Jak vybrat první kočárek: pozor na materiál i odpružení

Bigstockphoto
|
24. 05. 2021
|
První kočárek je pro rodiče jedna z nejdůležitějších investic, kterou by neměli podcenit. Podle čeho vybírat? Poradíme ti, na co by ses měla zaměřit.

Hluboký kočárek je taková pohyblivá postýlka pro novorozence na kolečkách, která bude hýčkat tvé miminko na procházkách v prvních měsících života. Na trhu existuje celá řada nejrůznějších hlubokých kočárků, záleží jen na tvých prioritách, který si zvolíš.

Kočárek s korbičkou využiješ do té doby, než bude děťátko sedět a bude mít potřebu vše zkoumat kolem sebe. Přibližně v devíti měsících věku dítěte budeš muset hluboký kočárek vyměnit za sportovní variantu. Jestliže hledáš nějaké univerzálnější řešení, poohlédni se po kombinovaném kočárku. Tzv. dvojkombinace kromě korby a podvozku zahrnuje také sportovní sedačku, trojkombinace navíc ještě autosedačku přezdívanou vajíčko.

Velikost

Zásadní otázka pro každou maminku. Bude ti stačit klasický kočárek, nebo potřebuješ menší skládací verzi vhodnou na cestování? Typický hluboký kočárek s korbou a podvozkem má rozměry 80 × 35 cm a váží přibližně 12 kilogramů. Optimálně velká korbička zajistí miminku dostatek prostoru na ležení. Pokud máš auto, nezapomeň rozměry složeného kočárku porovnat s velikostí zavazadlového prostoru auta. Někdo si zase musí pohlídat rozměry kočárku, aby se vešel do vstupních dveří či do domovního výtahu, protože některé kočárky jsou až příliš objemné.

Kolečka

Velmi podstatná část hlubokého kočárku, na níž záleží, jak pohodlně se dostaneš z bodu A do bodu B.

Existují tři druhy koleček:

  • plastová – jsou vhodná na rovný terén, ideální na procházky po městě
  • nafukovací – překonají nerovný terén, jsou skvělá na sport nebo výlety
  • pěnová – hodí se i pro členitější terén, nejlepší volba pro toulky přírodou

Kolečka jsou fixní, nebo pohyblivá. Vybrané kočárky mohou mít u předních kol možnost aretace. S otočnými kolečky můžeš lépe manévrovat, ale nehodí se při rychlé jízdě. Čím větší mají kola průměr, tím vhodnější jsou do terénu.

pexels-alexandr-podvalny-1007775.jpg

Výběr kočárku nemusí být věda.
Bigstockphoto
Podle těchhle rad vybereš kočárek určitě správně!

Odpružení

Ve výbavě kočárku s korbičkou by nemělo chybět odpružení předních a zadních kol, díky kterému budeš moci miminko nejen rychleji uspat, ale také lépe překonávat jakékoliv nerovnosti. Jestli bydlíš někde na vesnici, nebo chceš hodně cestovat do přírody, bez kvalitního odpružení se zkrátka neobejdeš.

Materiál

Svrchní materiál by měl být ideálně nepromokavý a odolný proti slunečnímu záření. V opačném případě bude nutné do deště na kočárek nasadit ještě pláštěnku, což bude při nutnosti přebalování miminka trochu nepraktické. Pláštěnka logicky zhoršuje prodyšnost materiálu, takže uvnitř korbičky bude horší vzduch. Mnoho moderních kočárků však nabízí možnost odepnutí pratelných částí, což určitě oceníš, abys nemusela kočárek čistit celý ručně.

Bezpečnost

Ano, i kočárek musí splňovat odpovídající normy, konkrétně ČSN EN 1888. Dále u něj musí být pro účely identifikace evidován název, výrobce, distributor či prodejce. Kovové součástky musí být odolné proti korozi, barva nesmí být toxická a materiál musí být zdravotně nezávadný. Aby se zamezilo poranění dítěte, kočárek nesmí mít žádné ostré hrany nebo rohy. Stejně tak nesmí mít malé části, které by mohlo dítě uvolnit a spolknout. Textilní potah v korbě musí být napnutý, aby nemohlo dojít k udušení miminka. Přítomné reflexní prvky zajistí lepší viditelnost kočárku ve tmě nebo v mlze.

Kočárek pro dvojčata

Jestli tě potkalo hned dvojité štěstí najednou, budeš muset vybírat speciální dvojkočárek. V dnešní době už není problém sehnat kočárek, kde jsou korbičky vedle sebe. Velmi moderní jsou rovněž sourozenecké kočárky, kde jsou korby umístěny za sebou.

Příslušenství

V základní výbavě hlubokého kočárku bývá zpravidla velká prostorná taška na všechny nezbytnosti, moskytiéra a pláštěnka. U některých modelů se dají dokoupit další doplňky, jako jsou držák nápojů a mobilního telefonu, sluneční clona anebo termotaška. V zimních měsících přijde vhod rukávník a kryt na nohy miminka.

Užitečné prvky

Každý kočárek je jedinečný a každý výrobce může konkrétní model doplnit o různé designové či praktické vychytávky. Možná by se ti hodila nastavitelná výška rukojeti, nebo větší úložný prostor? Pro sportovně založené maminky bude na kočárku nejlepším přítelem ruční brzda. Výběr samozřejmě záleží pouze na tobě, takže vybírej podle své intuice.

Autorka článku: Olga Kolková

Související články