Jak na skvrny od laku na nehty? Zkus cukr, sodu nebo olej

Shutterstock
|
07. 05. 2023
|
Stačí chvilka nepozornosti a problém, po kterém zůstane viditelná stopa, je na světě. Jak dostat lak na nehty z oblečení, koberce nebo oblíbených bot?

Odlakovač jako ideální varianta

Ideální je, když můžeš na znečištěné místo použít klasický odlakovač. Ten ale může u citlivějších materiálů napáchat škody, podobně jako jiné chemické přípravky. Proto si nejdřív na malém kousku vyzkoušej, jestli odlakovač místo neodbarví. Pokud vše klapne, jednoduše ho nakapej na vatový tampónek nebo kousek látky a skvrnu od laku třením odstraň.

Náš tip: Pokud jsi skvrnu objevila až ve chvíli, kdy je už zaschlá, neztrácej hlavu! Zaschlý lak na nehty můžeš odstranit pomocí odlakovače a zbytek mýdlem a vodou. Postup ale budeš muset pravděpodobně několikrát zopakovat.

Vsaď na jedlou sodu

Jedlá soda je v domácnosti multifunkčním pomocníkem, který si poradí s úklidem, ale i s odstraňováním odolných skvrn. A nejinak je tomu i v případě nehody s lakem na nehty.

Tady je ale potřeba pracovat opravdu rychle. Ze sody si připrav kašičku, kterou naneseš na kosmetický tampónek. Tampónkem pak opatrně potírej znečištěné místo a v případě potřeby zopakuj.

Zázračný cukr

Skvrnu od laku na nehty můžeš odstranit i obyčejným cukrem. Jak na to? Dřív než začne lak zasychat, posyp znečištěné místo cukrem. Pokud jde o velkou skvrnu, rozhrábni cukr tak, aby se dostal i do spodních vrstev. Pak počkej, než se lak do cukru vsákne, a přebytky smeť smetáčkem.

Účinný aceton

Pokud je skvrna opravdu velká a už stihla zaschnout, můžeš ji odstranit pomocí acetonu. Tohle poměrně kvalitní, ale agresivní rozpouštědlo, dokáže opravdové zázraky.

Jednoduše do acetonu namoč kousek vaty nebo vatového tampónku a skvrnu vydrhni. Aceton ale nikdy nepoužívej na syntetické materiály a i u těch přírodních vždycky radši vyzkoušej, jak bude s látkou reagovat.

Obyčejný lak na vlasy

V tomhle případě nech skvrnu od laku na nehty zaschnout a po zaschnutí ji zastříkej lakem na vlasy. Lak pak odstraňuj za použití starého jemného kartáčku na zuby. Pokud se lak nevydrolí na první pokus, postup podle potřeby opakuj.

Zkus to s olejem

Pokud sis lakem pokapala oblíbené tričko, boty nebo kalhoty, na které agresivní aceton nebo jinou chemii nemůžeš použít, zkus následující trik s obyčejným rostlinným olejem.

Připrav si vatový tampónek, na který olej naliješ. V místě fleku pak tampónek přilož a prováděj jím krouživé pohyby. Skvrna za chvíli zmizí i bez použití chemikálií.

Všespásný peroxid

Skvělých výsledků při odstraňování odolných skvrn od laku na nehty dosáhneš i s obyčejným peroxidem. Kapátkem nanes peroxid přímo na znečistěné místo a všechno důkladně dočisti houbičkou namočenou ve studené vodě. Postižené místo nakonec vysuš savou papírovou utěrkou. Po fleku by nemělo být ani památky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články