Mýty a fakta o přírodní kosmetice. Taky jim ještě věříš?

Pixabay
|
03. 06. 2021
|
Je lepší než kterákoli jiná. Její složení je přísně hlídáno. Funguje skvěle na pleť, na vlasy, pomůže i miminkům. Víš, která z výše uvedených tvrzení jsou pravdivá a která naopak fungují jako účinný marketingový trik? Uděláme ti v tom jasno.

Přírodní a biokosmetika se rychle kazí

Certifikovaná přírodní a biokosmetika může mít kratší trvanlivost než kosmetika konvenční. Na druhou stranu není potřeba věřit rozšířenému mýtu, že se přírodní kosmetika rychleji kazí.

Jedno mají ale přírodní kosmetické přípravky společné – nesmí obsahovat umělé konzervanty zajišťující dlouhodobou trvanlivost. Obsahují ale přírodní nebo přírodně analogické konzervační látky, díky nimž se životnost i tak pohybuje v řádech několika měsíců až let.

Alergiím se tak úplně nevyhneš

Certifikovaná přírodní a biokosmetika nesmí obsahovat chemické parfémy, které platí za časté spouštěče alergických reakcí. Proto je vhodná také pro děti anebo osoby s citlivou pokožkou.

Na druhou stranu ale taková kosmetika obsahuje esenciální oleje, které jsou jedním z hlavních důvodů alergických reakcí a podrážděné pokožky. Často také způsobují ekzémy a dermatitidu. Pokud víš, že jsi na nějakou rostlinu či složku alergická, důkladně si přečti složení kosmetického přípravu ještě před tím, než ho na sobě vyzkoušíš.

Kosmetika bez špetky chemie

Jedním z největších lákadel a marketingových triků, které prodejci přírodní kosmetiky používají, je informace, že o tom, že kosmetika je naprosto bez chemie. To ale není pravda. Vždyť chemie – to je i vzduch, který dýcháme, nebo voda, kterou pijeme. Je proto potřeba uvědomit si, že chemie v tomhle slova smyslu není strašákem, nýbrž nezbytností.

glass-4108085_960_720.jpg

Vyhledáváš přírodní kosmetiku, nebo máš ráda tu klasickou?
Pixabay
Co je a co není ohledně přírodní kosmetiky pravda? Občas je těžké to rozlišit.

Všechno, co můžu sníst, patří na pleť

Spousta přírodních kosmetických přípravků je plná nejrůznějších surovin, na kterých si sice můžeme pochutnat, naše pleť za ně ale příliš vděčná nebude. Příkladem budiž třeba citrónová šťáva. Ta může prospívat našemu zažívání, když si ji budeme třeba dopřávat ráno na lačno se sklenicí vlažné vody.

Na pleť ale nepatří. Je totiž příliš kyselá a ve finále by nadělala více škody, nežli užitku. To samé platí také o hojně propagovaném jogurtu. Ten obsahuje kyselinu mléčnou, která je známá pro své omlazující a rozjasňující účinky. Bohužel běžný kelímek jogurtu obsahuje tak málo kyseliny mléčné, že opravdu nemůžeš pozorovat žádný rozdíl.

Přírodní kosmetika nezpůsobuje akné

Žádná kosmetika jako taková nestojí za vznikem nebo rozvojem akné. Za nevzhledné boláky totiž mohou jednotlivé složky v ní obsažené. Obhájci přírodní kosmetiky často poukazují na vazelínu a minerální oleje, které jsou obsaženy v klasických (nepřírodních) kosmetických přípravcích. Pravdou ale zůstává, že hojně propagovaný kokosový olej, který je součástí mnohých přírodních a bio kosmetických přípravků, se ukazuje jako velmi komedogenní – to znamená, že ucpává póry, způsobuje černé tečky a akné.

Přírodní kosmetika je to samé jako biokosmetika

Přírodní a biokosmetika jsou dvě rozdílné věci. Hlavním rozdílem je povinnost výrobců biokosmetiky prokazovat certifikačnímu orgánu, že použité suroviny jsou nejen přírodního charakteru, ale současně pocházejí z ekologického zemědělství a pro tento účel mají platná nezávislá osvědčení. Pro pěstování rostlin, které budou součástí biokosmetiky, nesmí být použita syntetická hnojiva ani syntetické přípravky proti škůdcům.

Přírodní kosmetika je příliš drahá

Přírodní kosmetika se prodává ve všech cenových relacích. Příkladem budiž známý březový šampon, který znaly už naše prababičky. Není tak pravda, že přírodní kosmetiku si mohou dovolit jen ti nejmovitější.

U přírodní kosmetiky platí přísná regulace

Ani to není bohužel pravda. Jak jsme zmínili výše, regulace platí pouze pro biokosmetiku. Pro označení „přírodní“ kosmetika tak neexistuje žádná striktní unijní definice, a tím pádem ani regulace. A neplatí to jen pro státy Evropské unie. Ve většině zemí světa tento termín není regulován, neexistuje tedy žádný standard, který produkty musí splnit, aby se mohly označit za „přírodní“. Při nákupu je proto nezbytně nutné číst etikety a obaly a držet se zdravého rozumu.

Používáš přírodní kosmetiku? Napiš nám do diskuze, který přípravek sis nejvíc oblíbila.

Související články