Elegantní stínící prvek - to jsou japonské stěny

labona.cz
|
14. 04. 2020
|
Slyšeli jste už o japonských posuvných stěnách? Název spojený s Japonskem může lehce mást, ale nenechte se mýlit. Japonské stěny jsou velmi žádaným stíněním po celém světě. Jsou alternativou například k vertikálním žaluziím a často dotváří moderní vzhled celého interiéru.

Co jsou to japonské stěny?

Je to druh vnitřního stínění, který se používá hlavně pro zastínění velkých prosklených ploch. Ideální jsou třeba pro prosklené stěny směrem do zahrad a balkónů, ale můžete je použít samozřejmě i k menším proskleným plochám.

Japonskou stěnu tvoří kolejnice, která se uchycuje do stropu nebo na stěnu. Tato kolejnice může mít 2 a více drážek. Počet drážek se většinou volí podle délky stěny a podle počtu panelů. Panely jsou vyrobeny z pevné látky a pomocí jezdců jsou uchyceny do drážek kolejnic. V nich je pak můžete posunovat dle potřeby.

Výběr látek pro posuvné panely je opravdu široký. Jsou k dispozici látky z nehořlavých materiálů, které se nejčastěji využívají v kancelářích, nebo třeba látky s obsahem skelného vlákna, které oceníte, pokud máte doma alergika. Také máte na výběr z odlišných propustností - od látek s vyšší propustností (slouží spíše místo záclon), až po látky s nižší propustností, nebo látky zcela zatemňující. Často si můžete i panely navolit v různých barvách látek. Barev a vzorů je téměř nepočítaně, takže je jisté, že každý může mít doma originál.

jsmekocky.cz_-_foto_2.png


labona.cz

Ovládání japonských stěn si také můžete zvolit dle svých potřeb. Můžete si vybrat stahování šňůrou, za pomocí tyče a nebo motorické. V případě motorického ovládání můžete vysunutí nebo zasunutí panelů řídit z pohodlí vašeho gauče dálkovým ovladačem. Stahování panelů má také více možností, z nich si můžete vybrat například stahování k jedné ze stran, stahování do stran nebo naopak do středu.

Jak jinak využít japonské stěny?

Japonské posuvné stěny mají i jiné uplatnění. Pokud nehledáte stínění, ale řešíte problém například s předělením místnosti, kde není prostor pro zeď, pak vás překvapíme - japonské stěny můžete právě k tomuto využít. Na hloubku zabírají jen pár centimetrů, díky čemuž vám nebudou ubírat drahocenný prostor. K jejich instalaci potřebujete jen přichycení kolejnice do stropu, tím pádem při stažení stěny na stranu nebudete mít nijak poškozenou podlahu a nebudete muset nic překračovat.

Můžete s nimi oddělit spací část od obývací, dětský koutek od pracovny nebo třeba nevzhledný úložný prostor od zbytku pokoje. A skvělé je, že stěnu vytvoříte pouhým zatažením panelů. Stejně rychle stěnu i stáhnete, když ji nepotřebujete.

jsmekocky.cz_-_foto_3.jpg

Související články