Pansexualita je orientace, která nemá hranice. Pansexuálové milují všechny!

Bigstockphoto
|
29. 08. 2023
|
Čert aby se v tom vyznal. Heterosexualitu a homosexualitu už pravděpodobně znáš, ale víš, kdo je pansexuál? Možná jím jsi ty sama, jen si to neuvědomuješ.

Už jsi asi postřehla, že existuje víc sexuálních orientací, než jen ta, kdy holku přitahuje kluk nebo kluk vzrušuje kluka. Můžeš narazit i na bisexuála, kterému se líbí obě pohlaví, nebo třeba gerontofila, kterému by padl do oka starší člověk. Pansexuál je jen dalším z nich.

Dokáže se zamilovat do kohokoliv

Pansexuála přitahují naprosto všichni, nehledě na jejich pohlaví či genderovou identitu. Ta se od pohlaví liší tak, že nepředstavuje jen rozlišení na muže a ženu, ale i na další gendery, například transgender nebo nebinární. Jednoduše mezi lidmi nerozlišují. Řecké pan znamená všechno, což krásně dokládá význam této sexuální orientace. Zamilovat se mohou do lidí rozličných pohlaví, identit a sexuality, protože je nepřitahuje jen tělo daného člověka, ale hlavně jeho duše a všechno, co k ní patří.

Ohledně pansexuality existuje mnoho mýtů. Patří mezi ně třeba to, že jsou promiskuitnější než ostatní nebo že mají v oblibě polyamorní vztahy. I oni však dokážou žít zcela monogamním způsobem života, jako třeba ty nebo tvoje babička.

Pansexuál není bisexuál

I když je význam velmi podobný, není to to samé. Bisexuála totiž přitahují muži a ženy, kdežto pansexuála úplně všichni, třeba i ti, kteří se neztotožňují s žádnou genderovou identitou a nechávají se teda oslovovat jako „to“. Může se však stát i to, že se pansexuál bude označovat za bisexuálního z důvodů vlastního pohodlí nebo proto, aby tolik „nevybočoval z davu“.

Za popularitu pojmu může známá zpěvačka

O pojmu pansexuál se už nějaký ten pátek mluví, ale do povědomí se nejvíc dostal v roce 2015, když ho v jednom z rozhovorů zmínila zpěvačka Miley Cyrus. Od té doby je běžnou součástí mluvy o sexuálních orientacích. Mezi další celebrity, které se k pansexualitě přiznaly, patří americká plus size modelka Tess Holliday, která je zároveň matkou dvou dětí.

Pansexuálové mají svou vlajku

Stejně jako třeba homosexualita, i pansexualita má vlastní design známé duhové vlajky. Proužky mají azurovou (barva představující ty, kteří se identifikují jako muži), purpurovou (pro ženskou genderovou identitu) a žlutou (pro všechny ostatní) barvu.

bigstock-pansexual-movement-lgbt-symbol-289194088.jpg

Vlajka pansexuálů má tři pruhy, přičemž každý má svůj význam.
Bigstockphoto
Pansexuálové mají i svou vlajku. Bez nápisu tedy...

Přesto ji zástupci této sexuální menšiny hrdě neukazují. Stejně jako byla společnost v minulosti krutá k homosexuálům, s podobnými problémy a nepochopením se musejí v dnešní době setkávat i pansexuálové. Mnohými je jejich orientace považována jen za výstřelek nebo výmysl, z čehož pramení negativní a odsuzující postoj. Proč by se však někdo dobrovolně rozhodl pro orientaci, se kterou se musí skrývat a za kterou je většinovou společností odsuzován? Možná se i oni časem dočkají tolerantnějšího přístupu, který už mají v některých zemích gayové a lesby.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články