Steve Jobs v sukni: 5 věcí, co nevíš o divě Coco Chanel

Creative Lab / Shutterstock
|
29. 12. 2023
|
Uvedla na světlo světa revoluční parfém Chanel No. 5 a jako nejbohatší módní návrhářka své doby od základu změnila ze dne na den šatník několika miliónům žen po celé planetě. Chápeš? Prostě lehce feminizovaný Steve v sukni!

Srovnání s vrchním vizionářem dnešního alfa samčího světa, zakladatelem „módního jablka” Stevem Jobsem je rozhodně na místě. Jak Steve, tak i Coco předběhli svou dobu. A navíc byla jako jediný módní návrhář zařazena na list 100 nejvlivnější lidí 20. století dle magazínu Time. Tak schválně, co o ní nevíš.

1. Parfém, který každých 30 vteřin někdo na světě koupí, jí pomáhal vyvinout skutečný alchymista!

Jmenoval se Ernest Beaux a byl skutečným potomkem alchymistů na carském dvoře. Do Francie odešel po revoluci v roce 1917. Název parfému Chanel No. 5 vznikl v momentě, kdy Coco na finální prezentaci zkoušela vůně jenpo dle očíslovaných lahviček. A vůbec není divu, že se zastavila u flakonku s číslem 5, protože tohle číslo bylo vždy její šťastné (ale je pravda, že v prvním testování vybrala lahvičku s číslem 22)! Parfém byl uveden na trh v roce 1921.

2. Sex kvalifikovala na efektivní umění, jak postupovat na společenském žebříčku

Pocházela z chudých poměrů, matka jí umřela velmi brzo a 7 let strávila v klášterním sirotčinci. To všechno se na Coco podepsalo v tom smyslu, že jí to pomohlo stát se opravdu silnou a nezávislou ženu, a to v každém ohledu.

A vůbec se netajila tím, že sex používá jako jen jistý „příjemný“ způsob šplhání po společenském žebříčku, a ani tím, že muži jsou pro ni něco jako pouhé trofeje. Coco si rozhodně nebrala servítky se svými názory na téma – sex a muži. To dokládají i její 2 nejslavnější citáty.

„Sex je vlastně velmi prostá záležitost. Zaměří-li se žena jen na něj, pak stačí, když na sebe navlékne pytel a vystřihne do něj tři otvory – kde, to už víme.“

„My ženy potřebujeme krásu, aby nás muži milovali, a hloupost, abychom milovaly my je.“

3. Coco není její jméno, ale přezdívka psa z písně! 

Gabrielle Bonheur Chanel, mladistvá dvacetiletá šarmantní slečna, si po večerech (přes den pracovala u své tety v obchodech s módními oděvy v obci Moulins, ležící ve středu Francie) chodila přivydělávat zpěvem do místních kaváren.

Traduje se prý, že její repertoár byl sice žalostně malý (jen 3 nebo 4 písně), ale i tak dokázala fascinovat mužské obecenstvo v podnicích. A právě jedno slovo z jedné její repertoárové písně Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro? se stalo pro Gabrielle už po celý život jejím poznávacím znamením.

Mužský dav totiž vždy na závěr provolával „Coco“, aby mu Gabrielle znovu zazpívala ten srdceryvný text o zatoulaném pejskovi jménem Coco. A mimochodem víš, že absolutně tuhle přezdívku nesnášela, stejně jako neděli (paradoxně zrovna den, kdy umřela)?

4. Randila s Igorem Stravinským

Milenecký poměr na začátku 20. let minulého století mezi geniálním ruským skladatelem Igorem Stravinským a emancipovanou Coco obestírá mnoho nejasností, ale je naprosto jasné, proč se vzájemně mohli silně přitahovat. Oba je spojovala fascinace novými možnostmi jejich věku. Stravinskij měnil zvuk a tvář vážné hudby a Chanel zase módy. O jejich vztahu vyšla dokonce knížka a podle ní byl natočen film. 

5. Jako vůbec první žena v historii vytvořila módní kolekci oděvů pro ženy

A víš, jak toho dosáhla? Prostě od píky přepracovala panské střihy! A samozřejmě všechno sama na sobě zkoušela a předváděla, jak jinak. Její nejznámější šatníková perla, kterou by každá z nás měla mít doma minimálně v jednom vydání? To jsou malé černé šaty aneb LBD (little black dress). Coco je jako první navrhla, a dokonce svůj první model pojmenovala Ford, a to přesně před 90 lety!

Autor článku: redakce

Použité zdroje: 

  • britannica.com/biography/Coco-Chanel
  • cs.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel_%26_Igor_Stravinskij
  • harpersbazaar.com/uk/beauty/fragrance/a41776009/chanel-no5/
  • novinky.cz/clanek/zena-styl-coco-chanel-mela-i-temnou-cast-zivota-40041295
Související články