Vejce Benedikt: připrav si snídaňové blaho z New Yorku 19. století

Shutterstock
|
16. 05. 2023
|
Slavné snídaňové jídlo, které najdeš skoro na každém jídelním lístku. Neobsahuje mnoho surovin, ale právem se řadí mezi královské pokrmy. Víme proč a naučíme tě, jak si ho připravit doma.

Luxusní brunch ze čtyř surovin

Základem tohohle snídaňového hitu je křupavé opečené pečivo, na které se položí šunka, na ni přijde ztracené vejce a všechno se přelije teplou holandskou omáčkou. K dochucení postačí už jen špetka soli a čerstvě mletý pepř. Dieta to zrovna není, ale absolutní slast ano!

V originální verzi se jako pečivo používá snídaňový muffin (není sladký), ale není to nutnost, na které bys měla trvat. Nahradit ho můžeš i kvalitním toustovým chlebem nebo žemlí. To je ovšem jediná výjimka, další ingredience už neměň. Sice existují i varianty s lososem nebo špenátem, ale to už pak nejsou originální vejce Benedikt.

Lék na kocovinu, nebo snídaně pro paní Benedictovou?

Podobně jako u všech vynikajících pokrmů, i tady existuje víc verzí, jak tohle slavné jídlo vzniklo. S jistotou se ví, že prvně se podávalo v New Yorku koncem 19. století, ale dále už existuje hned několik teorií o jeho vzniku.

Podle první legendy vzniklo v letech 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria, kde si ho sám vymyslel burzovní makléř Lemuel Benedict. Nevybral si nic z jídelního lístku a potřeboval něco, co by ho zbavilo ranní kocoviny. Tenhle pokrm mu měl pomoct nepříjemný stav překonat. Poručil si tedy opečené pečivo se šunkou, ztracené vejce a k tomu pořádnou porci holandské omáčky. Tato kombinace natolik zaujala vrchního číšníka, že vejce Benedikt zařadil do stálého menu.

Jiný příběh říká, že pokrm vznikl v restauraci Delmonicos jako jídlo pro paní LeGrand Benedictovou. Ta si taky nedokázala vybrat z menu, přičemž jediným vodítkem byla vejce. Kuchař měl volnou ruku a výsledkem byla vejce Benedikt.

Ať tak, či onak, jídlo pro chudé to nikdy nebylo. A platí to i dneska, v restauraci bys za něj zaplatila nemalý peníz. Nauč se ho připravovat doma a potěš své chuťové pohárky levně. Ale pozor – v těhotenství se kvůli nedostatečně tepelně upravenému žloutku vejcím Benedikt raději vyhni.

shutterstock_1104328019.jpg

Vejce Benedikt si připrav doma, je to levnější.
Shutterstock
Nejasný původ nevadí. Tahle bašta je prostě dokonalá.

Dokonalá harmonie chutí: recept na vejce Benedikt

Příprava je trochu pracnější, ale věř, že výsledek stojí za to. Ze začátku postupuj přesně podle návodu, později už to zvládneš levou zadní. V receptu jsme použily holandskou omáčku z mixéru, je jednodušší na přípravu a celý postup neuvěřitelně zrychlí.

Co potřebuješ (na 4 porce): 4 čerstvá vejce, 4 plátky šunky, 2 anglické muffiny nebo toustový chléb, na holandskou omáčku pak 150 g másla, 2 žloutky, lžíci citrónové šťávy, ½ lžíce vody, sůl a pepř

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav ztracená vejce – vodu v hrnci osol a přidej do ní lžíci octa, přiveď ji těsně pod bod varu a lžící v ní vytvoř vír. Vejce rozklepni do mističky a nech ho sjet do středu víru. Vař je 3–4 minuty, opatrně je vytáhni děrovanou naběračkou a vlož do studené vody (bílek se ještě zatáhne). Hotová vejce lehce osuš papírovou utěrkou.
  • Vybrané pečivo opeč na troše másla nebo na sucho a odlož stranou.
  • Pak se vrhni na holandskou omáčku – máslo dej do hrnce a nech ho rozpustit, do vysoké nádoby nalij citrónovou šťávu, vodu, žloutky a přidej špetku soli a pepře; tyčovým mixérem žloutky rozmixuj a po opravdu tenkém pramínku přilévej rozpuštěné máslo. Mixuj, dokud omáčka nezesvětlá a nezhoustne.
  • Jakmile je omáčka hotová, můžeš kompletovat: opečené pečivo, plátek šunky, ztracené vejce a dvě lžíce holandské omáčky.

Jen pozor, holandská omáčka se nedá ohřát, proto ji připravuj přímo v čas servírování

Chceš experimentovat? Vyzkoušej variantu s uzeným lososem, špenátem nebo hovězím masem. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články