Nejdražší potraviny světa: bílý kaviár jen tak někdo neochutná

Shutterstock
|
21. 10. 2023
|
Maso, vejce, pečivo, těstoviny, zelenina, ovoce… Náš jídelníček může být pestrý, aniž bychom za něj utráceli jmění. Když ale nevíš, co s penězi, můžeš mít roupy a snažit se ochutnat něco, na co jsi nikdy neměla. Jaké jsou nejdražší potraviny na planetě Zemi?

Bílý kaviár

Abychom to odstartovaly hned tou nejdražší potravinou světa, musíme začít s bílým kaviárem. Ten pochází od jeseterů albínů, kteří jsou v přírodě velmi vzácní. Například na jedné z farem v Číně, kde jesetery pěstují, jich je z půl miliónu jen 40! Každý přitom může dát asi 300 g kaviáru. Není divu, že pak kilo takového bílého kaviáru stojí v přepočtu asi 1 700 000 Kč.

Šafrán

Že je něčeho jako šafránu, to se opravdu neříká jen tak pro nic za nic. Nejdražšímu koření světa se přezdívá „rudé zlato pouště“ a pěstuje se především v Íránu. Drahý je hlavně proto, že je složitý jeho sběr. Ten musí probíhat před východem slunce a každý sběrač obvykle nestihne sklidit víc než 500 g krokusů šafránu na jeden zátah.

Po téhle ranní dřině přichází na řadu druhá fáze, která je jen pro trpělivé – z květů je potřeba vytrhat vlákénka, která jsou tak jemná, že… No, zkrátka hodně. Cena se pak pohybuje kolem 270 000 Kč za kilogram.

Hovězí z plemene Wagyu

Jestli patříš k zarytým masožravcům, určitě by tě mohl nadchnout tenhle kousek. Je ovšem tak vzácný, že se nesmí vyvážet z Japonska, takže by sis za ním musela dojet. Dobytek, ze kterého masíčko pochází, speciálně krmí a dokrmují zrním, které napřed smíchají s pivem nebo se saké. A ještě se k tomu všemu traduje, že těmhle zvířátkům Japonci pravidelně dopřávají i masáž! Proto prý mají tak krásnou texturu masa. A cena tomu pochopitelně odpovídá – 46 000 Kč za kilogram je, řekněme, docela dost.

bigstock-barbecue-dry-aged-wagyu-flank-244904173.jpg

Tohle hovězí chce ochutnat každý masožravec!
Bigstockphoto
Zvířátka, ze kterých tohle maso pocházejí, si dávají dobré krmení a masáže.

Švýcarští lososi

Švýcaři si nemůžou přítomnost v tomhle žebříčku nechat ujít. Právě do Švýcarska se sem speciálně chovaní lososi přivážejí z norských fjordů, kde žijí 4 roky. Ročně se z těchto lososů vyrobí necelá tisícovka filetů. Z kilogramů ryby se prý použije jen 30 %, a když i tahle třetina vykazuje nějakou tu chybku, nemilosrdně se jí zbavují. Kilogram si můžeš koupit asi za 16 000 Kč.

Arganový olej

Arganový olej je tím nejdražším olejem na světě. Pochází z plodů argánie trnité a jeden litr koupíš asi za 2 700 Kč. Tenhle jeden litr se pak musí získat z 5 stromů, které najdeme v Maroku, o celý proces se podle tradice starají berberské ženy. Ty musí plody nejdřív nechat schnout, pak je ženy ručně vylouskají a lisují. Arganové mandle pak prochází pražením a mletím, z toho vznikne kaše. Po smíchání s vodou se vytvoří hrudkovitá směs, ze které pak vzejde olej.

Co z nejdražších potravin by tě lákalo ochutnat? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články