Vánoční gastropeklo: maminy se opět předvedly

www.bigstockphooto.com
|
27. 12. 2018
|
Vánočka z brambor, sušenky z mateřského mléka nebo cukroví z pomazánkového másla. Tak přesně tyhle „óbr mňamky“ jsme pro tebe vydolovaly. Pokud nevíš, čím na Vánoce otrávit „manžu“ a zaměstnat „mudry“ na pohotovosti, máme pro tebe několik tipů.

Bramborový salát s olejem a worcesterem

Každý z nás má ten svůj zaručený a nejlepší recept na bramborový salát. Tenhle nás ale v redakci opravdu překvapil. Nutno podotknout, že rozhodně ne příjemně. Pokud tě to doma už nebaví, chceš se ještě před koncem roku zbavit všeho špatného („manži“ především), pak je pro tebe tenhle recept doslova jako stvořený.

Základní suroviny pochopitelně tvoří brambory a zelenina. Když to všechno zaliješ worcesterovou omáčkou a deckou oleje, tvůj záchod zaručeně zažije šťastné a veselé svátky.

bramborovy_salat_s_olejem_a_worcesterem.jpg

Tak tuhle verzi salátu si asi necháme ujít.
Mimibazar

Vánočka z brambor

Proti vánočce ani bramborám pochopitelně nic nemáme. Pokud se ale tyhle dvě suroviny zkombinují, nepřipadá nám to dvakrát chytré. Tuhle „óbr mňamku“ samozřejmě najdeš na „mimáči“, kde sklízí velké úspěchy. Maminky se akorát dotazují, zda mají být součástí receptu brambory vařené ve slupce, nebo bez. My rozhodnutí necháme na tobě.

vanocka_z_brambor.jpg

Nechceme nic říkat, ale vánočka a brambory nám k sobě moc nepasují.
Mimibazar

Vánoční kyselica s klobásou

Je úplně jedno, jestli si vánoční svátky zpříjemňuješ houbovou, rybí nebo zelnou polévkou. Pokud se ale do tvého hledáčku dostala „pravá“ valašská kyselica, máme pro tebe tip na přípravu i servírování. V Mekáči nesmí zapomenout na okurku, ty v žádném případě nezapomeň na klobásu. Protože kolem takové klobásy se točí celý svět. Nebo minimálně ta polévka.

vanocni_kyselica.jpg

Hlavně nezapomenout na klobásu.
Mimibazar

Čertíci s hranolky

Tohle „tvořeníčko“ bylo údajně pro synka do školky. A podle názoru autorky se „čertíci“, jak jim beztrestně říká, prý skvěle povedli. O estetické stránce se toho nedá říct příliš. Hlavou nám ale vrtá, proč jim do hlav zabodla hranolky.

Zapátraly jsme a zjistily, že o hranolky samozřejmě nejde. Jde o slané brambůrky, které mají hranolky svým tvarem pouze připomínat. Uff, tak to jsme si oddechly.

certici_s_hranolky.jpg

A my se ptáme, kam ten svět spěje.
Mimibazar

Vanilkové rohlíčky podle nejmenovaného Ládi Jablka

Jasně, tohle je tak trochu recese, my ale pevně věříme, že se tohohle receptu nějaká maminka chytla a rohlíčky připravila. V tom shonu od mimíska k mimáči, s kámoškami na kafíčko a odpoledne do Pepca se prostě nedá upéct nic pořádného. My to chápeme.

vanilkove_rohlicky.jpg

Je libo vanilkový rohlíček?
Mimibazar

Štědrovečerní večeře pro vegetariána

„Kapra jíst nebudu, víš, jak trpěl, než se dostal na stůl?“ „Kuřecí řízky, ani omylem. Ty prostě nemáš srdce!“ „Obal mi něco bez masa.“ Asi tak nějak znělo zadání toho, kdo na talíř obdržel následující pochoutku. Pokud si lámeš hlavu s vegetariánským pokrmem, zkus mrkev v trojobalu a „brkaši“.  Po dochucení worcesterem – značka ideál!

stedrovecerni_vecere_pro_vegetariana.jpg

Děkujeme, radši snad tu vánočku z brambor.
Mimibazar

Brownies z mateřského mléka

Přemýšlíš, čím si zkrátit čas do Nového roku? A co takhle vrhnout se na pečení? Máme pro tebe další zajímavý tip. Tím jsou brownies z mateřského mléka.

Sama autorka po jejich upečení ale potřebovala podporu na sociálních sítích. Doslova napsala: „Potřebuji radu. Upekla jsem pro prodej ve škole brownies, které obsahují mateřské mléko. Neměla jsem čas zajít do obchodu a nemyslela jsem si, že to bude nějaký velký problém.“ V pohodě, bez problémů. Jo a dobrou chuť!

bigstock-closeup-of-rich-dark-chocolate-260795107.jpg

Nevzhlední „nafoukánci“

Jestli něco na vánoční tabuli vážně nechceme, tak je to kromě mrkve v trojobalu něco, čemu autorka říká „nafoukánci“.  Tuhle mňamku si připravíš ze tří základních surovin – tuny mouky, tuny tuku a šlehačky. Naprosto dietní pokrm, chce se říct. Výsledek je vyloženě k „sežrání“.

nafoukanci.jpg

Tohle bude skutečně dobrota...
Mimibazar

Křupky s tuňákem

Že bylo toho kapra na Vánoce málo? A co takhle vyzkoušet jednu netradiční kombinaci? Zbyli ti na štědrovečerní tabuli arašídové křupky? Zkus je smíchat s konzervovaným tuňákem. Pozor, jídlo způsobuje neovladatelné záchvaty vzteku a žaludeční vředy. Když ono to je ale tak levné a úsporné.

krupky_s_tunakem.jpg

Znáte tu o pejskovi a kočičce, jak vařili dort?
Mimibazar

Krém z pomazánkového másla

Slepovat linecké čokoládou? To už dneska není „in“. Dneska se slepuje krémem. Recept na jeden takový jsme si pro tebe nachystaly. Protože je klasické máslo drahé, nahradíme ho tím pomazánkovým. „Manža“ si bude čvachtat dietně a my budeme mít radost z toho, jak jsme pěkně ušetřily. Ušetřené penízky pak můžeme jít roztočit do Pepca. Vždyť tam mají tak krásné vánoční skřítky a barevná světýlka.

Narazila jsi na něco ještě mnohem horšího? Svěř se nám do diskuze pod článkem.

Související články