Čtyři ženy a stylový ohoz: Karel IV. byl moderní frajer

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
25. 11. 2016
|
Tenhle kocourek měl sexy jizvy, zamlada pravidelně cvičil s mečem, a když šlo o ochranu křivoklátského lesa, byl to vážně drsný „grínpísák“. My kočky jsme se pokusily transformovat ho do podoby, kterou by mohl mít v současnosti.

Velikán české historie by totiž letos oslavil 700. narozeniny. Zní to divně, ale leckoho napadlo ho „oživit“ a jeho památku důsledně připomenout.

Karla IV. neoznačujeme za Otce vlasti náhodou, v našich dějinách hrál hodně významnou roli. Ve zkratce – zasloužil se výstavbu Nového Města pražského, za jeho vlády vznikla univerzita, jež po něm nese jméno, většina z nás si ihned vybaví Karlův most, který rovněž vznikl na jeho popud, a také nechal stvořit perlu mezi českými hrady – Karlštejn.

To samozřejmě není všechno. Karel IV. byl nejen český, ale také lombardský a burgundský král, moravský markrabě a lucemburský hrabě. Na konec si samozřejmě necháváme fakt, že se stal i císařem Svaté říše římské.

Hipster, nebo businessman? aneb Karel IV. v dnešní době

Karel IV. byl bezpochyby akční a hodně progresivní. I když mu některé výsady spadly do klína, věděl, že spoustu si jich bude muset vydobýt sám. My ho proto vidíme v dobře padnoucím obleku, s dokonale uvázanou kravatou, a když ne s oholenou tváří, tak s udržovanými vousy, které mu dodávají nejen na mužnosti, ale rozhodně i na vážnosti. Solidní dojem je pro businessmana prostě základem úspěchu.

Vlivný fešák, nebo mocný lobbista?

Lobbista. Jedině. Kdo jiný než lobbista by uhájil tolik zájmů? Karel IV. se zasloužil o spoustu věcí, které coby Češi vnímáme dodnes. Kromě těch výše zmíněných, jako je univerzita nebo Nové Město pražské, jde třeba o jeho vystoupení proti církvi – její pohoršující život se Karlovi prostě nelíbil, a tak to dal najevo a žádal nápravu.

Zároveň urovnával spory, které by mohly vést k nepříjemnostem. Pogromům namířeným na židy, protože právě oni byli podle ostatních nositeli nákazy moru, sice nezabránil a navíc ještě omilostnil město Augsburg, kde obyvatelstvo pobilo všechny místní židy, ale také lidem nařídil zaplatit židovskou daň. Jako správný lobbista uměl vytěžit ze zla dobro.Karel IV. je nazýván Otcem vlasti.

Jeho obdiv ke zbraním, bitvám a turnajům považujeme za hájení konkrétních zájmů. Podle historických pramenů byl sice zbožný, ale zároveň velmi pragmatický a logicky uvažující. Některé zdroje říkají (ale kolik je na tom pravdy?), že se Karel IV. neštítil i ne úplně čistých praktik. Jak říkáme – lobbista jako vyšitý!

Karel IV. a jeho šance u žen: padly bychom mu k nohám?

Jednoznačně ano. Nebyl sice nijak vysoký, měřil prý jen něco málo přes 170 cm, ale zároveň měl atletickou postavu a přitahovala by nás i jeho chladnost, neoblomná logika a trocha toho ďábelství. Tenhle chlápek by věděl, co od života chce, a za tím by si šel.

Škoda jen, že měl ve vztazích dost velkou smůlu. Vždyť mu tři ženy zemřely. Ale aspoň mohl mít radost z velkého počtu potomků. Ze čtyř manželství vzešlo dvanáct legitimních dětí (a k navíc jeden levoboček). Všechny dokázal dobře zabezpečit a syn Václav se dokonce stal českým králem. Císař se zkrátka dokázal postarat absolutně o všechno. Projít se s Karlem IV. po Praze by bylo pro každou z nás hodně příjemné!

Související články