Co nevyřeší lékař, s tím ti pomůže psychosomatik

Bigstock.com
|
14. 11. 2017
|
Obor, který klasická medicína léta zatracovala, dnes nachází davy příznivců. Nejde o žádný módní trend. Psychosomatika jde hluboko pod povrch a umí odstraňovat chronické problémy. Zázraky na běžícím pásu, které slibují farmaceutické společnosti o svých pilulkách, však nečekejte. Proces uzdravování tu nejde vzít zkratkou.

Pokud čekáš virgule, čištění energetických drah nebo řešení karmických dluhů, musíme tě zklamat. Psychosomatika propojuje problémy duše a těla a dává je do souvislostí. Něco, o čem bychom si mohli říct, že je vlastně samozřejmé a tak nějak logické. Když však dnes zabrousíte například s bolestmi hlavy k lékaři, jeho reakce bude většinou recept na léky proti bolesti. Odstraní to příčinu bolesti? Vyřeší se něco, když si vezmeš prášek pokaždé, když tě rozbolí hlava?

Psychosomatika tvrdí, že ne. Nutí své pacienty ptát se, co bolest hlavy způsobuje, odkrývá naše strachy, traumata a nevyřešené emoční potíže. Je to o dost těžší, než si prostě lupnout pilulku, ale výsledky jsou o to účinnější. Nejde o new age výmysl moderní společnosti, lékaři ji znali již před dvěma tisíci lety.

Nemoc je cenná informace

„Nemoc je vlastně informace. Je to informace o tom, že člověk dělá ve svém životě nějakou chybu. Abych to jeho stonání pochopil, musím poznat pacienta jako člověka, zjistit v jakých žije vztazích, jakým způsobem, jak se udržuje ve fyzické i psychické kondici a teprve, když se seznámím s jeho životním příběhem, mohu pochopit, proč právě on právě teď a tímto způsobem onemocněl,“ řekl pro Český rozhlas známý propagátor celostní medicíny a šéf psychosomatického centra Hnízdo, lékař Jan Hnízdil. V rozhovoru popisuje, jak léčil své pacienty zaběhlými postupy. Lidé se k němu však zas a znova vraceli, a to ho přimělo přemýšlet.

health-621354_1280.jpg

Pokud to hodně zjednodušíme, tak se dá říct, že například bolesti zad častokrát způsobují problémy, které vláčíme na bedrech, ekzém ukazuje na potlačený vztek nebo strach, játra jsou místem, kde se hromadí hněv, kardiovaskulární onemocnění může mít původ v hluboké nespokojenosti s vlastním životem, atd. Takhle snadné to však není. Každý z nás má unikátní životní příběh a realita se v nás odráží jinak než v ostatních.

Často opakovanou poučkou je odstranit ze života stres. Krom toho, že je se to o mnoho lépe řekne, než provede, narazíme brzy na další problém: pokud v sobě máme nevyřešený problém, máme nastavený jiný vzorec chování, než je běžné. A tento vzorec se znovu vynoří při jiné překážce. Jednoduše řečeno, pokud se za vztekem na nepříjemnou kolegyni (který například následně vyvolává vysoký tlak) skrývá nějaká naše vnitřní výčitka z dětství, tak nám nepomůže odejít z práce. Protože dřív nebo později narazíme na jinou překážku, která bude dráždit stejný problém. A proto se musí psychosomatika ponořit do hloubky a my musíme opravdu zpytovat svědomí. Nestačí si prostě udělat dovolenou.

Na rakovinu v posledním stádiu psychosomatika nezabere

„Nemoc nám říká, že žijeme v něčem, co nám škodí, ale my si toho na psychické úrovni nemusíme být vědomi. Protože jsme výchovou, společenským systémem naformátováni tak, abychom si toho nevšimli. A nemoc přichází a říká: Nežiješ ve zdravém vztahu, není normální, že tě manžel terorizuje. To pak přichází například záněty gynekologické, urologické a říkají: Změň to,“ vysvětlovala v pro Lidové noviny psychiatrička Jarmila Klímková, která se celostní medicíně též věnuje ve svém institutu AKTIP. Odložit rychlé řešení v podobě prášků, není jednoduché. Navíc když uvážíme, že i k psychosomatice je nutné přistupovat s rozumem. Agresivní rakovinu analýzou svých rodinných vztahů nevyléčíme. Můžeme jí ale zkusit předejít.

Související články