže vodka. Ta má totiž, stejně jako další alkohol, antibakteriální a dezinfekční účinky. Stačí ji nastříkat třeba do plesnivých spár mezi kachličkami, nechat 10 minut působit a setřít.

Dlouho čerstvé květiny

Dostala jsi od svého kocoura řezané květiny? Aby ti přinášely radost pokud možná co nejdéle, přidej jim do vody lžičku cukru a pár kapek vodky. Vodka pomůže zabránit růstu bakterií ve vodě a cukr květinám poskytne drobnou výživu.

Ústní voda

Vodku můžeš užívat taky jako ústní vodu. Stačí si připravit uzavíratelnou sklenici, do které vložíš 3 hřebíčky, špetku sušené máty peprné a to celé zaliješ půl litrem vodky. Ústní vodu nech stát několik dní a pravidelně protřepávej. Následně bylinky sceď a vodu používej coby účinný prostředek k odstranění bakterií a zápachu z úst.

Tonikum pro problematickou pleť

Vodku můžeš dost dobře použít také jako tonikum. Pokud se ti pleť mastí, dělají se ti na ní nevzhledné boláky, připrav si hrnek zeleného čaje, do kterého naliješ asi jednu čajovou lžičku vodky. Nech odstát, nanes na vatový tampónek a používej. Ale pozor, tohle tonikum slouží k akutnímu řešení problému a jeho dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Okna bez šmouh

Rozčilují tě okna plná nevzhledných šmouh? Kupuješ jeden dražší mycí prostředek vedle druhého a stejně se kýženého výsledku ne, a ne dočkat? Pak si opět přizvi na pomoc vodku. Stačí jí nakapat na hadřík, kterým leštíš okna, a rázem zůstanou skla bez šmouh.

Domácí parfém

Posledním tipem, jak využít vodku v domácnosti, je výroba domácího parfému. Připrav si větší, vyčištěnou sklenici, ve které smícháš 1 lžičku pomerančového esenciálního oleje, ½ lžičky bergamotového oleje a necelou 1 čajovou lžičku levandule s ½ šálkem vodky. Důkladně protřepej, nech týden odstát a používej jako parfém. Esenciální oleje můžeš samozřejmě mixovat dle vlastního výběru.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články