Rady a tipy: svatomartinská husa jako od šéfkuchaře

Bigstockphoto
|
10. 11. 2021
|
Na husích pochoutkách si řada z nás smlsává celoročně. 11. listopadu ale do restaurací vyrážejí i ti, kteří jindy husu „nemusí“. Co takhle letos vyměnit husu v restauraci za tu domácí, pomalu pečenou? Máme pro tebe rady a tipy, jak na ni.

Svatý Martin a husa

Tradice husích pochoutek a specialit je neodmyslitelně spjata s postavou Svatého Martina. Podle legendy prý husy při kázání Martina tolik rušily, že končily na pekáčích a pykají za to dodnes. Druhá legenda pak praví, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Servírování husy mělo svá vlastní pravidla

Svátek svatého Martina je pak neodmyslitelně spjat s koncem sklizně a počátkem zimy. I v dávných dobách lidé v tenhle den konzumovali husí speciality. Jejich servírování ale podléhalo přísným pravidlům. Tak třeba nejnižší sluha dostal husí křídlo, to aby při práci „rychle lítal“. Vyšší sluha pak dostal stehno a samotný hospodář si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se pak vkládala do střevíců. Prý se potom nepotily nohy a nerostla kuří oka.

Jak poznat kvalitní a chutnou husu?

Ideální hmotnost husy by neměla přesáhnout pět kilogramů. Vybírej kousky přímo od chovatele, na těch mražených si příliš nepochutnáš. Při výběru konkrétního kusu zkontroluj, jestli má husa v pořádku kůži a není potrhaná. To, že je husa dobře živená, poznáš taky podle masitých prsou, jasného oka a bledé kůže. Husa by na sobě neměla mít zbytky peří.

bigstock-close-up-of-preparing-duck-or-323666737.jpg

Listopadová tradice se táhne už pěkně dlouho.
Bigstockphoto
Jak správně připravit svatomartinskou husu? S těmihle tipy neuděláš chybu.

Nejlepší husa musí odpočívat

Upéct dobrou svatomartinskou husu není jen tak. Samotná příprava i pečení vyžadují spoustu času. Ideální je, pokud si husu začneš chystat asi dva dny před pečením. Husu důkladně omyj a dostatečně nasol. Nalož ji na dva dny do mléka, které ji zbaví případných pachutí. Po dvou dnech husu opláchni a nachystej k dalším úpravám.

Jablka a badyán nesmí chybět

Co by to bylo za svatomartinskou husu bez pořádné porce podzimních jablek? Několik kousků omyj a zbav jádřinců. Pak je nasekej na drobnější kusy nebo půlměsíčky. Smíchej s několika cibulemi, skořicí, hřebíčkem a badyánem. Touhle „nádivkou“ naplň husu až po okraj, okmínuj ji a vlož hřbetem nahoru do velkého pekáče. Přidej trochu vody a peč přiklopenou 1,5 hodiny na 160 stupňů Celsia. Po uplynutí téhle doby husu otoč, přikryj a dále peč při stejné teplotě asi 40 minut. Poslední fází je pečení odkryté husy při 210 stupních po dobu 40–45 minut.

Husu můžeš péct i celou noc

Pokud dáváš přednost pomalému pečení při nižších teplotách, rozhodně neuděláš chybu. Husa pustí víc šťávy a její maso bude jemnější. Postup přípravy husy je stejný. Troubu ale v tomhle případě nastav na 70 – 80 stupňů a maso zakryté alobalem peč po dobu 12 hodin. Jakmile doba uplyne, alobal odstraň, lehce polij výpekem a zvyš teplotu na 180 stupňů. Nepřijdeš tak o zlatavou a křupavou kůžičku.

Chybět nesmí lokše, drbáky ani Svatomartinské víno

Připravená svatomartinská husa si zaslouží spočinout na talíři vedle neméně dokonalé přílohy. Tou může být červené i bílé zelí s vůní skořice a hřebíčku, tradiční bramborové lokše nebo chlupaté knedlíky – tzv. drbáky. Chybět nesmí samozřejmě ani Svatomartinské víno – mladé víno typické svou příjemnou ovocnou vůní a svěží chutí. Správné Svatomartinské víno by mělo být k dostání až 11. 11. v 11 hodin dopoledne. 

Chystáš se připravovat svatomartinské menu?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články