Jak vybrat notebook: neutrácej zbytečně za něco, co nevyužiješ

Shutterstock
|
07. 03. 2023
|
Vybíráš nový notebook? Pak pamatuj, že značka není všechno. Poradíme ti, na které parametry se zaměřit, abys mohla efektivně pracovat, nepřerušovaně hrát hry nebo pohodlně brouzdat po internetu.

Nákup nového počítače není jednoduchý. V prvé řadě by sis měla uvědomit, na jaké činnosti budeš chtít notebook používat. Je velký rozdíl v tom, jestli potřebuješ přenosný počítač na práci, nebo na zábavu, jestli ho budeš mít převážně doma, nebo bude cestovat všude s tebou.

Na co se zaměřit při výběru notebooku?

Procesor

Procesor (známý taky pod zkratkou CPU) je alfou a omegou každého počítače. Centrální procesorová jednotka řídí veškeré procesy, stará se o přenos informací a kooperaci všech komponent uvnitř notebooku. „Cépéúčko“ je jednoduše výkonným mozkem počítače. Na trhu jsou různé druhy procesorů, které se liší frekvencí a počtem jader. Nutno podotknout, že procesory s vyšším výkonem mají negativní vliv na spotřebu energie

Frekvence procesoru

Frekvence nám říká, jak rychle CPU zvládne vykonávat instrukce, tedy kolik pokynů umí notebook zpracovat za 1 sekundu. Frekvence se udává v jednotkách GHz. Standardní frekvence procesoru se pohybuje v rozmezí 1,6 GHz až 3,3 GHz.

Jádra procesoru

Počet jader určuje, kolik procesů se může vykonávat současně v jednu chvíli. Čím více jader, tím více instrukcí umí notebook zpracovat v kratší dobu. Pro běžnou práci stačí CPU se 4, 8 nebo 10 jádry.

Pokud potřebuješ pracovat v nějakém graficky náročném programu, pouštět si filmy ve vysokém rozlišení nebo si chceš užívat hraní her bez otravného zasekávání, neboj se vybrat 12 a vícejádrový procesor.

Značka procesoru

Procesory vyrábí různé společnosti. Mezi nejznámější výrobce CPU patří AMD a Intel. Každá firma označuje své produkty jinými názvy. Mezi nejvýkonnější CPU aktuálně patří AMD Ryzen 9 a Intel Core i9.

Grafická karta

Grafický procesor (známý pod zkratkou GPU) je důležitá počítačová komponenta, která má na starosti vykreslování obrazu. Výkon grafické karty je podstatný pro správné překreslování obrazovky.

Druhy grafických karet:

Integrované: vhodné na nenáročnou kancelářskou činnost a přehrávání multimédií

Dedikované: vhodné pro složitější grafické programy a střih videa

Herní: karty s vysokým výkonem určené pro hraní graficky náročných her a editory videosouborů

Operační paměť RAM

Paměť RAM (Random Access Memory) je základním typem paměti v počítači. Operační paměť slouží k dočasnému ukládání dat, se kterými aktuálně pracuje procesor. Velikost RAM má vliv na rychlost a výkon počítače. Nedostatek volné RAM paměti může vést ke zpomalení výkonu nebo zasekávání PC.

Pro běžnou kancelářskou práci ti bude stačit 8 GB RAM. Pro složitější grafické aplikace, práci s multimediálním obsahem a hraní her by měl notebook disponovat RAM pamětí o kapacitě alespoň 16 GB.

Displej

Velikost obrazovky je nejdůležitější vlastnost, která ovlivňuje celkové rozměry notebooku. Výběr správného displeje s adekvátním rozlišením je klíčový pro pohodlnou práci i při hraní her.

Úhlopříčka

Jinými slovy délka podsvícené části obrazovky, měřeno z levého spodního rohu k pravému hornímu rohu. Úhlopříčka se neuvádí klasicky v centimetrech, nýbrž v jednotkách zvaných palce. Platí, že 1" (1 palec) = 2,54 cm. Čím je úhlopříčka displeje menší, tím je notebook menší a má nižší hmotnost. Na druhou stranu je snáz přenositelný a má delší výdrž baterie.

