Psychosomatika: Když duše volá o pomoc prostřednictvím těla

Shutterstock
|
12. 12. 2023
|
Věděla jsi, že až 80 % všech zdravotních problémů je psychického původu? Pro úplné uzdravení je často potřeba najít a vyřešit samotné jádro problému – v naší duši. O čem konkrétně je řeč?

Chronický stres, nezpracované trauma nebo problémy ve vztazích se můžou na našem zdraví podepsat. Někdy i hodně nepříjemně. Zatímco na opakující se migrény, záněty nebo angíny ti klasický lékař předepíše léky, psychosomatika zastává názor, že samotnou příčinu problému to neodstraní. Pes je mnohdy zakopaný o dost hlouběji – v psychice.

Jak vznikají psychosomatické problémy?

Podle psychosomatické medicíny spouští naše duše alarm, že něco není v pořádku, právě prostřednictvím zdravotních potíží. Například v případě extrémního smutku mozek vysílá tuto informaci do celého nervového systému, takže se nezpracované emoce můžou nahromadit v některém orgánu. Pamatuj, že orgány obepíná hladké svalstvo, které nemůžeme kontrolovat vůlí. Často je stažené právě během vnitřního napětí, aniž bys o tom věděla.

Jak na psychosomatiku

Pokud máš dojem, že žiješ v chronickém stresu a spěchu, nebo tě trápí nevyřešená traumata a problémy, je nejvyšší čas s tím začít něco dělat. Nejúčinnějším pomocníkem k vnitřnímu i vnějšímu uzdravení je psychoterapie, případně celostní medicína. Pomůže ti zjistit, kde konkrétně leží kámen úrazu, a začít na jeho nápravě.

Kromě psychoterapie je důležité pracovat na sobě i sama – mysli na zdravý životní styl, pohyb, dostatek spánku a harmonické vztahy. Pokud je to možné, zkus trochu zvolnit. Najdi si denně aspoň půl hodiny sama pro sebe, na relaxaci a koníčky. Skvělé výsledky snížení hladiny stresu uvádí meditace, sportovní aktivita, umění nebo sex. Pomoct ti můžou i podpůrné terapie, jako je EFT, kraniosakrální terapie nebo EMDR metoda.

shutterstock_1659333337.jpg

Psychosomatika není výmysl. Zkus to a uvidíš!
Shutterstock
Zajdi na terapii. A zkus navštívit psychosomatika!

Psychosomatika v konkrétních příkladech

Namátkou uvádíme jedny z nejčastějších zdravotních problémů a jejich základní psychosomatické vysvětlení. Sedí některé na tebe?

Angína – poukazuje na vnitřní úzkost, obavy, strach. Pokud je angína tvým častým společníkem, zkus se zaměřit na duševní příčiny!

Žaludeční problémy – můžou signalizovat, že máš potíže strávit konkrétní situaci nebo osobu. Doporučuje se zapracovat na toleranci a důvěře vůči druhým. Zaměř víc energie sama na sebe.

Žlučník – v psychosomatice může znamenat potlačované emoce. Pomáhá vyvztekat se nebo vybrečet a ideálně si problémy s konkrétním člověkem vyříkat.

Potíže s játry – často se dostaví jako reakce na zbytečné starosti, deprese, zahořklost nebo letargii. Při těchto problémech se doporučuje vyjít si někam s kamarády, hledat v životě radost a míň se zbytečně trápit.  

Migréna – migrénami trpívají lidi, kteří upozaďují své sny a potřeby na úkor druhých. Aby ses migrény zbavila, zkus se zaměřit sama na sebe, zapracuj na své spokojenosti. Pomoct ti může naučit se základy asertivity.

Cysty – můžou značit nevyřešenou bolest z minulosti. Snaž se odpustit sobě i druhým.

Problémy s dělohou – zdrojem může být strach z něčeho nového a nedostatek sebelásky. Zkus se přijmout taková, jaká jsi, a pracuj na svém sebevědomí.

Štítná žláza – v souvislosti se sníženou funkcí štítné žlázy je údajně únava, beznaděj, ponižování a lpění na konkrétních věcech; zvýšená funkce štítné žlázy značí vztek, že se s tebou někde nepočítá, honba za výsledky a za samotnou aktivitou (zařizování, organizování).

Máš zkušenosti s psychosomatikou, nebo ti to vůbec nic neříká?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/angina-ryma-psychosomatika.A200113_210539_jpz-volny-cas_abr
  • prostepohoda.cz/problemy/
  • mojezdravi.cz/psychika/nepodcenujte-psychiku-nemoc-mohou-spustit-i-silne-emoce-5811.html
  • zdravi.euro.cz/leky/psychosomatika-a-nemoci/
  • Louise L. Hay – Uzdrav své tělo (2018)
Související články