Tělová kosmetika: krém, mléko nebo máslo? V čem je rozdíl?

Shutterstock
|
24. 10. 2023
|
Tělové kosmetiky je dneska takové množství, že se v tom každý hned nevyzná. My jsme se proto tentokrát zaměřily na rozdíly mezi tělovým krémem, mlékem a máslem. Kdy a na co se který přípravek hodí?

Naše generace v přebytku a možnosti výběru už vyrůstala, ale když se zeptáte dnešních šedesátnic, jakou kosmetiku používají, dost možná odpoví, že si maže jedním krémem obličej, tělo i chodidla. Výběr je přitom tak široký, že si každá žena (a dokonce i každý muž) může najít to, co mu bude vyhovovat a co bude v péči o zevnějšek nejefektivnější. Počínaje krémem na oči, ruce a pleť podle citlivosti, konče třeba právě tělovým krémem, mlékem a máslem.

Tělový krém

Hydratovat a vyživovat pokožku je základ pro to, abychom ve čtyřiceti nevypadaly o dvacet let starší. Tělové krémy bývají hutnější, a ačkoli hydratují, jejich hlavním úkolem je právě zmíněná výživa pokožky. Tu potřebuje hlavně velmi suchá a citlivá pokožka, která je náchylná k nejrůznějším alergiím a defektům. Krém takovou pokožku dokáže snadno vyživovat a promašťovat.

Tělové mléko

Tělové mléko má oproti tělovému krému díky vyššímu obsahu vody jemnější texturu, snáz se vstřebává, což na něm jeho uživatelé milují, a jeho hlavním úkolem je hydratovat. Hodí se tedy pro suchou pokožku náchylnou k šupinatění. Bezvadné je tělové mléko s obsahem oleje (například olivového). Hydrataci, kterou tělové mléko nabízí, ale uvítá i mastnější pokožka. Jakmile by totiž došlo k jejímu narušení, nevzhledné šupinky by na sebe zanedlouho upozornily.

bigstock-shea-butter-in-jar-cosmetic-p-366496705.jpg

Tělové máslo vyživuje hloubkově.
Bigstockphoto
Tělové máslo je velmi hutné. Proto je lepší natírat ho na vlhkou pokožku.

Tělové máslo

O tom, že péče o suchou pokožku může být skutečný oříšek, se asi nemusíme dlouze rozepisovat. Další možností, která může s péčí pomoct, je tělové máslo. To si můžeš představit jako hodně hutný krém, který má až máslovou texturu a který se krásně rozpouští při kontaktu s pokožkou. Máslo prospěje každému, koho trápí suchá pokožka, ekzém, vrásky, vyrážky, záněty, popraskaná a drsná pokožka i časté nepříjemné svědění.

Tělové máslo dokáže díky hutné textuře pronikat do hlubších vrstev pokožky, takže ke zklidnění a výživě dochází hloubkově. Na povrchu se pak vytváří ochranný film, díky kterému pokožka neztrácí vlhkost a zůstává jemná.

Přírodní tělová másla by neměla obsahovat vodu. Nejčastěji se pravděpodobně setkáš s máslem bambuckým, kakaovým, mangovým nebo avokádovým. Celý přípravek je tvořen tak, aby byl nabušený vitamíny a antioxidanty, a je ideální aplikovat ho hned po sprše na jemně vlhkou pokožku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články