Na domácí práci a hraní her jsou vhodné modely notebooků s úhlopříčkou 17" a větší. Takhle velká zařízení už mají kromě klasické klávesnice i samostatnou numerickou klávesnici. Pak jsou tu 14" až 15" displeje, které jsou dobrým kompromisem mezi funkčností a přenositelností, zatímco notebooky s úhlopříčkou 13" a méně patří k těm nejmenším na trhu.

Rozlišení

Další důležitý parametr, podle něhož poznáš kvalitu displeje. Rozlišení je počet obrazových bodů (pixelů), jenž je schopen notebook zobrazit na obrazovce. Zapisuje se jako násobek dvou čísel = počet bodů ve vodorovné a svislé řadě. Čím je počet pixelů vyšší, tím je obraz ostřejší.

Označení nejrozšířenějších rozlišení:

HD: 1280 × 720 px (zkratka 720p)

Full HD: 1920 × 1080 px (zkratka 1080p)

Ultra HD: 3840 × 2160 px (zkratka 4K UHD)

4K: 4096 × 2160 px (zkratka 2160p)

Nejlevnější notebooky s úhlopříčkou do 14" mají většinou HD rozlišení. Za zlatý střed na práci se považuje Full HD, zatímco špičkové 4K rozlišení ocení fanoušci 3D počítačových her.

Úložiště

Ukládání dat je velmi podstatná věc. V počítači má tuto činnost na starosti pevný disk. V podstatě je to taková krabička, do které se ukládají veškerá data (soubory a programy). Velikost a druh úložiště ovlivňuje, kolik dat můžeš do paměti uložit a jak rychle k nim můžeš přistupovat.

V dnešní době existují 3 základní typy pevných disků, jež se liší mechanismem ukládání dat, rychlostí, kapacitou a cenou.

HDD (anglicky Hard Disk Drive)

  • starší typ pevného disku
  • používá otáčející se magnetické disky, na které se data zapisují a čtou pomocí pohybující se čtecí hlavy
  • mají delší dobu přístupu k datům, protože se čtecí hlava musí pohybovat na správné místo na otáčejícím se disku
  • nejlevnější varianta úložiště, nejlepší poměr cena/kapacita

SSD (anglicky Solid State Drive)

  • novější typ pevného disku, rychlejší
  • nemají žádné pohyblivé části, data ukládají v elektronické podobě na flashové paměťové čipy
  • rychlejší než HDD, protože nemají pohyblivé části
  • jsou dražší, ale mají vysokou rychlost a odolnost

SSHD (anglicky Solid State Hybrid Drive)

  • nejnovější hybridní pevný disk
  • kombinuje oba typy úložišť (mají jak otáčející se magnetický disk, tak i flash paměť)
  • mají rychlejší přístup k datům uloženým ve flashové paměti, ale pomalejší přístup k datům na magnetickém disku
  • jsou dražší než HDD, ale levnější než SSD, nabízí vyváženou kombinaci rychlosti a kapacity

Operační systém

Operační systém, označovaný zkratkou OS, zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a počítačovým systémem skrze uživatelské rozhraní. Je to nezbytný prvek každého počítače, ať už se jedná o stolní počítač, nebo notebook.

Existuje několik druhů operačních systémů. Nejpoužívanějším OS na světě pro notebooky je Microsoft Windows. Méně používané jsou Apple MacOS a Linux, které jsou vhodné pro pokročilé uživatele. Levnější notebooky mohou být vybaveny i jednodušším OS Google Chrome.

shutterstock_1506528020.jpg

Notebook je skvělý parťák. Když si ho dobře vybereš.
Shutterstock
Notebook vybírej pečlivě, ať zbytečně neplatíš za něco, co nevyužiješ.

Baterie

Kapacita baterie ovlivňuje čas, jak dlouho dokáže notebook pracovat bez připojení k elektrické síti. Je jasné, že když používáš notebook doma, délku provozu na baterii až tak neřešíš, ale venku to je jiná. Pokud potřebuješ notebook na práci ve škole nebo někde na cestách, zkontroluj si, jak dlouho konkrétní model vydrží bez nabíjení. Optimální délka by měla být 6 hodin a více.

