Vánoce v duchu DIY: potěš dárkem vlastní výroby

Shutterstock
|
19. 12. 2022
|
Jestli jsi tvořivá kočka, už tě nejspíš napadlo obdarovat své bližní rukodělným dárkem. Chybí inspirace? Třeba ji najdeš, když budeš číst dál.

DIY – do it yourself (udělej si sama) – je výborný způsob, jak obdarovat rodinu a přátele. Obzvlášť, pokud jsi tvořivec a zároveň se snažíš trochu ušetřit. Dobře vymyšlený DIY dárek může mít ve finále koneckonců mnohem větší hodnotu než značkové hodinky nebo kabelka.

Až budeš vymýšlet, co vyrobit, mysli na člověka, kterého chceš obdarovat. Co by mu udělalo radost? Má rád oblečení, nebo dekorace? Jaké barvy ho vystihují? Co je pro něj praktické, co využije? Proto jsou DIY dárky vhodné pro tvé blízké, které znáš a kterým tak můžeš vyfiknout dárek na míru.

Šála, čepice, návleky a ponožky

Jestli vládneš pletacími jehlicemi, je to jasné – vytvoř dárek, který zahřeje. Z časového hlediska je lepší zvolit menší kus oblečení, ale když máš času dost a zkušenosti ti nechybí, proč se nepustit třeba do svetru?

V opačném případě vsaď na klasiku – šála nebo nákrčník, čepice, návleky na ruce a ponožky. Stěžejní je výběr vlny; chybu neuděláš s akrylovým vláknem, které je lehké a zahřeje.

S výběrem barvy vlny je to ošemetnější, ale i tady je pár vodítek, která by mohla pomoct. Fandí tvůj dědeček Spartě? Naděl mu pod stromeček šálu v barvách jeho týmu. Má tvoje sestra atypickou barvu vlasů? Upleť čepici v barvách, které s ní budou dobře ladit. Zkrátka a prostě – nikdy nespouštěj ze zřetele osobu, kterou obdarováváš.

shutterstock_1520211302.jpg

Dárky, které sami vyrobíme, můžou mít větší hodnotu než ty kupované.
Shutterstock
Teplé ponožky? Ty se budou v zimě sakra hodit!

Háčkovaný ubrus

Vídáš u kamarádky na stole krajkové ubrusy? Čapni malý háček a tenkou bílou přízi a pusť se do vlastní háčkované krajky. Taktik můžeš zvolit hodně; třeba sháčkovat několik babiččiných čtverců s florálním motivem a výsledný obdélník obháčkovat vlnovkou. Fantazii se meze nekladou!

Květináč, nádoba na šperky, popelník

Jestli jsi spíš modelovací typ, možností máš samozřejmě neomezeně. Z modelovací hmoty, ať už té, která vysychá na vzduchu, nebo té, kterou musíš vařit, můžeš vyrobit cokoliv. Možná máš malého synovce nebo neteř, kteří ujíždí na nějaké hře; vyrob jim figurku jejich oblíbené postavy! Našel by se ve tvé blízkosti nějaký kuřák? Popelník je jasná volba! Můžeš se ubrat i cestou originální klíčenky, nádoby na šperky nebo třeba květináče.

Tričko na míru

Tohle zvládne ale fakt každý. Ideální dárek pro kohokoliv, kdo je fanouškem nějakého seriálu, filmu nebo třeba počítačové hry. Potřebovat budeš akorát bílé tričko, barvy na textil a předlohu (anebo tu možná oželíš – záleží na zvoleném motivu). Kromě postav ze stříbrného plátna by se na tričku mohly dobře vyjímat třeba vtipné nápisy nebo motivy od Alfonse Muchy.

Stylová kabelka

Další činností, při které vznikají nápadité dárky, je šití. Ušít ale někomu nějaké oblečení, aby to zároveň zůstalo vánočním překvapením, není vůbec jednoduché. Zkusit proto můžeš třeba stylovou kulatou kabelku, do které se pohodlně schová svatá trojice – mobil, klíče, peněženka. Obdobně pro muže může jít o brašnu. Pustit se ale můžeš i do větších projektů, třeba do nákupní nebo plážové tašky.

Tak co to bude?

Zdroj – autorský článek

Tagy: 
Související články