Moderní závislosti: kult dokonalého těla a nutkání být na příjmu

www.bigstockphoto.com
|
02. 08. 2018
|
Všimla sis někdy, jak se za posledních dvacet změnily závislosti ve společnosti? V 90. letech se to u nás hemžilo alkoholiky a koneckonců i feťáky, kterým se najednou víc a víc dostávalo, dneska už jde většinou o něco jiného.

Ne že by alkoholu nebo drogám odzvonilo, to bohužel říct nemůžeme. Ale mnohem častěji teď můžeme v okolí pozorovat jiné závislosti. To, jak zasahují do života samotných závislých nebo do životů jejich blízkých, už je individuální. Jedno ale mají společné – rozšířily se masově!

Internet. Všude

No jistě, ten tu nemohl chybět. V devadesátkách to byla kratochvíle, a kdo měl na přelomu tisíciletí počítač připojený k síti doma, ten byl za borce. Kde jindy hledat vtipy nejrůznějších kategorií nebo se dívat (dívat, ne stahovat) na fotky z vesmíru? A zapomenout nesmíme ani na poťouchlý e-mail kamarádovi nebo kamarádce. Dneska je internet všude, a kde náhodou není, tak chcípl pes. Ne nadarmo už nadšenci pořádají vícedenní detoxikační kúry bez připojení k netu.

Potřebujeme být k zastižení

Je jedno, že nám nikdo už dva dny nenapsal – což se moc nestává, ale může k tomu dojít. Jak překonáme hranice komfortu, wifi nebo mobilních dat, jsme v koncích a neobvyklé nejsou ani regulérní záchvaty paniky, ze kterých by se „zaradoval“ každý psychiatr.

bigstock-202518430.jpg

Být na příjmu neustále? A proč?
bigstockphoto.com
Být pořád na příjmu, to je, oč tu běží.

Lidi od rozmachu mobilních dat cítí povinnost být neustále nadosah. A není to vlastně jen o mobilních datech a aplikacích. Před deseti lety jsme si neuměli ani představit, že bychom vyšli ven bez mobilu – už to byl začátek.

Závislost na komunikaci je kapitola sama pro sebe. Denně si vyměňujeme s okolím tolik nepodstatných zpráviček…

Práce, práce, práce

Workoholismus patří k těm nejčastějším formám závislosti. Znovu tu hraje hlavní pocit nepostradatelnosti. Když pracuješ hlavou, práce je pořád habaděj, pokud se firma neřítí do propasti, a někdo ji udělat musí. A protože tvoje kolegyně téhle závislosti nepropadla, vrhneš se do víru přesčasů ty a nakonec je ani nepočítáš, protože se pro tebe práce stala drogou.

Workoholismus může, stejně jako každá jiná závislost, ohrozit život člověka. Nemyslíme jen zdraví kvůli vyčerpání, ale hlavně vztahy v okolí. Workoholikům nevydrží vztahy s partnery, protože partneři chtějí být na prvním místě a – světe, div se – u závislých na práci nejsou.

Kult pěkného těla

Pěkného, možná dokonalého! Fitka poslední roky praskají ve švech, protože když chlap nemá svaly, aby mu praskala trička, není to chlap. A ženská zase není ženská, když nemá vydřepovanou prdelku. Kdo má tukový prstenec kolem břicha, ten by se měl stydět, případně chodit kanály. A koho nebaví zdravá výživa a vyvážená strava a dieta, ten je prostě mimoň!

bigstock-two-young-women-doing-exercise-232987489.jpg

Kult pěkného těla může být i zničující.
bigstockphoto.com
Cože, ty jsi dneska nebyla ve fitku? Hmmm... Jsi nemocná?

Rozhodně neříkáme, že by měly být ženy jen „krev a mlíko“, ani náhodou. Jen říkáme, že hubnutí je dřina, někomu to nejde a ani ho to nebaví! Ale snaží se…

Status sportovce

To snad začalo ještě dřív, než se rozmachu dočkaly posilovny. Všimla sis, že tvoje spolužačky, které nejvíc brblaly, když se na tělocviku běhala osmistovka, najednou vzaly útokem sportovní krámy a v legínách a běžeckých botkách obíhají město? Nejsi sama. Stačí říct, že sis byla zaběhat, a lidi se na tebe obdivně zahledí. A ty se cítíš dobře ne z pohybu, ale z toho, jak po tobě šilhají a doufají, že ještě dostanou příležitost se ti vlichotit. A na tomhle pocitu se dá závislost vypěstovat fakt snadno.

bigstock-148063109.jpg

Prezentovat se jako "někdo jiný", to je na sociálních sítích normální.
bigstockphoto.com
Ráno jsem si dala vločkovou kaši s ovocem a pak jsem si šla zaběhat. A teď mě celý den obdivujte!

Být jiná

Být tak jiná, až si lidi říkají, že jsi divná. Každý jsme nějaký, ale opravdu se ti tak moc líbí aggrotech, když jsme u hudby, nebo fakt tolik obdivuješ Beckettova absurdní dramata? Nebo je to tak, že všechno ostatní je moc mainstreamové a ty nechceš být mainstreamová? Jsi vegetarián, protože odmítáš jíst maso, nebo jsi vegetarián, protože je to in?

Jaké další moderní závislosti kolem sebe vídáš? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články