Náš tip: Když chceš, aby notebook vydržel na baterii co nejdéle, sniž jas obrazovky a vypni nepotřebné funkce a aplikace.

Další funkce

Některé notebooky mohou mít zabudované nadstandardní komponenty, které ti můžou ulehčit práci nebo zvýšit uživatelský komfort.

Konektory: zkontroluj si, jestli má notebook adekvátní počet portů (USB, HDMI, DisplayPort, VGA, Ethernet), které potřebuješ pro zapojení doplňkového příslušenství a periferií

Webkamera: vestavěná kamera je důležitý prvek pro videohovory a videokonference

Optická mechanika: potřebná věc pro práci s CD/DVD, dá se nahradit externí mechanikou

Bluetooth: možnost bezdrátového připojení příslušenství (myš, klávesnice, tiskárna)

HDMI: konektor umožňující propojit monitor s moderními typy televizí

Podsvícená klávesnice: vychytávka pro pohodlnou práci při špatných světelných podmínkách

Čtečka otisků prstů: funkce umožňující bezpečné přihlášení k notebooku pomocí otisků prstů

Dotykový displej: některé notebooky mají dotykový displej, což umožňuje uživatelům snáz pracovat s aplikacemi a ovládat notebook bez použití myši

Touchpad s gesty: notebook můžeš používat bez myši pomocí gest (např. rolování, zoomování, přepínání aplikací)

Cena

Jeden z nejdůležitějších faktorů, který ti ovlivní výběr notebooku, je jeho cena. Podle stanoveného finančního limitu se můžeš v obchodech poohlédnout po přenosném zařízení, které bude splňovat tvé požadavky.

Cena notebooku obvykle odráží výkon a kvalitu zpracování, takže bys sis měla pečlivě rozmyslet, které vlastnosti by měl notebook mít a které jsou jen třešničkou na dortu, již si můžeš odpustit.

Pro nenáročné úkoly, kam spadá prohlížení internetu, psaní dokumentů a sledování videí, si vystačíš s nižší výbavou – menší displej a slabší procesor. Cena levného notebooku se pohybuje v rozmezí od 5 000 Kč do 15 000 Kč.

Pro náročnější práci (hraní her, práce v profesionálních grafických programech, práce na dálku aj.) si budeš muset naspořit vyšší částku. Na druhou stranu můžeš získat odolnější notebook s kovovou konstrukcí, výkonnějším procesorem, detailnějším monitorem s Full HD rozlišením a dlouhou výdrží baterie. V každém případě záleží jen na tobě, jakým specifikacím dáš přednost a kolik peněz chceš do přenosného počítače investovat.

Druhy notebooků

Základní notebooky

důležité parametry: nízká pořizovací cena, rozlišení displeje Full HD, velikost úložiště, operační paměť min. 4 GB RAM

Kancelářské notebooky

důležité parametry: vysoká výdrž baterie, rychlost úložiště, klávesnice s numerickou částí

Studentské notebooky (ultrabooky)

důležité parametry: menší úhlopříčka displeje, vysoká výdrž baterie, vyšší kapacita úložiště, kvalitní grafická karta

Notebooky na doma

důležité parametry: větší úhlopříčka displeje, vyšší kapacita úložiště, výkonná grafická karta

Herní notebooky

důležité parametry: výkonná grafická karta, operační paměť min. 16 GB RAM, min. čtyřjádrový procesor, úložiště SSD + HDD

Manažerské notebooky

důležité parametry: výkonný procesor, výkonná grafická karta, operační paměť min. 16 GB RAM, vysoká rychlost a kapacita úložiště, dokovací konektor, záruka

Notebooky 2v1 (konvertibilní notebooky s dotykovým displejem)

důležité parametry: úhlopříčka displeje, vysoká výdrž baterie, materiál konstrukce

Autorka článku: Olga Kolková

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články