Zlozvyky, se kterými bys měla co nejdřív skoncovat

Shutterstock
|
10. 04. 2024
|
Zlozvyky. I ty je určitě máš. Podívej se s námi na ty nejčastější, které nás holky trápí. A pokud se v některém z nich najdeš, skoncuj s ním!

Přejídání se, nesprávné stravování, kousání nehtů nebo několikahodinové sezení u televize či počítače každý den. To, co tělu a psychice nevadilo, když nám bylo patnáct, mu v dalších letech bude sakra vadit. Sleduj.

1. Vysedávání u televize a počítače

Jestli se celý den nezastavíš a v práci jsi věčně v poklusu, pak se asi těšíš, až se na chvíli uvelebíš v křesle a zůstaneš jen tak civět na televizi nebo do počítače. Pokud ale celý den sedíš v práci u počítače, měla bys na volný čas trochu změnit plány a ideálně relaxovat aktivně, abys rozhýbala ztuhlou kostru. Začít můžeš s chůzí, pak třeba přejít na indiánský běh. Nebo se dej na pravidelné plavání. Výběr je na tobě!

Dlouhé vysedávání u televize a počítače se ti dřív nebo později vrátí v podobě bolavých zad, krční páteře a zanedbaných a oslabených svalů, i těch, o kterých ani nevíš, že je máš.

shutterstock_1441831802.jpg

Kouknout se na film nebo seriál je fajn, ale neměli bychom to přehánět.
Shutterstock
Jestli celý den sedíš v práci, pak je usazení se k televizi tím nejhorším, co můžeš udělat.

2. Přejídání a stálé ujídání

V době hojnosti a dostatku všeho, na co jen pomyslíme, jsme si zvykli povyšovat jídlo na zábavu. A to je dost špatně. Jestli denně nepodáváš super fyzické výkony, jimiž nemyslíme pět kilometrů na kole do práce, pak budeš mít brzo problém – nadváha, obezita a s ní spojené zdravotní potíže na sebe nenechají dlouho čekat.

Jestli už tě tohle trápí, uber na porcích. A pokud každou půlhodinku nakukuješ do lednice nebo spíže, možná je na čase kontaktovat terapeuta. Nejspíš se ti zdá, že zobeš malé až zanedbatelné porce, ve finále se ale všechny tyhle drobnosti sečtou a je z toho pořádná hromada jídla, která ti do zdravého příjmu v poměru k energetickému výdeji prostě nesedí.

shutterstock_2341128721.jpg

Jídlo často povyšujeme na zábavu, nebo dokonce terapii!
Shutterstock
Dva plátky sýru, tři lžičky nugety, koblížek a trocha chipsů. Když se to sečte, není to nic pěkného.

3. Utrácení peněz, které nejsou tvoje

Existují dva typy lidí. Jedna skupina si půjčuje na všechno možné, a to i na zbytečnosti včetně toho, aby měla na vánoční dárky nebo jela na pár dní na dovolenou do exotických krajin. Druhá skupina nesnáší dluhy a splátky, takže si nepůjčuje, když to není nezbytně nutné, a radši si na všechno nejdřív ušetří. Pravdou je, že utrácením peněz, které reálně nemáš, protože jsou banky nebo lichvářů, se můžeš dostat do spirály, která tě dostane tam, kam nechceš. Třeba na ulici. Zas tak těžké to totiž není.

shutterstock_1578853621.jpg

Půjčovat si peníze a žít na dluh není nejlepší řešení.
Shutterstock
Někomu nevadí neustále splácet půjčky. Jiní to nesnesou.

4. Kouření a alkohol

Tenhle bod tu nemohl chybět, protože ruku v ruce s oním zmíněným dostatkem všeho jde i mnohdy nadměrná konzumace alkoholu a požívání tabáku. Pravidelná malá dávka vína nebo piva neuškodí, ale nesmí se z toho stát dvě piva večer co večer u televize nebo lahev vína při každé příležitosti, jako je třeba pátek. Nebo středa. Protože nakonec ti bude jedno, co je za den.

Hrozbou pro tvoje zdraví je pochopitelně i tabakismus, tedy požívání tabáku. Jestli tě neodrazují nepěkné obrázky na krabičkách od cigaret, zřejmě si umíš představit sama sebe na místě těch focených lidí. Gratulujeme, brána do pekla je pro tebe otevřená.

shutterstock_266351135.jpg

Závislost (nejen) na alkoholu a tabáku u někoho může vzniknout snáz než u jiného.
Shutterstock
Pokud tíhneš k závislostem, radši se alkoholu vyhýbej.

5. Vztek a agresivní chování

Vztekáš se kvůli každé maličkosti, která tě vykolejí? Pak uber, protože emoce sice chtějí ven, ale vztekat se není úplně to nejlepší pro tvoje zdraví. Každý jednou za čas bouchne, ale reakce musí adekvátní tomu, co ji spustilo. Kromě toho, že ti vztek neprospěje, tím taky obtěžuješ svoje okolí. A to za tvou špatnou náladu dost možná ani nemůže.

Autorský článek

Související články