Vypěstuj si vlastní léky. Jak na angínovník a rýmovník?

Shutterstock
|
23. 08. 2023
|
Až tě příště zaskočí nachlazení, zánět průdušek, nebo jiná plicní choroba, s důvěrou se obrať na angínovník a rýmovník. Jak k nim přijít a jak si je vypěstovat ku prospěchu svému?

Ne že by se na nachlazení a záněty průdušek umíralo, ale příjemné tyhle komplikace nejsou ani trochu. Proto si od nich ulevujeme, jak můžeme – už třeba proto, že i s nimi často chodíme do práce a nepářeme se s nějakým volnem na zotavení.

Ideální doba pro počátek pěstování angínovníku a rýmovníku je jaro nebo léto, ale možná se ti ho podaří sehnat i v zimě. Rostliny jsou to skutečně vděčné a nenáročné, takže bys musela být úplný antitalent, abys je přivedla k záhubě.

Rýmovník

Má rád teplé a slunné místo bez průvanu a sušší půdu. Pomáhá při rýmě, horečce, bolestech hlavy a při průjmech. Stačí pár lístků přelít horkou vodou, nechat vyluhovat a vypít. Kromě jmenovaného ti pomůže s vysokým tlakem, zvýšenou hladinou cholesterolu, se zadržováním vody, s ledvinovými či žlučovými kameny. No, není super? Je super!

shutterstock_1468259438.jpg

Než se rozeběhneš do lékárny, vyzkoušej léčivé rostlinky.
Shutterstock
Rýmovník ti pomůže nejen s rýmou, ale třeba i s vysokým tlakem nebo se zadržováním vody.

Angínovník

Potřebuje slunné místo a vlhčí půdu. Pomůže ti při bolestech v krku, rýmě, zahlenění i zánětu průdušek. Kromě toho blahodárně působí na tělo, když se potýkáš se záněty močových cest a močového měchýře nebo máš potíže s hlasivkami. Stačí si z udělat odvar z oddenku nebo rozžvýkat lístek. Nikdy ho ale nepolykej celý a nejdřív vyzkoušej jen kousek, abys zjistila, jestli na něj náhodou nejsi alergická. Pozor, angínovník by neměli užívat silní kuřáci a těhotné ženy.

shutterstock_691650499.jpg

Neboj se vytáhnout do boje s bylinkami!
Shutterstock
Z oddenku angínovníku si můžeš připravit odvar, ale můžeš žvýkat i samotné lístky!

Nikdy nezapomeň na to, že pokud potíže přetrvávají, měla bys navštívit doktora. Na některé potíže mohou být rostlinky krátké.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články