Pes vs. dítě a partner. Proč je mazlík často nahrazuje?

bigstockphoto.com
|
21. 11. 2019
|
Objevuje se to čím dál častěji. Místo muže s velkým M na kočičku v nejlepších letech čeká doma pes. Nebo na ni čeká muž s velkým M, s nímž si místo dítěte pořídila… Psa! Proč to tak je? A čím si nás psi tolik získávají?

Není to zbytečná otázka? Psi jsou přece boží! Úžasná stvoření, která si v našem životě získávají čím dál více místa a času a jejich role je důležitější než bývala třeba před deseti lety. Psi už ani zdaleka neslouží primárně k ochraně majetku a nejsou všichni přivázaní u boudy na zahradě. Pes je dnes spíš společník, kterého si vycvičíme podle svého. Harmonické soužití pak po zvládnutí všech počátečních obtížích může začít.

Pes místo dítěte? Začíná to být normální

Jasně že nikdy nepřestaneme plodit děti. Zvlášť lidé se základním nebo středním vzděláním na tom obvykle lpí. Vysokoškoláci mají přece jen víc našlápnuto ke kariéře a v současnosti se trochu zdráhají a váhají, jestli mají správného partnera, jestli dokážou dítě zajistit a dát mu, co potřebuje. Jestli bude v jejich silách se o něj postarat se vším všudy. A jestli nebude přílišnou překážkou v úspěšném životě.

bigstock-175841881.jpg

Štěně místo dítěte je čím dál běžnější.
bigstockphoto.com
Psovi toho stačí vysvětlit méně a efekt je úžasný. Když poslouchá :-)

Se psem je to jednodušší. Už proto, že jeho pořízení není tak definitivní krok. V nejhorším případě se ho můžeš vzdát a nikdo se na tebe nebude dívat skrz prsty, i když on bude fakt trpět. Když nehrozí odkládání, víme, že se pes dožije tolika let, kolik k jeho rase patří. Zpravidla jde o 10 let u větších plemen a třeba i 17 let u těch malých. O svého potomka se ale budeš bát až do smrti.

Pes nepotřebuje vodit do školy a z ní, nepotřebuje vybírat zájmové kroužky, neučíš ho jezdit na kole a na lyžích. Pes se nevzteká, když mu něco nejde – tedy většinou. A když už, tak roztomile. Pes se nikdy nechytne špatné party, nezačne fetovat a krást. Pes tě miluje už jenom proto, že jsi. Je vděčný, že tě má. Jsi pro něj bohyně.

To všechno jsou důvody – a našlo by se jich jistě i víc – proč si mladí partneři často pořizují psa místo dítěte. Často si ho pořizují jako přípravu na dítě, ale spousta z nich zůstane jen u toho, protože třeba po dítěti vůbec netouží.

bigstock-relaxed-woman-laying-on-sofa-h-27198218.jpg

Čtyřnohý miláček se dá vychovat snad jakkoli podle své rasy.
bigstockphoto.com
Pes s tebou sdílí všechno a rád. Zběsilé sportování i nedělní válení u televize.

Pes místo partnera. Čím dál častější

Všimla sis, jak se teď lidé nezvládají seznamovat? Jak s rozmachem internetu a sociálních sítích sice komunikujeme s druhým koncem světa, ale nedokážeme se seznámit s někým ze stejného města, kdo se nám líbí? Nebo máme pocit, že vůbec neznáme nikoho, kdo by nás v tomhle ohledu zaujal? To jsou zase důvody toho, proč má tolik holek mezi dvacítkou a třicítkou doma chlupatého čtyřnohého mazlíka.

Správně vychovaný pes je totiž báječný parťák, se kterým můžeš proválet upršené nedělní odpoledne na gauči, můžeš si s ním jít po práci zaběhat, některé firmy ti dokonce dovolí vzít si ho na pracoviště. Se psem můžeš cestovat, všichni se tomu dnes přizpůsobují – jak dopravci, tak poskytovatelé ubytovacích služeb.

bigstock-sheltie-sleeping-with-her-owne-4381492.jpg

Spaní se psem v posteli je podle odborníků zdravé!
bigstockphoto.com
...postel s tebou bude pes sdílet extra rád.


Spousta mladých žen si pořizuje psa, protože je zklamaná z předchozích vztahů. Je ale přitom od počátku jasné, že pes nemůže být náhradou za partnera. Může jít o formu krásného přátelství, na které budeš vzpomínat do konce života, ale takovou sociální roli jako partner, nikdy nemůže hrát. 

Související články