Vědci varují: Časté očkování imunitní systém unaví

Bigstockphoto
|
18. 01. 2022
|
Očkování proti onemocnění covid-19 je v plném proudu. V Izraeli začínají očkovat čtvrtou, a v Turecku dokonce pátou dávkou. Vědci ale začínají před častou vakcinací varovat.

Časté očkování může působit kontraproduktivně

Ze všech stran se na nás valí informace o nutnosti tzv. boosteruposilovací třetí dávky, která nás má chránit před těžkým průběhem covidu-19. Pokud pomineme skutečnost, že se stále očkuje látkami, které byly vyvinuty na vůbec první zachycenou mutaci koronaviru, odborná veřejnost se teď shoduje, že časté přeočkovávání může působit kontraproduktivně.

Podle nejnovějších informací vědců a imunologů z celého světa může dokonce hrozit oslabení imunity jedince a taky únava lidského organismu. Tyhle informace zveřejnila počátkem měsíce ledna Evropská léková agentura (EMA), která zároveň doporučila, jak posilující dávky aplikovat.

Posilovací dávky ano, ale ne tak často

Šéf vakcinační strategie Marco Cavaleri na nedávném novinářském briefingu prohlásil, že „posilující dávka se dá uskutečnit jednou, možná dvakrát, ale rozhodně bychom na ni neměli chodit opakovaně“.

EMA navíc doporučuje, aby jednotlivé státy k přeočkování proti nemoci covid-19 přistupovaly stejně jako v případě chřipky. Interval by se měl prodloužit a lidi by měli přeočkování plánovat zejména před chladnými obdobími, kdy se viru obecně víc daří.

Dva druhy buněk

Se zajímavým vyjádřením přišel i profesor imunologie na izraelské univerzitě v Haifě Doron Melamed. Podle něj způsobuje časté přeočkování tzv. únavu imunitního systému. Důvodem jsou podle něj dva druhy buněk, které si náš imunitní systém aktivně tvoří.

bigstock-child-at-doctor-clinic-after-c-416506282.jpg

Očkování proti koronaviru by se mělo dočkat změn.
Bigstockphoto
Přeočkování se hodí, nemělo by se ale dít častěji než třeba to na chřipku.

První z nich jsou specializované a specifické buňky, které se nazývají paměťové. Ty si naše imunita vytvoří po vakcinaci. Druhou skupinou jsou potom flexibilní buňky, které se můžou modifikovat podle určité specifikace. Když ale lidi dostanou čtvrtou dávku stejné vakcíny, posílí se podle něj vysoce specifické buňky imunitního systému na úkor těch flexibilních.

Virus se vyvíjí a mutuje

Zmíněný profesor imunologie dále dodává, že virus se neustále vyvíjí a mutuje, je proto velmi důležité, aby byla zachována flexibilní množina buněk. Ta totiž podle něj poskytuje nejúčinnější odpověď na zmutovaný virus.

Imunitní systém se podle něj stane po častém přeočkování vysoce specializovaným, ale ztratí svou flexibilitu, což se může ukázat jako problém.

K tomuhle nepříliš optimistickému názoru kromě výš zmíněného vědce dospěly i další kapacity z oboru po celém světě. Podle nich je teď důležité naočkovat ty, kteří dosud nemají ani jednu dávku. S boostery by bylo vhodné počkat až do chvíle, kdy bude vynalezena upravená vakcína. Například společnost Pfizer ji slibuje vypustit na jaře, Moderna o něco později.

Plánuješ přeočkování boosterem? Nebo zatím nemáš ani první dávku?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články