Ostropestřec je životabudič. Jak ho používat a s čím pomáhá?

Shutterstock
|
27. 08. 2023
|
Ostropestřec mariánský je jedno nebo dvouletá bylina podobná bodláku, která dělá zázraky s játry. Její název souvisí s legendou, podle které vznikly bílé skvrny na jejích listech z mléka Panny Marie.

I když se ostropestřec podobá našemu bodláku, ve volné české přírodě ho nenajdeš; kořeny má ve Středomoří, ale i na Kanárech a v Malé a Přední Asii. Léčitelé si ho oblíbili už dávno: v Antice se ostropestřec používal jako protilátka na hadí uštknutí a od 17. století na nemoci spojené s jaterními obtížemi, krevním tlakem nebo na deprese.

Léčivé účinky ostropestřce

Ostropestřec obsahuje hned několik léčivých látek: silymarin (komplex antioxidantů, který má protizánětlivé, antivirové a antioxidační vlastnosti), vitamín C a K, organické kyseliny, fytosteroly, vlákninu, bílkoviny, cukry a minerální soli. Díky tomu slouží jako prevence nemocí a dokáže i zmírnit jejich průběh.

Ostropestřec má ale i další pozitivní účinky:

  • Podporuje regeneraci jaterní tkáně a její pročištění.
  • Pomáhá při cirhóze jater, žlučových kamenech, žloutence a dalších jaterních problémech.
  • Udržuje normální hladinu cukru v krvi.
  • Detoxikuje organismus.
  • Pomáhá při léčbě kožních onemocnění (lupénka, ekzém, pigmentové skvrny…).
  • Podporuje regeneraci cév a křečových žil.
  • Pomáhá po léčbě antibiotiky a po chemoterapii.
  • Užívá se při poruchách krevního oběhu.
  • Pomáhá v boji s hemoroidy a bércovými vředy.
  • Působí na psychickou rovnováhu v těle a pomáhá proti depresím.

A je toho ještě mnohem víc. Musíš si ale hlídat, jak na tom tvůj ostropestřec je – protože ho z 30 % tvoří rostlinné oleje, může snadno žluknout. V takovém případě ho rovnou vyhoď a určitě nepoužívej.

shutterstock_1430020484.jpg

Ostropestřec pomáhá nejen játrům!
Shutterstock
Olej, ale i semena. Ostropestřec prospěje v mnoha svých formách.

Ostropestřec seženeš v několika formách

Ostropestřec můžeš zužitkovat celý, ale největší koncentraci účinných látek najdeš v jeho semenech. Z těch si můžeš po nadrcení uvařit čaj, který pomáhá detoxikovat organismus, ale pro regeneraci jater se moc nehodí – vysoké teploty totiž ničí účinky obsaženého sylimarinu.

Oblíbený je i olej, který by měl být lisovaný za studena. Sice v něm nenajdeš moc játrům prospěšného sylimarinu, zato je nadupaný vitamíny a antioxidanty a napomáhá správnému trávení. Stačí dvě lžičky denně před jídlem.

Mimo to jsou na trhu k dostání i různé tablety a tinktury z ostropestřce, které se doporučují užívat preventivně pro podporu obranyschopnosti organismu nebo jako podpůrná léčba infekční mononukleózy.

Jak nejlíp užívat ostropestřec?

Jestli ti jde hlavně o tvoje játra, kterým může ostropestřec pomoct nejvíc, na tablety nebo olej se vykašli. Nejlepšího účinku dosáhneš, když budeš 4x denně jíst 1 čajovou lžičku drcených semen, a to nejméně 45 minut před jídlem. V jejich slupce totiž najdeš nejvyšší koncentraci sylmarinu, který pomáhá regenerovat jaterní tkáň.

Ostropestřcové kúry většinou trvají několik týdnů a měly by se opakovat 2–3x ročně. Můžeš ho samozřejmě užívat i dlouhodobě, ale pozor – neslučovat s alkoholem.

Pozor, ostropestřec se nehodí pro všechny. Než sáhneš po tomhle zdravém bodláku, ujisti se, že nemáš vysoký krevní tlak, nejsi těhotná a nekojíš. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články