Jak se začít otužovat? Máme návod krok za krokem

Bigstockphoto
|
07. 02. 2023
|
O tom, že otužování posiluje imunitní systém i psychickou pohodu, není pochyb. Jak začít? Přinášíme návod, jak se stát zkušeným otužilcem!

Proč se začít otužovat?

Otužování přináší několik výhod. V prvé řadě posílíš imunitu, a pokud náhodou onemocníš, pravidelné otužování ti zaručí mírnější průběh onemocnění. Mimo to mají otužilci méně problémů se zvýšeným krevním tlakem a jsou odolnější proti alergiím. A pozor! Otužování ti rozproudí lymfatický systém, takže pomáhá v boji s celulitidou a zajistí ti mladě vypadající pleť.

Nemalé zázraky se stanou i při zlepšení tvé psychické pohody. Trápí tě stres, smutek nebo deprese? Tak vzhůru do studené sprchy, příval endorfinů zaručen!

Jak začít s otužováním?

Ať tě ani nenapadne jít hned do ledové řeky! Ideální způsob, jak se začít otužovat, je navyknout tělo na chlad postupně. Nejlepší je otužovat se každé ráno ještě před snídaní. Ranní sprcha skvěle rozproudí tvůj metabolismus a postará se o zlepšení nálady. V prvních dnech můžeš začít s vlažnější vodou a postupně její teplotu snižovat. Za pár dní zkus finální teplotu snížit až na úplně ledovou. Pro rychlé zahřátí se rychle utřete osuškou. Zbavíte se tak studené vody a navíc pohyby při utírání zahřejí.

Experti doporučují začít od nohou a postupně přesouvat proud studené vody směrem výš. Během otužování se snaž zhluboka dýchat a zachovat klid. Psychika tu hraje velkou roli. Jak říká známý otužilec Wim Hof, udělej z chladu svého přítele a učitele. Vystavení extrémním podmínkám tě skutečně může hodně naučit. Když se nepříznivé situaci poddáš, vždycky ji budeš snášet hůř. Zkus tedy zůstat nad věcí a zachovat si dobrou náladu nejen při otužování.

bigstock-morning-shower-taking-rejuvena-358805497.jpg

Otužování je zdravé!
Bigstockphoto
Otužovat se můžeš klidně ve sprše. Půjdeš do toho?

Sprchování studenou vodou nemusí být moc dlouhé, pro začátek stačí pár desítek sekund. Postupně zkus dobu sprchování zvyšovat, až dojdeš k 1-3 minutám (pro zimní měsíce), nebo 3-5 minutám v letním období, kdy tělu trvá déle zvyknout si na chlad.

Jaké jsou další formy otužování?

U sprchy to nekončí. Po zhruba měsíci pravidelného otužování bude tvé tělo navyklé na změny teplot a můžeš pokročit o další stupeň. Můžeš začít tím, že budeš trávit víc času na čerstvém vzduchu a doma budeš často větrat. U venkovních sportovních aktivit, například při běhu nebo svižné procházce, se moc nenavlíkej. V chladných dnech si zkus pod bundu místo huňatého svetru obléct radši víc tenkých vrstev oblečení, a postupně jich můžeš zkusit ubírat.

Skvělou formou otužování je taky sauna a střídání horkých a studených teplot, což můžeš zkoušet i ve sprše. Do samotného hřebu otužování, plavání v ledové vodě v zimních měsících, by ses měla odvážit, až budeš expert. Ve vodě nezůstávej dýl než 20 minut a rozhodně měj s sebou doprovod.

Jaké jsou tvé zkušenosti s otužováním? Poděl se o ně v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články